Afacerea „cetățenia română” cu venituri fabuloase

12

Au fost ani buni când basarabenii s-au grăbit să își redobîndească cetățenia română. Au așteptat ani de zile ca să se (re)facă cetățeni români. Mulți dintre ei au și plătit sute/mii de euro pentru a le fi facilitat acest proces.

Dar se pare că majoritatea dintre ei au uitat că a fi cetățean al unei țări înseamnă și o serie de responsabilități nu doar posibilitatea de a pleca în țările Uniunii Europene, de a avea o pensie mai mare sau indemnizații pentru copii. Statul român îi respectă, de ce însă majoritatea basarabenilor cu cetățenie română nu respectă statul român?

Duminică, 5 iunie 2016, în România au avut loc alegerile locale generale. Câți dintre basarabenii care cu domiciliu în România au mers sa voteze? Nu mă refer la cei care trăiesc în România, ci la cei care și- au perfectat buletinul de identitate în alte scopuri.

Răspunsul este cât se poate de previzibil. Niciunul. Cel puțin asta s-a întâmplat la două secții de votare din comuna Moșna, județul Iași, unde au fost trecuți în listă peste 3700 de alegători, toți basarabeni cu cetățenie română. Membrii biroului electoral au așteptat în zadar toată ziua. Niciun alegător nu s-a prezentat la vot. Subiectul a fost realizat de către reporterii de la digiTV.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Alegeri+SUA+2016/Locul+unde+nu+a+votat+nimeni

Cei peste 3700 de moldoveni, cu cetăţenie română, au domiciliul în singurul bloc din localitate, în apartamentul unui poliţist. Deci, 3700 de oameni care trăiesc într-un singur apartament de 40 de metri pătrați! Situația ar trebui să genereze o anchetă, o investigație desfășurată de instituțiile de forță.

Se vehiculează că suma care se achită neoficial proprietarului de locuință pentru a obține un domiciliu în România este de cel puțin 100 de euro. Un calcul simplu arată că polițistul s-a pricopsit de pe urma acestei „afaceri” cu 370 000 de euro. O sumă fabuloasă de altfel! Concluzia e simplă, dar dură: procesul de redobândire a cetățeniei române a adus milioane de euro în buzunarele profitorilor.

Cu siguranță polițistul nu s-a gândit că „afacerea” lui va ieși la iveală într-un mod atât de direct și public. Cu siguranță ar trebui să urmeze și cel puțin un dosar penal pentru escrocherie, fals în acte, etc.

Populaţia comunei Moşna a crescut de patru ori în ultimii doi ani, ajungând la 8.000 de locuitori. Jumătate dintre ei locuiesc în apartamentul de 40 de metri pătraţi al unui poliţist.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

  1. http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_277498/luare-in-spatiu-exista-limita-la-numarul-de-persoane.html

    Cred ca intradevar politistul va avea destule probleme… Va fi probabil si mai complicat daca va fi dovedit ca a cautat interes material ceea ce pare evident ma gandesc. Si mai complicat daca nu a platit impozit la eventualul venit material (!) realizat. Ma gandesc oare cum de cei de la cartea de imobil nu au sesizat Evidenta Populatiei numai daca nu au fost platiti si ei deasemenea 🙂 ceea ce ii va implica si pe ei in situatie din nefericire pentru toti (!)

