Deși sunt atât de contestate, datele din unele sondaje totuși nu ar trebui neglijate. Ba mai mult, ar trebui analizate cu mare atenție pentru a explica anumite fenomene, dar mai ales pentru a le putea preveni sau propune anumite soluții.
56% dintre respondenții Barometrului de Opinie Publică realizat la comanda Institutului de Politici Publice ar pleca pentru totdeauna sau pentru o perioadă din țară, iar 42% nu ar pleca din Moldova. Sunt cifre extrem de îngrijorătoare. Despre cel fel de viitor putem vorbi într-un stat din care mai mult de jumătate de oameni ar dori să plece, 21% pentru totdeauna, iar 35% pentru o perioadă? Despre ce fel de bunăstare ne vorbesc guvernanții, despre ce fel de trăit mai bine, dacă oamenii pur și simplu vor să fugă de aici? Este o dramă a neamului nostru pe care o trăim continuu.
Motivele care ar conduce la plecarea moldovenilor din țară ar fi în primul rând situația economică, iar în al doilea rând dacă în R. Moldova s-ar începe un război civil sau un război cu altă țară. Așadar, sărăcia este cea care îi alungă pe oamenii noștri de acasă, o sărăcie care este menținută artificial, prin salarii mizere care sunt oferite medicilor, profesorilor, educatorilor, agricultorilor, funcționarilor din administrațiile locale, pentru a-i putea menține într-un sistem corupt și a-i face complici la acest sistem. Când devii complice, ești cu mâinile legate, nu te mai poți revolta, trăiești în frică pentru ziua de mâine și își accepți soarta. Cam așa se întâmplă deja de mai bine de două decenii în R. Moldova.
În același timp, potrivit BOP, 77% din respondenți cred că în R. Moldova nu este stabilitate politică. Asta în pofida tuturor declarațiilor actualei guvernări despre cum PD ”crește Moldova” și despre câtă ”stabilitate” a adus pe aceste meleaguri.
Avem așadar o radiografie care redă o realitate tristă, dură a stării de spirit a cetățenilor din R. Moldova. Dar dacă omul nostru încă mai acceptă condițiile de viață oferite, înseamnă că nu a ajuns cuțitul la os încă, înseamnă că mai pot răbda. Iar unde se rabdă, se distruge și mai mult. Așa și trăim. Încă.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu