În vreme ce sute de școli au fost desființate și spitalele s-au închis, bisericile au început să apară ca ciupercile după ploaie din 1989 încoace. În prezent, sunt peste 18 000 de biserici în întreaga țară. Vorbim despre România care are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.
Potrivit unui articol apărut în Gazeta de Cluj, în România exista, în 2016, 4700 de unități de învățământ și 425 de spitale. Pe când biserici erau peste 18.000, dintre care peste 10.000 aparțin cultului ortodox, raportate la un număr de 13.709 localităţi.
Nicio diferență între bisericile ortodoxe și politică
Guvernul României continuă să subvenționeze cultele religioase din țară, chiar dacă acestea beneficiază de surse proprii foarte consistente. Contribuții, sponsorizări, produse sub semnul bisericii și taxe din evenimente sunt doar câteva din sursele de profit, scriu jurnaliștii de la Gazeta de Cluj.
Este deja destul de evident că politica și religia merg mână în mână. Nimic nou, de altfel. Sondajele arată că peste 95% dintre români cred în Dumnezeu și peste jumătate din cei chestionați cred că un politician care nu are credință nu este în măsură pentru a ocupa o funcție publică. Cu toate acestea, în urmă cu mult timp, preoții au început să le spună enoriașilor cu cine să voteze, iar cei care ajung în elita politicii au grijă să se afișeze cât mai aproape de Sfânta Cruce.
În R. Moldova, nu apar biserici ca ciupercile după ploaie, în ultima vreme, însă politica și biserica merg mână în mână, fără ca aceste relații să fie ascunse. Preoții fac agitație electorală, susțin un politician sau altul, îi spală ”de păcate” și le lustruiesc imaginea total șifonată.
Poporul cu cât este mai sărac, este mai incult și mai ușor de manipulat, iar politicienii au grijă să se folosească de această armă. Și o folosesc din plin. Pe ambele maluri ale Prutului.