Scenarii în așteptarea avizului Comisiei de la Veneția

Toată lumea este în așteptarea avizului Comisiei de la Veneția. Salvarea pentru unii și deznădejdea pentru alții. Primele semnale că avizul ar putea fi negativ pentru ințiatorii modificării sistemului electoral și trecerea la sistemul mixt de vot vin de la scurgerea de informații pentru Agenția Reuters.

Experții pentru drepturile omului din cadrul Comisiei de la Veneția au concluzionat că planul Republicii Moldova de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, din vot pe liste în vot uninominal, este „inoportun”.

http://unimedia.info/stiri/reuters-comisia-de-la-venetia-nu-este-de-acord-cu-modificarea-sistemului-electoral-in-republica-moldova-134339.html

Este un semnal destul de puternic pentru autoritățile de la Chișinău, pentru majoritatea parlamentară și în primul rând pentru PD care a venit cu această inițiativă. Este un fel de pregătire cel mai probabil pentru un aviz negativ al Comisiei de la Veneția pentru acest document.

Sunt două scenarii care ar putea urma după data de 16 iunie, când Comisia de la Veneția va prezenta raportul său:

  1. PD renunță la ideea de modificare a sistemului de vot și atunci acest lucru înseamnă moartea politică sau altfel spus sinuciderea cu propriile mâini, pentru că nu au nicio șansă să acceadă în viitorul Parlament, cu toate falsificările la care ar putea să recurgă. Sau poate se gândesc la o alternativă, să reducă pragul electoral la 2% și așa să ajungă în Legislativ.

  2. PD ignoră avizul Comisiei de la Veneția și votează în lectura a doua modificarea sistemului electoral așa cum le convine pentru a-și asigura majoritate parlamentară și după 2018. În acest caz, asistența financiară de 100 mln euro din partea UE nu va mai fi livrată R. Moldova. Mai mult, autoritățile de la Chișinău ar putea să se îndepărteze și mai mult de UE, respectiv partenerii de dezvoltare ar putea să nu mai acorde atenție RM și nici să monitorizeze procesul de democratizare a țării. O izolare pe plan extern este cât se poate de favorabilă unor regimuri autoritare. Chiar dacă avem niște angajamente asumate față de UE prin Acordul de Asociere, autoritățile ar putea să le ignore cu desăvârșire. Un scenariu cât se poate de bun și pentru Federația Rusă care nu a încetat niciodată prin coloana a cincea de la Chișinău să ne îndepărteze de UE și valorile europene.

Care dintre aceste scenarii vor fi puse în aplicare vom ști după data de 16 iunie. Unul este optimist și altul pesimist, dar cum în R. Moldova scenariile optimiste demult nu se mai întâmplă, înclin să cred că lucrurile vor scăpa de sub control.

Ce pot face oamenii? Să ceară respectarea drepturilor lor constituționale. Iată ce spune art.1 din Constituția R. Moldova:

(3)Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Să pornim, deci, de la a cere respectarea Constituției acestei republici.

Informtația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii