Sindicatele din Moldova: niște storcătoare de bani de partea guvernărilor

În R. Moldova activează Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) care se dorește a fi este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează.

Dar cine până acum a asistat la proteste organizate de sindicate? Cât de des sindicatele își exprimă nemulțumirea față de anumite lucruri care o iau razna în această țară? Unde sunt sindicatele care să se opună faptului ca pe umerii salariațiilor va fi pusă întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar? De ce sindicatele tac atunci când drepturile salariaților le sunt încălcate. Unde sunt solicitările de majorări de salarii pentru agricultori de exemplu? Asemenea solicitări se mai fac din când în când de către sindicatele din educație, dar chiar și așa, până acum, sindicatele nu au obținut ceea ce au solicitat.

Despre sindicate auzim atunci când au loc consultări în privința învestirii unui nou Guvern, de fapt niște discuții și negocieri de formă pentru bife, pentru că de-a lungul anilor sindicatele s-au aflat mai mult de partea guvernărilor, decât de partea cetățenilor. Asta în condițiile în care salariații sunt impozitați în fiecare lună pentru susținerea sindicatelor. Unii mai așteaptă ca prin minune o foaie la sanatoriu la prețuri mai mici. Sindicatele au un patrimoniu destul de bogat în gestiune, vorbim despre milioane de lei care se învârt în jurul sindicatelor.

Iată aici una dintre investigațiile realizate despre milioanele sindicatelor.

Cel mai recent exemplu cum sindicatele „se implică” în protejarea salariaților este cel legat de noul mecanism de remunerare a cadrelor medicale. După ce consilierul principal pe probleme relații de muncă, Sindicatul „Sănătatea”, Ion Cucu, a declarat pentru e-sanatate.md că așa porcărie încă nu a văzut, i-am făcut o invitație la emisiunea Alb&Negru pentru a oferi mai multe detalii despre acest nou regulament. Dar se pare că cei de la sindicatul Sănătate au fost repede „liniștiți” de reprezentanții Ministerului Sănătății așa încât mi-au spus că deocamdată nu au ce spune. Așteaptă ca regulamentul să fie publicat în Monitorul Oficial. Chiar și după publicare, reprezentanții sindicatului Sănătate au inventat alte motive ca să nu vină în fața salariaților și să le explice cum stau lucrurile de fapt. Vicepreședintele acestui sindicat, Igor Zubcu a spus că abia la finele lunii august, după implementare, lucrurile vor deveni mai clare. Dar s-a interesat dacă am primit deja plângeri de la lucrătorii medicali în privința noului regulament. Deci, în opinia sindicaliștilor, doar când apar plângeri ei pot interveni pe cazuri singulare. Așa înțeleg sindicatele să apere drepturile salariaților care plătesc în fiecare lună pentru această așa-numită „protecție”.

Să le oferim niște exemple sindicatelor moldovenești cum activează sindicatele în Europa, cât de des organizează proteste, greve dacă salariații sunt afectați de anumite decizii luate de Guvern.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21151759-sindicalistii-din-administratia-publica-locala-sunt-greva-pentru.htm?nomobile=

http://www.rfi.ro/social-87623-euro-2016-sindicatele-franceze-ameninta-cu-greve

http://www.curierulnational.ro/Extern/2016-06-03/Sindicatele+pilotilor+Air+France+anunta+greve+de+lunga+durata+chiar+in+perioada+Euro+2016

http://www.economica.net/greva-pe-1-iunie-sindicatele-din-educatie-iau-in-calcul-si-boicotarea-examenelor_120412.html

Iar șirul acestor exemple poate continua.

Dar ce fac sindicatele noastre:

http://sindicate.md/sindicalistii-au-avut-o-intrevedere-cu-reprezentantii-fmi/

http://sindicate.md/activul-sindical-si-partenerii-sociali-din-raionul-rezina-au-participat-la-o-instruire-privind-parteneriatul-social-de-toate-nivelurile/

http://sindicate.md/securitatea-si-sanatatea-in-munca-o-premisa-necesara-a-sigurantei-salariatilor

Sunt de fapt evenimente pentru bifă și pentru poze, fără niciun rezultat.

În final, întrebarea pare destul de simplă: de ce mai sunteți membri de sindicat și susțineți o structură ineficientă, care doar vă stoarce banii?

Articole similare
Comentarii