Sunt gata moldovenii din diaspora să revină acasă odată cu schimbarea guvernării de la Chișinău?

Un sondaj realizat pe grupul de Facebook ”Vocea Diasporei” arată că părerea moldovenilor din diaspora este împărțită atunci când este vorba despre revenirea acasă, după schimbarea guvernării de la Chișinău. Dintre cei care au participat la sondaj, numărul celor care nu ar reveni acasă prevalează. 36 de persoane au spus că nu sunt dispuse să se întoarcă la baștină, în timp ce alte 28 de persoane sunt dispuse să revină în R. Moldova. În același timp, 5 persoane au răspuns că nu știu ce să facă în această situație.

În comentarii reprezentanții din diaspora se întreabă la ce să se întoarcă, alții spun că vor Unirea, iar alții spun că mai devreme sau mai târziu toți se întorc acasă.

”Guvernul s-a schimbat, câte ceva se mișcă, dar sistemul încă persistă, aceleași impedimente când vrei să deschizi o afacere sau să faci ceva. Poate peste vreo 4 ani, dacă în Moldova o să fie o democrație autentică, ne vom întoarce. La moment nu, sistemul încă este putred. Perioada de curățare și de funcționare normală durează între 3 și 5 ani. E ca un pom care îl plantezi acum și culegi roadele peste 5 ani. Să sperăm că schimbarea va fi într-un ceas bun”, a comentat Ion Rusu în grupul ”Vocea Diasporei”.

Schimbările nu se fac ușor și mai ales nu se fac peste noapte. Este nevoie de mulți ani pentru a curăța sistemul de această caracatiță a corupției, dar cel mai important este să schimbăm mentalitatea oamenilor care fac parte din acest sistem și se adaptează sub orice guvernare. Estimez că schimbările în bine se vor vedea abia peste 5 ani – 7 ani, asta în cazul în care actuala guvernare își dorește cu adevărat bunăstarea acestui popor și democratizarea țării. Este nevoie de multă curățenie, mulți funcționari care să ajungă la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le-au comis. În timp se va vedea cât de deschisă este actuala guvernare de la Chișinău să facă această curățenie și să construiască o democrație veritabilă în R. Moldova.

Personal consider că fiecare dintre noi, cei plecați peste hotare, putem fi utili țării prin implicarea noastră pe domeniile pe care le cunoaștem cel mai bine că să redăm o viață mai bună oamenilor de acasă.

Articole similare
Comentarii