Unire sau război?
Cu cât mai multe discuții avem pe tema independenței și a unirii, cu atât mai multe semne de întrebare și neclarități avem. Acum înțelegem poate mai limpede cât de mult au fost utilizate aceste idealuri de unire de către forțele politice pentru a accede la putere. Propaganda a funcționat din ce în ce mai bine pe acest teritoriu, așa încât astăzi oamenii care trăiesc aici să nu mai știe ce vor.
Deputatul din primul Parlament, Mihai Druță consideră că unirea nu putea să se producă la 1991 pentru că ar fi izbucnit un război mult mai dur și cu implicarea României.
Populația nu era prăgătită, clasa politică nu era pregătită și contextul internațional era altul – toate în defavoarea noastră.
Vedeți mai jos câteva declarații făcute de deputatul din primul Parlament, Mihai Druță, în cadrul emisiunii Alb&Negru de pe UNIMEDIA.
*Declarația de Independență nu a fost o greșeală. A fost un document impus de realitățile existente atunci la 1991, atât din interior, cât și în România și spațiul ex-sovietic.
*În 1991 nu existau condițiile necesare pentru unire. Am ieșit dintr-o închisoare care a durat 50 de ani. Alegerile din 1990 au fost frumoase.
*Majoritatea moldovenilor în perioada sovietică nu avea unde trăi. Stăteau în cămine.
*În 1991 nu am votat unirea cu România pentru că nu era posibil lucrul acesta. S-a hotărât în prezidiul Parlamentului nici să nu se pună la vot această chestiune. Oricum am fi fost loviți de război
*Războiul a fost provocat pentru a ne împiedica să ne unim cu frații noștri moldoveni, ardeleni și munteni de peste Prut. Admitem că proclamam unirea, dar să ne amintim care era situația în România, evenimentele de la Târgu-Mureș, vărsările de sânge cu substrat etnic. Sunt sigur că lucrul acesta a fost provocat din exterior, de la Moscova. Ne-au împiedicat aici să ne gândim la unire și i-au avertizat și peste Prut că miroase a foc și sânge.
*Moscova acum ar putea să ne înghită, dar are și alte probleme. Nu suntem acum o prioritate pentru Rusia.
*Cred că idealul unirii este unul real, se va produce, fiindcă acesta este un proces obiectiv, progresist, just. Ideea unirii este fixată în Declarația de Independență.
*Aripa democratică din Parlamentul de la 1991 avea convingerea că unirea se va produce mai repede, cel puțin timp de 10 ani. Nu s-a produs unirea, pentru că noi am alunecat. Punctul de la care a început căderea noastră din rău în mai rău acel congres de tristă faimă Casa noastră R. Moldova unde s-a dat startul forțelor românofobe care au fost dezlănțuite și nu s-au liniștit nici până astăzi.
*Discuțiile despre cine este mai patriot, cel care a plecat din țară sau cel care a rămas, sunt inspirate din centrele specializate care studiază foarte bine caracterul național al altor popoare. Moldovenii au ambiția lor, rânza moldovenească, o trăsătură națională. Suntem așa cum ne-a dat Dumnezeu.
*Statul este o haină a poporului. Poporul creează statul, nu invers. Noi am creat o organizație statală pe care eu am văzut-o în 1991 ca fiind provizorie.
*Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă proclamam unirea? Izbucnea războiul, el și așa a izbucnit, era implicată România, lumea nu era pregătită pentru a ne primi. România nu era pregătită. Să zicem că Parlamentul nostru vota pentru unire, dar ce urma după aceasta. Concecințele ar fi fost mai grave decât războiul de pe Nistru.
*Ne vom uni când o să vrea Dumnezeu, când o să vină clipa.
*Cine este Igor Dodon în fața lui Dumnezeu, este zero.
*În 1918 s-a produs o minune Dumnezeiască – unirea. Nimeni nu credea la începutul lui 1918. Așa se va întâmpla și de această dată. Unirea se va produce și acesta este viitorul nostru, salvarea noastră.
*Soluția mea este ca președintele și guvernarea să fie responsabilă, să negocieze problema unirii la nivel internațional. Nu trebuie să ne ascundem prin tufari și prin râpă, dar să mergem pe strada centrală, pe magistrala europeană să mergem cu această problemă, fiindcă integrarea noastră europeană este foarte și foarte problematică. Avem o ocazie unică să intrăm în UE cu frații noștri.
*În perspectivă medie (5-10 ani) eu aș vedea unirea înfăptuită.