După anularea alegerilor din Chișinău câștigate de Andrei Năstase, Bruxelles-ul și Washingtonul au ajuns la concluzia că oligarhul Vlad Plahotniuc reprezintă un pericol mai mare pentru Moldova decât socialistul pro-rus Igor Dodon și că populația Moldovei le considera responsabile de toate abuzurile unui regim politic inspirat din autoritarismul de tip putinist. Putin a protejat investițiile politice și economice ale Rusiei din R Moldova, iar ACUM ar fi dispărut dacă ar fi rămas în Opoziție, a explicat conferențiarul universitar din România Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic.
Într-un interviu acordat pentru Ziare.com, Armand Goșu constată că România continuă să mizeze pe Plahotniuc, din cauza contactelor vechi la București, de pe vremea Guvernului Năstase.
Potrivit lui Armand Goșu, dacă ar fi rămas în Opoziție timp de patru ani, ACUM ar fi dispărut. Mediul politic din Moldova este foarte toxic. Deci s-ar fi ales praful de investiția Occidentului. Cine stie dacă și când s-ar mai fi conturat o opoziție pro-europeana la Chișinău. Deci pentru Bruxelles și Washington era important să-și salveze investiția, iar ACUM nu putea supraviețui decât dacă ajungea la putere.
”Într-un mod aproape miraculos, cu doar 26 de deputați, în comparație cu cei 35 și respectiv 30 ai socialiștilor și democraților, ACUM a reușit într-un context foarte special să ajungă la guvernare, alături de răul cel mai mic, socialiștii lui Dodon.
Așa se poate explica insistența cu care în cele trei luni de la alegeri singurii care au fost activi, propunând public soluții și dorind să negocieze au fost cei din blocul ACUM. Sigur că și Plahotniuc și Dodon negociau o coaliție, însa în spatele cortinei.
Rusia a fost decisivă pentru formarea coaliției ACUM-socialiști. Fără Moscova n-ar fi fost posibil acest deznodământ. Ea este cea care a intervenit și a obligat Partidul Socialiștilor să nu intre în coaliție cu Plahotniuc”, a declarat specialistul.
Moscova nu face cadouri
Armand Goșu mai spune că ”a fost decisivă vizita vicepremierului Kozak la Chișinău, în aceeași zi cu emisarii americani și comisarul european Hahn. Chiar dacă deputații socialiști au fost invitați cu o luna mai devreme la Moscova pentru a fi convinși să se rupă de Plahotniuc, chiar dacă Dodon s-a întâlnit de multe ori cu înalți demnitari din Rusia care i-au cerut să nu se alieze cu oligarhul cel rău, balanța a fost înclinată de Kozak, cel putin astea sunt informațiile mele”.
De ce Moscova a dorit ca socialiștii sa intre la guvernare cu ACUM și nu cu Plahotniuc?
Sunt cel puțin patru motive:
1. Putin e gelos și nu vrea să împartă controlul asupra lui Dodon cu Plahotniuc, deci trebuia să-i despartă definitiv pe cei doi. Cum putea s-o facă? Împiedicând alierea lor la guvernare.
2. Alianța cu ACUM e și o garanție că socialiștii nu vor avea soarta comuniștilor, pe care Plahotniuc i-a cumpărat la bucată, iar pe cine n-a putut cumpăra l-a băgat la închisoare. Deci Moscova și-a aparat investiția din Moldova, a securizat Partidul Socialiștilor, ținându-l departe de o colaborare toxică cu democrații lui Plahotniuc.
Adevarul e că Plahotniuc are și el copyright-ul la socialiști, el și nu Putin fiind nașul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Ca să-i slăbească pe comuniști, în 2013 Plahotniuc a rupt deputați de la Voronin și a sprijinit înființarea și apoi creșterea socialiștilor.
3. Rusia a fost deranjată de acțiunile lui Plahotniuc, cu expulzarea diplomaților ruși, istoria cu vicepremierul Rogozin, care a fost declarat persona non-grata, totul ca niște exerciții de PR foarte gălăgioase, menite sa convingă Vestul că oligarhul cel corupt e anti-rus cu program, deci trebuie tolerat cu toate derapajele lui din motive ce țin de geopolitica.
4. Afacerile rusești în Moldova sunt în pericol, oricând oligarhul poate opera atacuri raider si deposeda pe proprietari de bunuri, acțiuni. Acesta e modul lui de operare, iar business-ul rusesc se simțea tot mai amenințat în ultimii ani. Și pot fi chiar mai multe motive.
Deci Putin n-a făcut niciun serviciu UE și SUA aliindu-se cu ele împotriva lui Plahotniuc, ci pur și simplu a protejat investițiile politice și economice ale Rusiei de acolo. Republica Moldova nu e o miza importantă pentru Putin, el se concentrează pe războiul cu Ucraina.
Interviul integral îl puteți urmări aici