Să nu ne creăm idoli din politicieni

Hai să nu le dăm politicienilor mai mult decât pot duce, să nu îi încărcăm cu calități pe care nu le au, să nu îi facem nemuritori și puternici pentru că nu sunt. Să nu ne creăm idoli, pentru că și ei sunt oameni, cu păcatele și greșelile lor. Pentru că tot noi îi ridicăm acolo sus, pe un piedestal, le creăm lumea lor paralelă în care trăiesc și apoi ne plângem că au uitat de noi, de popor.

S-a întâmplat de atâtea ori în istoria alegerilor din R. Moldova ca să creăm din politicieni salvatorul națiunii sau idolul nostru, iar apoi a urmat o cruntă și dureroasă dezamăgire, pentru că ei, politicienii, nu s-au putut ridica la înălțimea așteptărilor noastre, pentru că nu i-am votat rațional, ci emoțional, pentru că am votat persoana și nu programul ei electoral, pentru că am crezut în vorbe și nu în fapte.

Consultanta în politici publice și comunicare, dar și trainerul de dezvoltare personală Angela Stafii, a explicat foarte bine, în cadrul emisiunii Alb&Negru, că Maia Sandu nu este salvatorul nostru și să nu îi punem pe umeri așteptări pe care să nu le poată duce. Să nu facem un idol din ea la care să ne închinăm, dar pur și simplu să o privim ca pe un om, cu părți puternice și părți slabe.

“Eu nu aș idealiza-o pe Maia Sandu. Această iconizare pe FB nu neapărat îmi place, înțeleg tendința ca să ne mobilizăm cu toții, dar să nu ne creăm idoli. Ceea ce facem noi acum, e bine să nu facem, pentru că am mai făcut. Ar fi păcat, pentru că o cățărăm noi pe un piedestal pe care ea nu îl poate duce. Maia Sandu este un om, este o femeie puternică, inteligentă, integră, din ce am observat până acum, dar ea are părțile ei slabe și asta ar trebui să înțelegem. Maia Sandu nu este salvatorul nostru. Maia Sandu este un om care poate vocifera, poate vorbi, poate comunica cu cetățenii și poate pune presiune”, a explicat Angela Stafii.

Să ne uităm un pic spre vecina noastră de peste Prut, România. Ce fenomen a fost Klaus Iohannis în 2014, câtă mobilizare a fost pe facebook la alegerile prezidențiale din 2014, cât de multă susținere a avut din partea cetățenilor și unde a ajuns astăzi. Prea puține realizări și prea multă dezamăgire. Din păcate, președintele Iohannis este astăzi o umbră a ceea ce a fost în 2014, când milioane de români erau gata să îl urmeze.

“Noi creăm un ideal pe care îl plasăm pe un om. La un moment dat acest rol este foarte greu de dus și oamenii de obicei clachează și nu e pentru că a fost slab, dar pentru că nu a reușit să îndreptățească așteptările. Klaus Iohannis este un exemplu în acest sens.  Hai să fim realiști. Ce facem acum e să proiectăm pe ei calități pe care noi le avem și nu le putem recunoaște”, a punctat Angela Stafii.

Cu cât mai mai mult îi idolatrizăm pe politicieni, cu atât mai mare este prăpastia sau zidul între ei și cetățeni. Am făcut-o de atâtea ori, eu zic să nu călcăm pe aceleași greble. Să votăm rațional, rezervat, fără emoții și fără fricile care ne sunt alimentate în campania electorală.

Articole similare
Comentarii