Tânără din diaspora: Pericolul major ar fi să asistăm la dispariția Moldovei de pe harta lumii
Reprezentanta din diaspora, Diana Brelivet-Dogotari care de curând și-a deschis propria Asociație pentru gestionarea afacerilor mici, stabilită deja de 7 ani în Franța susține că în ultimii ani asistăm la o depopulare masivă a R. Moldova. Consecințele sunt deja vizibile, satele fără, sau cu foarte puțini locuitori, bătrâni și copii neajutorați, familii care nu-și doresc copii sau cu un singur copil, a povestit Diana într-un interviu pe blogul elenarobu.md.
”Pericolul major ar fi să asistăm la dispariția Moldovei de pe harta lumii și să nu mai avem unde să ne întoarcem”, a mărturisit reprezentanta din diaspora.
Întrebată în ce condiții ar reveni acasă, Diana susține că doar dacă ar avea certitudinea că poate schimba ceva și are cu cine.
”De-a lungul anilor, am exclus posibilitatea de a reveni într-o zi în Moldova, dar astăzi sper că va veni acea zi. Decizia de a reveni acasă pornește de la faptul că aș vrea ca și copii mei să deprindă limba romană. Aș vrea ca ei să cunoască altceva decât viața din Franța. Când fiica mea de 6 ani jumătate a scris pe lista de cadouri de Crăciun că ar vrea o consola de 350€ și un iPhone, mi-am dat seama că ar fi bine să cunoască și altceva. Cu toate că i-am refuzat acest lucru, explicându-i că deocamdată nu are vârsta, am înțeles că ar fi bine să meargă din când în când în Moldova. Eu merg cam o dată pe an, însă ei nu prea merg. Și aș vrea să cunoască și să ajungă să prețuiască și lucrurile mici”, a explicat tânăra.
Președinta Asociației „Connectons-nous” este decisă să meargă anul acesta la alegerile parlamentare, chiar dacă are de parcurs peste 350 de km până la cea mai apropiată secție de votare care se află la Paris.
”Îi îndemn pe toți moldovenii, oriunde s-ar afla, să facă la fel. Să merg la vot este în primul rând un drept, iar acest drept se poate concretiza prin libertatea mea de a-i alege pe cei care vor schimba viitorul acestei țări. Nu cred că totul e alb sau negru, cred că se mai poate face ceva pentru țara asta, iar pasivitatea nu este o soluție. Adoptarea unui sistem electoral mixt nu este o noutate. Din câte am înțeles, pentru diaspora nu se vor schimba foarte multe cu privire la alegerile din 2018. Sper însă la o campanie electorală civilizată, la promovarea unui mesaj politic constructiv, nu la denigrări și ideologii depășite. Parlamentul Republicii Moldova are nevoie de proiecte noi, dar și de o opoziție solidă”, a precizat basarabeanca.
La final, tânăra a trimis și un mesaj autorităților:
”Autorităților le transmit să nu uite că ei sunt cei care scriu istoria țării. Să nu uite că reprezintă interesul comun al cetățenilor R. Moldova și nu interesul lor propriu. Sper să nu aud doar faptul că s-a furat un miliard, pentru că în Moldova s-a furat mai mult de atât. S-a furat de fiecare dată când s-a dat sau s-a luat mită. Prin faptul că nu s-au plătit cotizațiile, dările la stat sau alte impozite. Avem nevoie de soluții concrete care să scoată Moldova din impas. Avem nevoie de modernizarea serviciului public și adaptarea lui la situația actuală, soluții noi la nivel educațional, jurdic și social, precum și dezvoltare economică”.
Interviul integral îl puteți citi aici
Basarabeancă stabilită în Franța care gestionează o Asociație pentru afacerile mici
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu