Un vaccin contra cancerului, dezvoltat în Franța, prezintă rezultate încurajatoare

Este vorba despre un proiect internațional cu rezultate mai mult decât încurajatoare în lupta împotriva cancerului și a recidivei acestuia. Primele rezultate ale studiului clinic asupra unui vaccin împotriva cancerului cerebral, cel al gâtului și al cancerului ovarian arată că sistemul imunitar al pacienților a fost stimulat după mai multe injecții. Și acest succes este parțial datorat și orașului Toulouse din Franța.

În Franța, Institutul de Cancer al Universității Toulouse Oncopole (IUCT-Oncopole) și Institutul Curie din Paris pilotează aceste teste, împreună cu Regatul Unit și Statele Unite. Și tocmai la Toulouse primul pacient francez a primit în ianuarie 2021 o doză de vaccin individualizat TG4050. Studiul clinic de la Toulouse este condus de profesorul de oncologie Jean-Pierre Delord, director general al IUCT-Oncopole și expert internațional în studii de fază I.

Cum funcționează acest vaccin?

„Este un vaccin individualizat, adică este fabricat pentru fiecare pacient. În primul rând, operam pentru reducerea tumorii lui, apoi îl analizăm pentru a-i secvenționa ADN-ul și căutăm dacă acesta conține mutații care duc la apariția celulelor canceroase. Cele 30 sau 40 de antigene care au cea mai mare probabilitate de a provoca o tumoră sunt apoi selectați pentru a face vaccinul. Acesta este apoi introdus într-o structură virală, ceea ce face posibilă întărirea sistemul imunitar. După operație, pacienții vor fi supuși unei radioterapii pentru a preveni o recidivă și în acest interval de timp facem vaccinul, avem nevoie de mai puțin de trei luni”, povestește profesorul francez pentru francetvinfo.fr.

Citește și:

Codul European împotriva cancerului: 12 căi de a vă reduce riscul apariției cancerului

Vorbim despre „rezultate promițătoare” din faza I a studiului clinic…

„În total șase pacienți au fost vaccinați în întreaga lume, iar până acum avem rezultate complete la 4 dintre ei. Ceea ce am văzut sunt semne că celulele albe din sânge sunt capabile să atace tumorile. Am reușit să trezim sistemul imunitar la pacienți prin activarea celulelor ucigașe, precum și a celor care vor activa memoria imunitară.”

Când ne putem imagina vindecarea acestor tipuri de cancer?

„Nu știu. Este încă prea devreme să spunem dacă acest răspuns imun va fi suficient și eficient în timp. Și nu știm încă dacă acest lucru este suficient pentru a vindeca pacienții. Aceste rezultate sunt foarte incitante, pentru că am declanșat un răspuns al sistemului imunitar. Dar trebuie să fim atenți, nu este suficient să spunem că putem vindeca cancerul”.

Citește și:

Cancerul în lume și în R. Moldova. Progonzele sumbre ale OMS: Fiecare familie ar putea fi afectată de această maladie

Dacă se dovedește a fi eficient, ar putea combate orice tip de cancer?

„Din păcate nu, pentru că unele tipuri de cancer apar cu un număr mic de anomalii și sunt invizibile pentru sistemul imunitar. Vaccinul nostru se referă la cancerele care au un nivel mediu de mutații și reprezintă între 40 și 60% dintre cancere. Este vorba în general despre cancerul de sân, tumora digestivă, cancerul pulmonar… Lista poate continua.”

De menționat că în prezent sunt în desfășurare două studii clinice. Primul se referă la pacienții cu papilomavirus uman negativ cu cancer cerebral și gât, în timp ce al doilea se referă la cancerul ovarian.

Articole similare
Comentarii