După atacul SUA și al aliaților asupra Siriei, când peste 100 de rachete americane, britanice şi franceze au lovit în această dimineaţă ţinte militare ale regimului Bashar Al Assad, omenirea a intrat în panică. La televiziunile rusești de propagandă a început deja al treilea război mondial. Propagandiștii ruși, prin intermediul media, le explică oamenilor cum să reacționeze în cazul unui război nuclear și procedează la inocularea ideii izbucnirii unui nou război mondial. S-a întâmplat și în anii trecuți, când pretextul pentru această ofensivă mediatică a fost tot Siria. Cred însă că niciun lider mondial nu își dorește un asemenea război, nici măcar Putin, pentru că asta ar însemna un dezastru total chiar și pentru țara sa și pentru poporul său.
Prima reacție a preşedintelui rus Vladimir Putin a fost să califice atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU.
Ce fac însă celelalte țări membre UE și care este poziția lor față de situația din Siria. Ceea ce putem spune cu certitudine la momentul actual este că Franța deține prioritatea în UE.
Germania este preocupată de problemele sale interne și soarta de mai departe a cancelarului german Angela Merkel.
Italia a anunțat că sprijină acțiunile aliaților, chiar dacă are relații bune și cu Rusia.
Spania are de rezolvat dosarul independenței Cataloniei, adică o problemă de separatism de pe teritoriul său, un separatism alimentat și susținut de liderul catalan Carles Puigdemont.
România, prin vocea președintelui său Klaus Iohannis a reiterat „condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”. În același timp, preocuparea României se referă și la Republica Moldova, la mișcările unioniste tot mai puternice, la asumarea unei responsabilități privind unirea celor două state românești, în detrimentul a ceea ce vrea sau nu vrea Rusia.
Pe de altă parte, țările membre UE care au o politică vădit anti-UE și foarte apropiată de Rusia, cum este Ungaria în primul rând, urmată de Polonia, Cehia, care s-au apropiat în ultima veme tot mai mult de Rusia, ar putea să aibă o poziție neutră sau chiar împotriva aliaților, adică împotriva Franței, dar și împotriva SUA sau Marii Britanii. Reacțiile lor cu siguranță nu vot întârzia să apară.
Rămân țările Baltice care au fost permanent anti-Rusia și consecvente în ceea ce privește valorile europene. Restul țărilor precum Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda păstrează liniștea și probabil vor respecta poziția comună care va fi luată în interiorul UE.
În concluzie, evoluția lucrurilor pe frontul sirian depinde acum de ceea ce va întreprinde Rusia și care vor fi următorii ei pași. Dacă vor fi sau nu atacuri militare sau de alt gen. Acum declanșarea unei explozii nucleare mondiale atârnă doar de ceea ce vrea Putin.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu