10 întrebări privind alegerile prezidențiale

4

Astăzi majoritatea parlamentară a adoptat un proiect de hotărâre ce prevede organizarea alegerilor prezidențiale în data de 30 octombrie 2016. Decizia vine după ce mandatul actualului președinte Nicolae Timofti a expirat la 23 martie și ca urmare a hotărârii Curții Constituționale, potrivit căreia se revine la alegerea președintelui în mod direct.

Totuși există câteva întrebări în legătură cu stabilirea datei alegerilor prezindențiale la care deocamdată nu am găsit un răspuns.

1. De ce abia acum Parlamentul a luat această hotărâre?

2. De ce tocmai la sfârșitul lunii octombrie vor fi organizate alegerile prezidențiale?

3. De ce actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale i-a fost prelungit mandatul?

4. Când vor fi operate modificările la Codul Electoral?

5. Cumva fi organizată campania electorală pentru alegerea președintelui?

6. Când va fi adoptată legea cu privire la procedura de alegere a președintelui?

7. Ce atribuții va avea președintele după ce va fi ales direct de către popor?

8. Cei care critică decizia Curții Constituționale dar se vor înscrie în cursa electorală înseamnă că o acceptă și sunt de acord cu ea?

9. Cum va putea fi demis un președinte ales de către popor?

10. Cui îi convine ca liderul PSRM, Igor Dodon, să devină președinte al țării?

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

4 comentarii

 1. Singurul comentariu este la #10 mai sus ca si opinie personala. Atata timp cat RM se va asigura ca Transnistria nu este parte a scrutinului electoral nu cred ca Dodon o sa iasa presedinte in special daca vor fi 2 tururi de alegeri cum de obicei prin lege electorala sunt organizate…Transnistria nu vrea sa fie parte din RM oricum dupa cum se stie si se vede deci nu este necesara prezenta lor ca element destabilizator la vot cum a fost, este si va fi intotdeauna pentru RM in politica din pacate cum se stie zic eu. Ei au oricum scrutinul lor in Decembrie pentru presedintele lor din cate se stie. Cu un presedinte nu de dreapta puternic/ credibil zic eu RM va fi intr-o situatie existentiala si mai precara chiar a 2-a zi dupa alegeri… La 98% PIB datorii si cu creditorii internationali neinvestind deja in RM (vezi FMI) la asemenea rezultat gen stanga sau chiar centru pana si ultimele elemente de stabilitate existente acum pentru RM vor disparea atunci (RO / EU) zic eu pe chestii de credibilitate a noului regim… Un scenariu ipotetic:Vizele catre EU vor aparea din nou si imediat cred (este un privilegiu acordat de EU oricum si nu o chestie reciproca neaparat) iar remitentele$ (euro) periodice vor cadea ca o consecinta fiind singurele surse de venit adevarate ale RM din cate se zice (remitentele$ din Rusia datorita situatie de acolo de sanctiuni internationale sunt aproape pe disparitie oricum iar Rusia insasi este intr-o situatie delicata dupa episodul Crimeea). Mare grija la vot deci cu ursuletii ursului 🙂 cum se zice… ! …este o ipoteza bineinteles dar nu se stie zic eu…!…

 2. =Toader dela Tighina= on

  „România, Țara mea,
  Și-o să ne unim cu ea !
  C-așa vreau și tu și eu
  Dar și Dumnezeu !”
  ———————————————————-
  /o strofă preluată de pe placarda unei doamne
  din fața Teatrului de Operă la 27 martie 2016/

  • 10 intrebari si mai multe raspunsuri Daca Mandatul a expirat in 23 martie cine conduce Moldova sau mai precis Basarabia pana in octombrie?! Intarzierea informatilor pot fi tehnice, politice sau de alta natura…Important este alt lucru cand ne trezim sa spunem clar „vrem un singur presedinte , bun ,rau dar este al romanilor „. Cred ca Dl Timofte, fata de care am o stima deosebita , a facut o deschidere pentru toti, si pentru basarabeni si pentru romanii regateni. Ramane sa vedem ce putem face , oricum reunificarea este inevitabila. Daca sociatatea civica vrea se poate si cred in acest lucru…

 3. Salve Elena!
  La aceste zece întrebări ar trebui aleșii poporului să răspundă,dar nu cetățenii activi ordinari, neimplicați în administrarea statului.Când noi,generația tânără, am ieșit în stradă cu lumânarea în mână acum șapte ani în aprilie 2009,era anume pentru a cere schimbarea în bine pe cale pașnică,denunțând incompetența, corupția,iresponsabilitatea,abuzurile guvernanților comuniști în frunte cu tov. Voronin-Dodon-Greceanîi-Ivanov-Lupu care,din nefericire,au rămas la putere!

  Tinerii protestatari pașnici uciși în bătăi de milițienii comuniști:Valeriu Boboc,Ion Țâbuleac,Eugen Țapu,Maxim Canișev,Radu Ciobanu zac în morminte,iar tovarășii comuniști în fotolii comfortabile de guvernanți,vile și automobile de lux,pașapoarte diplomatice etc.Ei ar trebui să răspundă la aceste întrebări ale alegătorior.
  De la acel masacru din aprilie 2009 îmi e greu să vorbesc calm acest subiect,pentru că Injustiția mare de pe suflet ce o port în suflet de atunci mă revoltă!

  Tovarășii de la guvernare râd din mașinile de lux,funcții pubice de naivitatea noastră,a protestatarilor pașnici de atunci care ne-am sacrificat sănătatea ,pentru că ne pasă de viitorul țării unde ne-am născut și nu dorim să ne fie rușine de țara de origine ,când suntem plecați temporar în lume,dar cu gândul am rămas acasă!

  Ei abuză de bunătatea,răbdarea noastră creștinească sau de Povara Bunătății Noastre,pentru că estonienii,letonii,lituanienii i-au măturat demult pe comuniștii demolatori de la guvernare prin Legea Lustrației/Epurării imediat după obținerea Independeței în 1991-92!Nu poți construi nimic nou,durabil,bun cu demolatorii de biserici,mănăstiri și slugile fanatice ale unui regim criminal ateu de Ocupație și Minciună!

  Dar pentru că ne aflăm în perioada Postului Mare,nu doresc să judec pe nimeni!Amintesc doar că parlamentarii și guvernanții pretinși pro-UE au făcut totul prin certurile și incompetența majoră de a-i menține pe comuniști la putere,ca o sperietoare,printr-un șantaj de lungă durată către noi,alegătorii anticomuniști ordinari jefuiți din 1991!
  Vorba lui Eminescu:…Astăzi alții sunt de vină?Domnii mei,nu este așa!…Prea v-ați bătut joc de răbdarea noastră!
  Alegătorii trebuie să le ceară socoteală de la aleși de situația tregică în care ne aflăm!…
  Aș spune multe,dar prefer pentru moment tăcerea și meditația!

Lasă un răspuns