Presa elenă scrie despre faptul că după ce Grecia și-a scos cetățenia la vânzare pentru a-și salva economia, această țară UE s-a umplut de chinezi. Numărul permiselor de rezidenţă emise în 2018 cetăţenilor statelor din afara UE prin programul „Golden Visa” din Grecia a crescut cu 46%, faţă de 2017.
Cei mai mulţi străini bogați care și-au “cumpărat” drept de rezidență în Grecia provin din China, Turcia şi Rusia, arată datele Ministerului responsabil pentru Politica Migratorie, informează publicaţia elenă Kathimerini, preluată de Agerpres.
Programul „Golden Visa” oferă investitorilor din afara Uniunii Europene care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 250.000 de euro în Grecia un permis de rezidenţă pentru o perioadă de cinci ani atât pentru deţinătorul vizei cât şi pentru familia sa.
De la lansarea programului, în 2013, şi până la sfârşitul lui 2018, au fost emise în total 3.892 permise, din care 1.399 anul trecut, faţă de doar 961 în 2017.
Chinezii sunt principalii beneficiari ai programului „Golden Visa” din Grecia, 58% (sau 2.416) din permisele de rezidenţă emise anul trecut fiind acordate investitorilor din statul asiatic. Din cele 1.655 „Golden Visa” emise din ianuarie 2018, 1.300 (78%) sunt destinate chinezilor care au achiziţionat proprietăţi imobiliare în Grecia.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, programele introduse de unele stat membre ale Uniunii Europene, care vând paşapoarte şi permise de rezidenţă unor cetăţeni străini înstăriţi, prezintă riscuri de spălare de bani și de infiltarea e grupurilor de crimă organizată în blocul comunitar.
Și în R. Moldova, guvernarea PDM a scos la vânzare cetățenia moldovenească
Dacă e să ne uităm peste exemplul oferit mai sus, cine ar putea investi sute de mii de euro în cetățenia R. Moldova dacă nu tot chinezii, rușii, turcii sau arabii. Asta în timp ce moldovenii pleacă pe un cap din republică, din cauza sărăciei, mizeriei, corupției. Acest program de vânzare a pașapoartelor, așa cum bine a prezentat în rapoartele sale Comisia Europeană, este o bună modalitate de spălare de bani, evaziune fiscală și de infiltrare a grupurilor de crimă organizată. Este un risc sporit în ceea ce privește securitatea unei țări.
Și cum R. Moldova nu face parte din blocul comunitar (UE), e mult mai dificil ca să fie monitorizat procesul de vânzare a cetățeniilor. Cine știe cui i se acordă cețățenia R. Moldova și în ce scop?! Într-o țară unde nu există justiției independentă, așa cum e cazul R. Moldova, nu avem cum să ne așteptăm la lucruri bune sau la respectarea unor practici democratice.