Tehnologii ultra-moderne la Cetatea de Scaun de la Suceava
Bătrâna Cetate de Scaun din Suceava fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani. Astăzi este o mărturie vie a istoriei, a vitejiei neamului nostru, dar în același timp plină de informații prezentate după ultimele tehnologii.
Cu doar 10 ron (aproximativ 50 de lei) intri în atmosfera de altă dată a Țării Moldovei din epoca medievală, pășești pe urmele marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, studiezi intrigile istoriei, bătăliile, războaiele, dar și victoriile dătătoare de speranțe.
Intrăm în Cetate, iar emoțiile sunt cât se poate de puternice.
Amintim aici că cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Stefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.
Zidurile Cătății păstrează o istorie vitregă, a fost de atâtea ori distrusă, încât astăzi doar ruinele mai amintesc de o fortăreață demnă de a-l găzdui pe domnitorul Ștefan cel Mare.
Dunga albă pe care o vedeți șerpuind pe zidurile vechilor ruine vine să delimiteze ceea ce s-a păstrat și ceea ce a fost construit ulterior.
Începând cu anul 2005, după ce s-au comemorat 500 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare, Cetatea găzduiește multiple expoziții temporare de pictură, figuri din ceară pe diverse teme. De asemenea, în Cetate sunt organizate tot felul de spectacole.
Dar ceea ce m-a uimit cel mai mult a fost tehnologia high-tech care este îmbinată armonios cu decorul medieval. Aici veți descoperi holograme, proiecții care vă vor teleporta în istorie, pe timpul lui Ștefan cel Mare, dar și a altor domnitor care s-au aflat în Cetatea de Scaun a Sucevei. De asemenea, în încăperile fortăreței veți fi însoțiți de ghizi virtuali care vă vor povesti despre boierii moldoveni, tezaurul Moldovei, monetăria cetății, armele medievale din Moldova, paraclisul domnesc, turnul de apărare, sala „Ştefan cel Mare”.
Precizez că în anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de mare interes pentru public, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei.
Apropo, un lucru curios este că la lecțiile de istorie am învățat că Ștefan cel Mare a purtat 49 de războaie și doar 2 au fost încheiate cu înfrângere. Dar la Cetate am aflat că au fost de fapt 36 de războaie.
Recomandarea mea este să vă rezervați o zi întreagă pentru vizitarea Cetății de Scaun a Sucevei, pentru că fortăreața este plină de istorie, de informație și veți avea nevoie de mai mult timp ca să mergeți în toate încăperile Cetății și să îi ascultați pe acești ghizi virtuali.
Astfel, merită toate eforturile pentru a cunoaște istoria, uneori atât de nedreaptă, dar totuși a noastră.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu