Tânăr din Moldova care face stagiul practic la renumita companie de ciocolată ”Ferrero”
Alecu Țurcanu face 25 de ani în iunie și este originar din Chișinău. Își face studiile în Franța, iar în prezent este la un stagiu practic de 6 luni (pentru încheierea studiilor de master) la renumita companie de ciocolată și produse dulci ”Ferrero”, în Luxembourg. Spune despre studenții moldoveni care își fac studiile în Occident că această generație pe care o reprezintă este obligată să se implice cât mai mult la reformarea țării și să implementeze acasă bunele practici învățate în Occident.
Mai crede că R. Moldova ar putea fi atractivă pentru marile companii precum Google, Amazon, Microsoft care ar delocaliza unele activități la noi în țară. Deocamdată se vede stabilit peste hotare, pentru că țara sa nu este deloc atractivă pentru tineri și nu oferă aceleași oportunități de carieră ca în Occident.
Vă invit să urmăriți în continuare un interviu realizat cu tânărul Alecu Țurcanu:
”Încă înainte de absolvirea liceului, îmi doream să îmi fac studiile peste hotare, doar că nu eram sigur de destinație, împreună cu prietena mea oscilam între Marea Britanie și Germania.
Ea, cunoscând și limba franceză, a depus actele și ulterior a fost acceptată la Université de Montpellier. Pentru mine Franța a fost mai mult o provocare, la moment nu conoșteam limba franceză, dar eram destul de motivat și am început să învăț franceza, În paralel, am făcut un semestru la ASEM, facultatea IT. După un semestru, aveam un nivel de franceză suficient ca să fiu acceptat la studii în Franța. Acolo am absolvit facultatea ”Administration Economique et Sociale” (Administrare economică și socială) la Universitatea Paul Valery din Montpellier. O facultate generalistă prin excelență, am învățat de toate: de la drept constituțional francez, drept economic internațional, până la economie, contabilitate și comerț internațional. Comerțul internațional a fost mai interesant pentru mine, iată de ce după facultate am aplicat la IAE Montpellier School of Management, pentru un masterat în „International Business Engineering” predat în limba engleză.
În Luxembourg am ajuns la fel împreună cu Dina, prietena mea. Ea este aici pentru un job la PricewaterhouseCoopers o companie de audit, iar eu îmi fac în Luxembourg stagiul de 6 luni care este obligatoriu pentru a absolvi masteratul. Stagiul îl fac la sediul principal al renumitei companii de ciocolată și produse dulci ”Ferrero”. Este vorba de stagiul în ”Supply Chain Management”, mai exact în departamentul „Central Planning”. Luxembourg-ul este o destinație destul de atractivă pentru tineri, cu mari perspective de carieră și cu un nivel de viață pe măsură.
Compania Ferrero până astâzi rămâne a fi o companie deținută de familia Ferrero și are în portofoliul său mai multe branduri, dintre cele mai cunoscute se numără Nutella, Kinder Surprise/Bueno/Joy, Tic Tac, Ferrero Rocher, Raffaello și Mon Chéri.
Compania este prezentă în 55 de țări, iar produsele sale sunt vândute în peste 170 de țări. Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de 10.5 miliarde de euro. Vis-à-vis de calitatea ciocolatei, pot să vă spun că aici, la ”Ferrero”, prospețimea și calitatea produselor sunt indicatorii cei mai importanți de performanță, care sunt monitorizați cu mare atenție. În plus, Ferrero dispune de propriul centru de cercetări care permanent încearcă să inoveze și să adapteze produsele la cerințele consumatorului. Un avantaj al produselor ”Ferrero” este și faptul că 95% din produse sunt vândute „serving size”, adică având porția suficientă unei serviri, astfel încât consumatorii să fie siguri că nu abuzează în cantități de glucide. Referitor la produsele ”Bucuria” din păcate nu pot să mă expun, pentru că nu cunosc situația, dar ca simplu consumator cu singuranță aleg produsele ”Ferrero”.
Din scurta mea experiență de studii universitare în Moldova, pot să vă spun că în Occident este diferit din mai multe puncte de vedere. Primul și cel mai evident cred că este faptul că în Occident studentii sunt mai independenți în sensul că pot pune la îndoială spusele profesorului intrând în dezbateri. Astfel discuția capătă o formaă unde fiecare are dreptul la părere. În Moldova rar am întâlnit acest lucru și de mici suntem confruntați cu ideea că adevărul nu poate fi altul decât așa cum a zis profesorul. Un alt aspect ar fi și interacțiunea dintre studenți, la facultate în R. Moldova nu am avut nicio experiență de lucru în grup „project work”, pe când în Occident acest aspect contează foarte mult. O altă diferență este și modul în care se apreciază studenții, în Occident obții exact atât cât ai meritat.
Astfel, relația dintre student și profesor, în majoritatea cazurilor, este mai puțin ierarhică în Occident, fiecare student are dreptul să aducă un contra argument profesorului, în cazul în care nu este de acord cu viziunea sa. După mine, este un lucru absolut necesar și dezvoltă gândirea critică.
Adaptarea în Franța a fost relativ ușoară. Un pic mai dificil a fost să mă obișnuiesc cu toate demersurile necesare pentru a închiria o locuință. Dar, în linii generale, ne-am acomodat repede. În plus, Franța fiind o țară multi-culturală, am fost acceptați și tratați cu respect, în pofida faptului că, auzind de Moldova, rareori francezii cunoșteau de existența unui asemenea stat sau mai ales unde se află pe hartă.
De obicei, studenții, indiferent de naționalitate, au dreptul la o bursă oferită de statul francez, la asta se adaugă și un ajutor de stat care rambursează o parte din costul chiriei și astfel se acoperă practic toate cheltuielile curente ale unui student. În Luxemburg avantajul este că salariile sunt mai mari, dar și cheltuielile cresc.
Pentru moment, cu siguranță ne vom stabili peste hotare. Cu regret, dar R. Moldova nu poate oferi aceleași oportunități de carieră și nu doar. Însă de fiecare dată când avem ocazia, revenim în Moldova să revedem rudele și prietenii rămași acasă.
Cel mai simplu lucru pe care noi, studenții moldoveni, putem să îl facem pentru țara noastră este ca, prin propriul exemplu, să facem cunoscută R. Moldova și să participam la crearea unei imagini a Moldovei peste hotare. După mine, generația mea este obligată să se implice cât mai mult la reformarea țării și să implementeze acasă bunele practici învățate în Occident. Un concept/proiect viabil pentru Moldova ar fi crearea unui hub care ar transforma Moldova dintr-o țară „agrară” în una care prestează servicii la preț competitiv. După mine, Moldova ar prezenta mai mult interes și ar avea valoare adăugată dacă ar presta unele servicii interesante pentru companii mari ca Google, Amazon, Microsoft care ar delocaliza unele activități la noi în țară. În niciun caz produsele noastre agricole nu sunt de neglijat, doar că nu putem concura cu țări care au o capacitate de producere mult mai mare și deci prețuri mai avantajoase.
Voi fi banal, dar sigur că îmi doresc ca Moldova să fie o țară prosperă, dacă nu un Silicon Valley măcar un centru de interes pentru investitorii europeni, cu infrastructură bună, economie sănătoasă și, simplu, ca cetățenii să trăiască bine în țara lor. Fiind mai pragmatic de fire, îmi este greu să cred în realizarea acestor dorințe în termen scurt sau mediu, așa cum ne promit politicienii noștri”.
Vă mulțumesc pentru interviu!
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu