25 de ani de (in)dependență. Fără demnitate, curaj și integritate

8

Una dintre marile personalități ale Mișcării de eliberare națională, Nadejda Brânzan, deputată în primul Parlament și una dintre semnatarele Declarației de Independență, mi-a confirmat ceea ce scriam în una din postările mele pe blog. Suntem un popor fără caracter, fără demnitate, curaj și integritate. Am ajuns așa pentru că întotdeauna au existat profitori, hoți care au deturnat cursul normal al țării. Au existat permanent intrigi, iar oamenii, fiind fără demnitate, și-au vândut sufletele pentru orez, cozonac sau 200 de lei.

Cei care au pus bazele acestui stat începând cu anul 1989 au fost romantici, extrem de romantici. Au crezut sincer că în 2016 vom fi deja demult în marea familie europeană, iar oamenii vor trăi ca în UE (așa cum e cazul Țărilor Baltice). Firul a fost rupt întotdeauna de profitori și hoți, care au furat revoluțiile romanticilor. I-am susținut pe profitori și hoți în toată această perioadă, prin votul nostru. Așa că fiecare dintre noi suntem responsabili de situația falimentară în care am ajuns.

Iată cele mai importante teze pe care le-a avansat fosta deputată, Nadejda Brânzan, în cadrul emisiunii Alb&Negru:

*Revoluțiile le fac romanticii, dar sunt privatizate de profitorii și hoții de tot soiul.

*Am vrut sp edificăm un stat democratic și să mergem cu Țările Baltice împreună în UE. Acesta a fost idealul nostru, al reprezentanților mișcării de eliberare națională care am ajuns în primul Parlament.

*Nici în cele mai urâte vise nu am crezut că vom ajunge la situația pe care o avem astăzi. Acest popor nu s-a putut debarasa de frica pe care profitorii au implantat-o și mai adânc. Oamenii nu s-au deșteptat în măsura în care ne-am așteptat noi, emigrarea masivă a tinerilor, a oamenilor activi, lăsând acasă niște oameni rătăciți, nevoiași, care se lasă vânduți, cumpărați și aduc prejudicii și generațiilor următoare.

*Firul s-a rupt de prin 1994, când s-au întâmplat 4 lucruri grave:
– s-a aderat la CSI
– s-a votat o Constituție cu atâtea defecte că și azi ne chinuim cu ea
– s-a creat un stat găgăuz cu probleme atunci și acum
– s-a început marea privatizare care a pus punctul pe marea hoție

*Se creează impresia că niște pacienți din unele saloane aleargă în alt salon unde se dau bomboane mai multe și mai dulci și unde se dau jucării mai moi și nicidecum de idei, iubire de popor, interesele naționale. Interesul este în bomboane.

*R. Moldova este un colhoz cu niște conduceri și cam asta. Instituțiile statului sunt capturate, statul este falit, economia este la pământ, populația este sărăcită, care pleacă și pleacă. Nu poți vorbi despre un stat viabil astăzi.

*Dacă mai dăm greș odată și ne vindem sufletul diavolului, nu va mai fi cine să sape gropi pentru morminte.

*Colhozul nou Republica Parlamentară Moldova dar care funcționează după vechile principii: La holhoz pe dealul mare, cine fură acela are. Iată de unde s-a început răul și greul. La colhoz furau cu sacul, dar acum cu avioanele și miliardele.

*Cei de la guvernare nu sunt extratereștri, noi i-am adus prin vot la putere. Greșeala ne afetează pe noi, copii și nepoții noștri. Nu avem dreptul să ne vindem deavolului și să ne lăsăm cumpărați cu cozonaci, 2 kg de orez și 200 de lei.

*Setea de bani și putere este o maladie contagioasă, se transmite de la om la om și e ca un lanț.

*Valoarea cea mai mare pentru mine este demnitatea. Crezul vieții mele este că viața trebuie trăită cu demnitate, integritate morală și iubire de oameni. Oamenii nu își pot ridica capul sus. Cel mai tare îmi pare rău că moldovenii sunt oameni fără demnitate. Toate regimurile i-au presat și nu au curajul să ridice capul sus și să spună că sunt om și am demnitate.

*Trebuie schimbat Parlamentul, pregătită societatea și omul să știe că vreau unirea pentru că acolo nu voi umbla ca un calic, iar președintele Parlamentului sau președintele de partid – la coada vacii. Asta e bătaie de joc, înjosire să umbli cu vopsitul porților. Ce mizerie trebuie să fii ca să cazi așa la pământ.

*Salavarea țării sunt alegerile parlamentare și un președinte puternic care să riște. Ideea că trebuie să fie un calic președinte trebuie să se termine. Am avut acesta care a fost. Îl respect, îl cunosc din 1996 ca un om cinstit, dar a fost un om fără caracter, nu a avut demnitate, curaj, integritate. Chiar dacă a avut integritate, nu a avut curaj să pună piciorul în prag.

*Vreau ca tineretul să nu plece, nepoții mei să nu plece. Nu pot să îi conving. Nu mai vreau ca în cimitire să vină dodoniștii cu drapele roșii atunci când voi muri.

Dar noi? Ce lăsăm în urma noastră?!

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

8 comentarii

 1. Ia uitati-va care e nivelul de trai in Rep Moldova si unde ne situam in comparatie cu alte tari !

  Salar mediu net in mana 2016

  Usa – 2350 euro
  Anglia – 2300 euro
  Germania – 2200 euro
  Spania – 1730 euro
  Italia – 1560 euro
  Polonia – 750 euro
  Ungaria – 570 euro
  Romania – 463 euro
  Rusia – 458 euro
  Bulgaria – 382 euro
  Belarus -269 euro
  Rep Moldova – 184 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ukraina – 140 euro

 2. Spunea si George Friedman ca Rep Moldova fiind atat de mica si sub puternica influenta a Rusiei nu se poate niciodata dezvolta singura. Se pare ca omul avea dreptate 100%. Eu cred ca Re-Unirea cu Romania e clar de departe cea mai buna solutie pentru moldovenii dintre Prut si Nistru dar vazand cum tot trec anii si cum atitudinea moldovenilor din Rep fata de idea Re-Unirii nu se schimba.. ma gandesc ca asta e, Rusia si-a facut bine treaba in Rep Moldova rusificand mintile oamenilor probabil pentru totdeauna.

 3. Laurentiu Gorea on

  Jaful și toate „blăstămățiile“ au fost regula după care s-au ghidat „frații“ ruși de fiecare dată când au ajuns pe teritoriul locuit de români.
  Una dintre cele mai amare glume spune că răspunsul la întrebarea ”Ce ne sunt nouă rușii, frați sau prieteni?” este ”Frați, pentru că prietenii ți-i alegi!”. Despe ororile invadatorilor sovietici, care au comis cele mai cumplite omoruri și violuri în România, au fost scrise sute de articole. Faptele cumplite ale ”fraților” ruși din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au aruncat în uitare comportamentul bestial al rușilor din timpul Primului Război Mondial.

  În ultimele zile, ”frații” ruși au lansat o nouă ofensivă propagandistică. În cel mai jenant mod cu putință, Sputnik și alte goarne ale dictatorului Vladimir Putin încearcă să îi convingă pe români că aderarea la Uniunea Europeană și la NATO le-au adus numai nenorociri.
  Propaganda rusească a difuzat un film ”documentar” care arată cât de tare a ”sărăcit” România după aderarea la Uniunea Europeană. Și asta deși oricine trece Prutul poate să vadă cât de mari sunt binefacerile prieteniei rusești.

  România și Republica Moldova au plecat în anul 1989 de la același nivel de prosperitate, iar acum românii basarabeni sunt de șapte ori mai săraci decât cei din România, pentru că au avut ghinionul să sufere mai mult timp consecințele ”îmbrățișării frățești” a rușilor.

 4. . Nu cred ca Moldova ar putea rezista de sine statator, ca stat! Rusia se va joaca cu Moldova, cum se joaca pisica cu soricelul!

  Moldova santajată de Rusia şi Ucraina, hărţuită din interior de către ruşi, ucraineni, gă-găuzi, bulgari, RM nu are nici o perspectivă de existenţă ca stat suveran şi independent. Existenţa ei corespunde doar intereselor clasei politice, cotropitorilor şi coloniştilor, re-negaţilor naţionali şi este în detrimentul maselor largi ale poporului. Sunt sceptic in privinta viitorului RM, deoarece se ramine in plasa de păianjen. Se stie ca timp de aproape 200 ani au fost războaie sîngeroase şi pustiitoare, regimuri despotice şi teroris-te, jafuri, sărăcie, colonizare cu străini, efectul căreia se simte si azi!… foametea, depor-tări, gulag-uri, întemniţări, tîlhărie, tifos, holeră, ciumă,curvie, lenevie – toate relele de pe lume. La ce bine va puteti astepta in viitor daca nu se va lua o cotitura radicala.

  Nu cred ca Moldova ar putea rezista ca stat de sine statator. Rusia se va joaca cu Mol-dova, cum se joaca pisica cu soricelul!

 5. Cred ca este unul din cele mai stataliste articole care le-am citit recent pe media . Vorbeste totusi cam de ce lucrurile au mers asa anapoda: popor (?), directie (?), CSI, constitutie , Gagauzia si alte lucruri care au fost create sau denaturate de pe la 1995 incoace in mod artificial si care au deraiat apartenenta reala si istorica la o natiune intre Tisa si Nistru cu una facuta la ordin ca sa impace cam pe toata lumea si pe nimeni in fapt zic eu ba chiar dimpotriva. O ciudatenie a acestui articol cred este asa zisul romantism pentru creearea unui stat in 1990… Se stie ca ideea a fost o emancipare a romanilor basarabeni (eventual unire) bine reflectata si de invitata emisiunii – asta a fost desteptarea nationala nu cea din 1995-2009 dictata de Kremlin ( tip sovietic / tzarist) sau cel putin asa se stia si se credea la acel timp si probabil mai acu cred.

 6. Laurentiu Gorea on

  O ultima si competenta analiza facuta de un american in legatura si cu Moldova!

  VIDEO
  Interviu: Turcia lui Erdogan, Rusia lui Putin si Romania in NATO – o analiza din America asupra ultimelor evenimente geopolitice .

  HotNews.ro: Sa ne intoarcem in Europa de Est, care sunt sansele ca Republica Moldova sa isi securizeze statul si sa ajunga la prosperitate.

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21176149-video-interviu-turcia-lui-erdogan-rusia-lui-putin-romania-nato-analiza-din-america-asupra-celor-mai-noi-eveniente-geopolitice.htm

Lasă un răspuns