  2. vinovat in aceasta daravela,dupa zicerea lui conu Iancu a fost si este statul roman,impotent si antinational.Sa ma explic, – Romania a recunoscut independenta teritoriului Prutonistrean, prima de altfel, sub denumirea Republica Moldova!!! stupefiant ca sa nu zic altceva mai dur! cum poti bre sa dai denumirea unei regiuni istorice unui teritoriu sovietic si sa-l recunosti si independent!!!??? normal ca in aceste conditii au aparut mancurti gen Dodon, Stati si compania care fac o intreaga filozofie pe aceasta tema! Apoi s-a inceput acordarea de cetatenie romana moldovenilor basarabeni la cerere in conditiile in care ideologia interna separa etnic romanii de moldoveni,iar majoritatea solicitantilor de cetatenie romana au trecuta in buletinele lor de identitate nationalitatea moldovean, in conditiile in care daca se simteau romani puteau sa faca rectificarile necesare.Prin urmare , domna Robu, oferirea cetateniei doar pe motivele pecuniare ale basarabenilor a fost o mare greseala,a doua in ordinea prioritatilor.Dreptate in ceea ce afirm o vor da rezultatele alegerilor parlamentare din toamna acestui an din RM.La buna vedere!

    • Interesanta perspectiva zic eu. Romania a fost intotdeauna sensibila la cei din stanga Prutului si a vrut si vrea sa ajute. Din pacate cei din RM nu au raspuns intotdeauna pozitiv la nevoie. Citind mai sus imi amintesc la 1940 bolsevicii au recrutat masiv in Basarabia sa loveasca in Armata Romana si au lovit relativ bine (!). Cred intradevar ca este exagerata formalitatea devenita deja de (re) dobandire a cetateniei romane de cei in drept fara o asigurare ca (1) inima si (2) mintea este pentru RO si mai apoi (3) avantajul material eventual din acest demers daca vreunul. Pe de alta parte fiind dobandita la cerere aceasta cetatenie daca „se umfla fasolea” in careva se poate retrage la cererea SRI sau SIE sau a MAI relativ repede. RM est o natiune civica (romani, rusi , ucraineeni) ca si Bosnia (croati, sarbi, etc.) nu o tara ca tara ci un stat (unii zic artificial creat pentru interese oculte gen spalare de bani CSI si mafie politica a Rusiei). Denumirea de moldovean nu exista ca natiune ci doar de cetatenie de stat unde s-a nascut respectivul pe formular cand depune cererea. In RO nu exista moldovean cum sunt unguri, germani sau evrei de exemplu ca si natiuni. Moldovenii nascuti in RO sun romani ca si oltenii, ardelenii sau muntenii de acelasi neam care i-a zi romani de la 1859 si apoi de la 1918 proces similar cu poporul francez sau german sau rus.(nu-i cheama bretoni, normanzi dar francezi sau bavarezi, sasi dar germani etc.). Pe de alta parte sunt de acord ca RM poarta un nume al tezaurului romanesc de la 1859 incoace cand Basarabia (actuala RM intr-o forma mai mare) nici macar nu mai era parte din Moldova de pe la 1812 si i se zicea Basarabia deja. Chiar ma intreb si eu acu’ de ce s-a permis asa ca RM sa fie numita, probabil se credea ca unirea cu RO vine repede si identitatea nationala revine usor usor. Nimeni nu se astepta la faurirea teoriei mancurtilor fatata pe la Moskva de activisti cu state devenita apoi teoria moldovenismului in lipsa de altceva ca bolsevicii si sovieticii nu mai erau deci aveau nevoie de orice altcineva sa fie intre Prut si Nistru dar nu romani (!) in nici un caz. Intre timp RO trimite ajutoare umanitare, imprumuta cu bani un stat care absolut nimeni altcineva nu mai da imprumut o kopeika, le da cetatenie sa mearga legal pe la munca prin UE sa traiasca si in schimb numai de rau daca stai sa auzi ce se mai sopteste mancurteste ca multi nici la apelul de seara inca n-au invatat romaneste (sau moldoveneste cum zic ei) dar fac politica si istorie si cica se pricep 🙂

  3. La ziua de azi sa-ti perfectezi carte de identitate la Iasi te costa 50 euro + drumul 300 lei, apoi mergi sa-l ridici si-ti perfectezi in aceasi zi pasaportul 75 euro + drumul 300 lei, pasaportul il ridica cei cu care ai facut asa numitul contract, 85 lei procura si 100 lei pentru curierat.

Lasă un răspuns