În cei 25 de ani de când a fost creat (artificial) acest stat, R. Moldova, oameni politici sau membri de partid și-au schimbat de câteva ori partidele. Unii au plecat dintr-un partid și au creat altul, alții au preluat formațiuni deja consolidate sau create. De cele mai dese ori, când barca se scufundă (din varii motive), majoritatea are tendința să fugă și să își salveze pielea.
Mi-a luat ceva timp să analizez scena politică de la Chișinău și să identific fenomenul urât al traseismului politic moldovenesc. Nu suntem noi primii și nici ultimii la acest capitol, dar unii par să facă sport din a-și schimba partidele politice. Ei caută un loc călduț, undeva mai aproape de guvernare, iar când simt că șanse nu mai sunt, se mută în altă parte. Foarte convenabil și confortabil.
UPDATE: Potrivit wikipedia, traseismul politic (în engleză party switching) este un fenomen politic care constă în schimbarea de către un politician a partidului politic care l-a propulsat într-o funcție. Din punct de vedere științific, nu a fost cercetat în amănunțime. Printre explicațiile găsite fenomenului este existența unui sistem de partide slab instituționalizat.[1]
Iată ce schemă mi-a ieșit în urma analizei mele, în ordine cronologică:
Alianța Moldova Noastră
2006 – Vitalia Pavlicenco părăsește AMN și crează PNL
2010 – Veaceslav Untilă părăsește AMN și preia conducerea MAE, partid care fuzionează cu PL în 2011
2012 – Alexandru Oleinic pleacă din AMN și creează Partidul Popular din Moldova
Partidul Democrat
2007 – Filat părăsește PD și creează PLDM, din care ulterior,
Partidul Liberal Democrat
2011 – Mihai Godea părăsește PLDM și creează PAD,
2015 – Iurie Leancă părăsește PLDM și creează PPEM
Partidul Comuniștilor
2009 – Marian Lupu părăsește PCRM și preia conducerea PD
2009 – Victor Stepaniuc pleacă din PCRM și creează Partidul Popular Socialist
2011 – Igor Dodon pleacă din PCRM și preia conducerea PSRM
2012 – Vadim Mișin părăsește PCRM și creează Partidul Renaștere
2014 – Grigore Petrenco părăsește PCRM, iar în 2015 preia conducerea Partidului Casa Noastră-Moldova
Partidul Liberal
2013 – Ion Hadârcă părăsește PL și creează PLR, iar ulterior
2014 – Ana Guțu părăsește PLR și creează Partidul Dreapta
2016 – Anatol Șalaru părăsește PL și creează un alt partid (deocamdată e nivelul de intenție)
Știu că marea majoritate a celor vizați vor spune că ei fie au fost constrânși să plece, fie au fost plecați sau dați afară. E dreptul fiecăruia să își expună propriile motive, dar acest tablou arată cât de șubred este totul sistemul de partide din R. Moldova, cât de fragmentate sunt segmentele de pe eșichierul politic, mai ales cel de dreapta și cât de dispersat este și electoratul într-un final. Dar așa e mult mai bine și convenabil pentru cineva. DIVIDE ET IMPERA, cum spuneam odată. Nimic nu s-a schimbat.
Oamenii au puterea și forța să schimbe lucrurile atunci când votează, chiar și odată la 4 ani. Doar că e nevoie să fie informați corect. Iar când nu se vrea și nici nu vor, iese ce iese. O republică artificială fără rădăcini și respectiv fără viitor.