SIS, IGP, SPPS: instituții care se ocupă de binefaceri sau de protecția cetățenilor?

Urmăresc cu indignare și nedumerire cum înainte de marile sărbători religioase cum ar fi Paștele sau Crăciunul directorii sau adjuncții instituțiilor de stat umblă cu ”torbele” prin satele Moldovei, antrenați de zor în campanii de binefacere. De unde a fost preluată această practică vicioasă? Ce se promovează prin aceste campanii? În loc să se ocupe de menținerea securității acestei țări, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Inspectoratul General de Poliție sunt antrenați în asemenea campanii sociale care nu au nimic în comun cu activitatea lor de bază.

Iată doar câteva titluri pe care le-am descoperit pe site-urile SIS, SPPS, IGP înainte de sfintele Sărbători de Paști:
SIS: Cadouri de Paști de la angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate
SPPS: Daruri oferite copiilor de la Casa-internat din or. Hîncești
IGP: A fost dat startul Caravanei de Paște

Așadar, care sunt totuși responsabilitățile acestor instituții?

SIS: Misiunea: Protejarea eficientă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, societăţii şi statului împotriva riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii de stat, promovarea valorilor democratice şi intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

SPPS: are drept scop protejarea vieţii şi integrităţii demnitarilor de stat, ceea ce reprezintă, în fapt, protejarea securităţii statului

IGP: are menirea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei prin activităţi de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice, de prevenire, investigare şi de descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor.

La ce etapă totuși distribuirea ajutoarelor sociale intră în atribuțiile acestor instituții?! Răspunsul e simplu: la nicio etapă.

Aceste instituții de stat au alte obligațiuni și responsabilități.

De vreme ce SIS nu a putut detecta o persoană cu o grenadă în magazin, cred că ar fi mult mai util să se axeze pe munca și obligațiunile sale directe, decât să împartă cadouri de Paști. La fel se întâmplă și în cazul IGP sau SPPS.

 

Sau de exemplu, ce face colonelul Gheorghe Cavcaliuc alături de un sac cu cartofi și alte daruri oferite unei familii social-vulnerabile?
Cine între timp asigură continuitatea exercitării obligațiunilor lui de serviciu?  Evident că sunt persoane desemnate să vegheze activitatea IGP, dar este oare normal să se întâmple ceea ce vedem în imagini, având în vedere numărul mare al accidentelor, al ambuteiajelor care se formează în urma gestionării incorecte a intersecțiilor? Una peste alta, șeful adjunct al IGP se află și într-o delegație la Ierusalim care va aduce în R. Moldova Focul Haric. N-ar fi o problemă dacă s-ar face distincție între persoana fizică și funcția pe care o deține colonelul într-o instituție de stat. Și n-ar fi o problemă dacă și-ar fi plătit singur deplasarea în Țara Sfântă, dar așa, pe banii contribuabililor, să îți faci imagine și să faci imagine partidului de guvernământ, adică PD-ului, e cumva un gest de nerespect față de cetățenii în slujba cărora s-a angajat.

La fel, umblă cu pomene înainte de Paști și șefului de la SPPS, Anatolie Golea, care de altfel este interimar deja de 2 ani la această instituție.
Mă întreb cum poate o instituție atât de importantă care asigură protecția demnitarilor de stat să-şi permită un șef interimar de atâta vreme. E clar că nu se dorește claritate în această chestiune, pentru că PD și PSRM nu au ajuns la o înțelegere în privința împărțirii acestei instituții. De aceea se menține un interimar. Așadar, vorbim despre o problemă politică la mijloc, iar asemenea binefaceri înainte de sărbători nu vin decât să crească suspiciunile unei acțiuni politice.

Ceea ce trebuie remarcat în aceste cazuri este că aceste instituții reprezintă statul, or statul este condus astăzi de PD, iar prin aceste acțiuni se face imagine camuflată PD-ului înainte de alegerile parlamentare. Este cinic și un cerc vicios când guvernarea îi fură pe cetățeni și apoi le face acte de binefacere tot din banii cetățenilor. Ar fi mai bine și mai corect ca o guvernare să asigure un nivel de trai decent pentru oameni așa încât să nu mai fie nevoie de donații.

Nicăieri nu este interzis să se facă acte de binefacere, dar atât timp cât nu îți îndeplinești atribuțiile și obligațiunile de serviciu, nu are rost să te implici în niște acțiuni cu tentă politică. Însă la noi instituțiile statului aleg să fie în slujba unui partid, decât în slujba cetățeanului.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii