Războiul barbar din Ucraina trezește discuții aprinse și contradictorii în societatea moldovenească despre NATO și americanii pe de o parte și Rusia, Putin, Kremlin, poporul rus pe de altă parte. Fanii lui Putin de la Chișinău nu contenesc să vorbească despre ”răul” care vine din partea americanilor și a NATO, să arunce venin pe rețelele de socializare cu referire la această Alianță militară.
Dar este oare NATO răul de pe lume?
Ce bine ne-au făcut nouă, ca popor, sovieticii/rușii?
În primul rând, Stalin ne-a rupt de la Patria-Mamă România, la ordinele lui au fost deportați în Siberii de gheață buneii noștri, rudele noastre. În perioadă sovietică ne-a fost băgată cu de-a sila limba rusă, cei care nu vorbeau rusește nu aveau cum să acceadă în posturi de conducere în Moldova. La școală, ni s-a impus o limbă ”moldovenească” inventată. A trebuit să scriem o limbă română stâlcită în grafie chirilică. Toate au culminat cu un război în 1992, cu o regiune separatistă și cu prezența armatei ruse pe teritoriul R. Moldova. Să nu uităm și de posturile de televiziune rusești care au acoperit aproape în totalitate spațiul mediatic din R. Moldova și care de-a lungul anilor ne servește la mic dejun, prânz și cină porții de propagandă de la Kremlin.
Ce bine ne-au făcut nouă, ca popor, americanii și NATO?
În primul rând, și asta trebuie reținut, americanii nu au intrat niciodată în R. Moldova cu tancurile, pentru a ne ocupa teritorii (așa cum au făcut rușii în 1992). Conflictele între ruși și americani sunt conflictele lor, noi trebuie să analizăm relațiile noastre bilaterale cu aceste țări și organizații internaționale.
Percepția perimată despre NATO este mai degrabă rezultatul propagandei rusești inoculate în mentalul colectiv și al populismului local din R. Moldova care nu încetează să prezinte Alianța Nord-Atlantică ca pe o „sperietoare” pentru publicul larg, fără a explica misiunile de facto ale acestei organizații.
De ce se tem totuși moldovenii?
Necunoașterea, dezinformarea, știrile false, distorsionarea realității naște frică. Dacă vă alimentați creierul cu minciuni, frica va crește și mai mult. De aceea, citiți surse alternative, nu mai priviți televizorul lui Putin.
Astăzi, cei care încă mai au în gând să închine acest teritoriu Moscovei și susțin agresiunea Rusiei în Ucraina, susțin acest război absurd și barbar, ar fi bine să citească aceste rânduri și să se gândească la ceea ce ne-au făcut sovieticii până acum. Ei ne-au otrăvit (fizic și mental), iar țările europene, americanii, prin intermediul NATO, ne curăță de această otravă.
Ce a făcut până acum NATO pentru R. Moldova și câți bani ne-a oferit?
Voi începe cu cel mai elocvent exemplu de parteneriat eficient între NATO și R. Moldova. În timp ce sovieticii ne-au otrăvit pământurile, apele, viitorul, prin utilizarea în exces a pesticidelor și depozitarea lor pe teritorul țării noastre, NATO ne-a ajutat să scăpăm de aceste pesticide.
Este vorba despre proiectul privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în R.Moldova, realizat în căteva etape:
I-a etapă, 2006 -2007 – Reambalarea a 3245 tone de pesticide din 424 depozite cu centralizarea sigură pentru mediu în 37 depozite centrale raionale. Costul total de 841.000 euro.
II-a etapă, 2006 – 2010 – identificarea compoziţiei deşeurilor de pesticide. Costul total de 298 000 euro.
III-a etapă – distrugerea a 1269 tone de pesticide cu suma de 2,2 milioane de euro. Contribuția R. Moldova a fost de 325 000 euro.
Amintim apoi proiectul pentru distrugerea minelor antipersonal şi a melanjului. Au fost distruse 12.000 mine antipersonal şi 700 tone muniţii şi melanj (combustibil rachetar) – costul proiectului 1,1 milioane de dolari americani.
Cooperarea Republica Moldova – NATO
Primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenţei ţării. La 20 decembrie 1991, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică (CCNA), creat urmare hotărârii reuniunii la nivel înalt a ţărilor membre NATO de la Roma din 7-8 noiembrie 1991. Scopul creării CCNA a fost instituirea unui organism permanent de consultări între adversarii de altă dată pe principalele subiecte de securitate europeană. La prima reuniune CCNA a participat Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, ţara noastră devenind astfel stat membru al acestui Consiliu.
La 6 ianuarie 1994, cu ocazia reuniunii la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice, la care a fost examinată iniţiativa americană „Parteneriatul pentru Pace”, Republica Moldova şi-a exprimat interesul de a adera la acest Program.
La 16 martie 1994, la Cartierul General NATO de la Bruxelles, a avut loc prima întrevedere a Preşedintelui Republicii Moldova cu Secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului-cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.
În vederea coordonării cât mai eficiente a activităţilor pe linia NATO, la 16 decembrie 1997 a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. Funcţia de şef al Misiunii este exercitată de ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei. De asemenea, în anul 1997, Republica Moldova a extins colaborarea cu NATO în domeniul ştiinţific.
În anul 2006 Consiliul Nord-Atlantic (NAC) şi Guvernul Republicii Moldova au aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO (IPAP). IPAP a fost actualizat în 2010, 2014, 2017 și 2022. Periodic, la Cartierul General NATO, are loc reuniunea în formatul statelor membre NATO + Republica Moldova, în cadrul căreia este examinată implementarea IPAP şi priorităţile pentru viitor. Mai multe detalii puteți găsi AICI
Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo care se desfășoară în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU.
La 8 decembrie 2017 Secretarul General adjunct al NATO Rose Gottemoeller a inaugurat Oficiul de legătură NATO la Chișinău.
Neutralitatea R. Moldova, cu o armată rusească pe teritoriul ei
Așadar, despre neutralitatea R. Moldova se vorbește destul de mult, la diferite etape, în diferite situații. Și poate trebuie amintit aici că neutralitatea R. Moldova este ( la fel cum veți constata după ce veți citi întregul articol) un concept destul de specific.
Iată ce prevede articolul 11 din Constituția R. Moldova:
Articolul 11. Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
În realitate, atât timp cât trupele rusești staționează pe teritoriul R. Moldova nu putem spune că republica noastră are statut de stat neutru, fiindcă nu se respectă articolul 11 din Constituție.
În R. Moldova, propaganda rusă a creat din NATO o mare sperietoare, o organizație care seamănă peste tot război, deși în realitate vedem că cea care seamănă război este însăși Rusia, cu tancurile sale, cu toată propaganda și sperietorile sale.
Subiectul l-am abordat aici:
De ce se tem totuși moldovenii?
Necunoașterea, dezinformarea, știrile false, distorsionarea realității naște frică. Dacă vă alimentați creierul cu minciuni, frica va crește și mai mult. De aceea, citiți surse alternative, nu mai priviți televizorul lui Putin.
Astăzi, cei care încă mai au în gând să închine acest teritoriu Moscovei și susțin agresiunea Rusiei în Ucraina, susțin acest război absurd și barbar, ar fi bine să citească aceste rânduri și să se gândească la ceea ce ne-au făcut sovieticii până acum. Ei ne-au otrăvit (fizic și mental), iar țările europene, americanii, prin intermediul NATO, ne curăță de această otravă.