Suntem comparați cu țările din Africa și Asia în domeniul sănătății

Deși suntem geografic poziționați în Europa și ne dorim să ajungem parte a Uniunii Europene, realitățile din R. Moldova ne plasează în multe rapoarte alături de țări din Africa sau Asia. Se întâmplă iată și când vorbim despre domeniul sănătății.

Un studiu al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” arată că la nivel general de transparență a sistemului de sănătate suntem alături de India (29%), China(29%), Africa de Sud (36%) care au un nivel de transparență nesatisfăcător. La ce se referă această transparență? Bunăoară, nu există transparență în cheltuirea banilor în domeniul sănătății. De asemenea, datele, informațiile din domeniul sănătății sunt mai degrabă ținute în mare secret. Pacienții nu au acces la dosarul personal și la multe investigații, iar din această cauză nu pot demonstra anumite erori (dacă s-au produs) ale medicilor. Am putea ușor trece la un alt nivel de transparență, așa cum se întâmplă în țările UE, dacă s-ar publica o serie de date care sunt utilizate pe intern de către instituțiile medicale.

Deci, în prezent nu se publică statistica pe instituții (rata de mortalitate/supraviețuire generală pentru fiecare instituție, rata de spitalizare repetată), nu se colectează informații despre timpul de așteptare a asistenței medicale de urgență și raportarea evenimentelor adverse. În lipsa acestor informații, putem doar să ghicim în stele ce se întâmplă de fapt și unde ar trebui de intervenit pentru a redresa situația.

De asemenea, studiul Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” arată că ”nu este măsurată satisfacția pacientului, aprobarea pacienților, nu există măsurile referitoare la rezultatele raportate de pacient, și mecanismul de înregistrare al reclamațiilor pacienților este ineficient”. Cu alte cuvinte, astăzi aproape pe nimeni nu interesează părerea pacienților despre medicină. Li se oferă ceea ce este și atât.

Când vorbim despre banii care circulă în sistemul de sănătate, lucrurile se complică și mai mult. Lipsesc sau sunt incomplete datele care se referă la performanța financiară a instituțiilor medicale, la prețul total al serviciilor medicale, la prețul plătit de asigurat pentru serviciile medicale, la prețul plătit de asigurator pentru serviciile medicale. De asemenea, lipsesc sau sunt incomplete datele ce țin de registrele publice ale cadourilor, plăților de ospitalitate personalului medical în instituții. Este necesar ca toate aceste informații să fie făcute publice cât mai rapid, pentru că avem mari probleme la capitolul plăților informale din sistemul de sănătate, adică se dă și se ia multă mită.

Așadar, dacă vrem să ajungem cumva în Uniunea Europeană, este nevoie mai întâi să ne raliem la standardele europene, iar standardele europene se referă în primul rând la transparență și la respect față de cetățean.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii