Noul ministrul al Justiției, Alexandru Tănase, care a fost în acestă funcție și între 2009-2011, anunța astăzi în cadrul unui briefing prioritățile pe care le are în acest mandat. Parcă asistăm totuși la un deja-vu pentru că de atâtea ori s-a tot vorbit, prin strategii de tot felul, despre reformele din justiție, s-au oferit zeci de milioane de euro pentru aceste reforme, ca într-un final cetățenii să aibă o încredere din ce în ce mai mică în justiție. Unde se rupe firul totuși? Ce lipsește ca justiția să fie cu adevărat independentă și să nu trezească suspiciuni că o parte din judecători ar avea cu totul alte interese decât să respecte legea țării în serviciul căreia s-au angajat să activeze? Se repară sediile instanțelor de judecată, se optimizează, s-a făcut o nouă hartă a acestora, dar oricum actul justiției nu este întotdeauna în favoarea cetățenilor.
Și tot din cauza faptului că nu s-au văzut progrese în reforma justiției, ultima sumă de bani din partea UE pentru acest sector, de 28 milioane de euro, așa și nu a mai ajuns în R. Moldova.
Pe scurt, iată ce vrea să facă ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în anul electoral 2018. De fapt, acțiunile prezentate azi sunt incluse și în Acordul de Asociere RM- UE asumat de RM în fața partenerilor de dezvoltare.
Spune că pentru asta are gir politic:
– reforma cadrelor justiției (evaluarea integrității tuturor judecătorilor);
– restructurarea sistemului judiciar (finalizarea reformei hărții judiciare);
– consolidarea mecanismelor de responsabilizare a judecătorilor (implementarea prevederilor Memorandumului privind asistența macrofinanciară semnat între UE și RM);
– consolidarea independenței sistemului judiciar (implementarea prevederilor Memorandumului privind asistența macrofinanciară semnat între UE și RM);
– sporirea eficienței și transparenței sistemului judiciar (reforma sistemului de control judiciar asupra măsurilor preventive);
– reforma avocaturii și a Curții Constituționale a Moldovei.
În opinia avocatei Viorica Grecu, noul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, ar putea pune bazele celor propuse astfel, încât să devină ireversibile. ” Alexandru Tănase a adus cu sine reforme în funcțiile precedente: în cea de Ministru al Justiției din 2009, cât și de Președinte la Curtea Constituțională, vine din avocatură și cunoaște din interior cum stau lucrurile în justiție – sunt argumente în favoarea creditului de încredere. Am sesizat că în vizorul ministrului Tănase, pe primul loc ca importanță, sunt problemele stridente din justiție: autoadminsitrarea eficientă a sistemului judecătoresc, condiții de garanție a independenței judecătorilor și îmbunătățirea actului de justiție etc. Mecanismele enunțate și propunerile de modificări ale legilor pe care intenționează să le promoveze noul ministrul sunt exact acelea care ar duce la îmbunătățirea calității actului de justiție. Am apreciat conținutul discursului, predispunderea pentru dialog cu societatea civilă și mesajele pe care le-a dat pentru responsabilizarea celor de care depind reformele”, a declarat Viorica Grecu pentru blogul elenarobu.md.
În același timp, în calitate de avocată, Viorica Grecu așteaptă urgentarea adoptării Legii cu privire la avocatură. ”Spre deosebire de oponentul nostru procesual – procuratura, reformele în avocatură au întârziat și depind mult de actualizarea legii organice. Alexandru Tănase cunoaște problemele și am sentimentul de încredere că va adopta atitudini favorabile reformării avocaturii”, a mai spus avocata.
Așadar, iată cu ce pornește din nou la drum noul ministru al Justiției, cu probleme vechi care așa și nu au fost rezolvate până acum. Iar într-un an electoral, câte dintre aceste reforme pot fi duse la bun sfârșit? Vom monitoriza promisiunile și realizările așa încât la final de an să putem trage și concluzii. Este important ca toate aceste strategii care arată bine pe hârtie, să fie realizate în beneficiul cetățeanului. Deocamdată reforma procuraturii pare să demonstreze contrariul.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu