Regele Mihai, ultimul rege al României, a părăsit astăzi lumea celor vii, la ora 13.00. Este o mare durere pentru toată suflarea românească. Din păcate, basarabenii cunosc mai multe despre Brejnev decât despre regele Mihai. Așa a fost istoria, așa ne-au mutilat trecutul și viitorul sovieticii.
Regele Mihai a fost neîndreptățit de istorie, un rege interzis în propria țară. De-a lungul anilor a fost prezentat drept un personaj care a vândut România rușilor, dar puțini știu probabil cât de anticomunist era regele Mihai.
Moartea regelui Mihai este o pierdere în substanța identitară a românilor. Și-a iubit peste măsură țara pe care nu a avut-o. Nu a avut-o, pentru că a trăit fizic departe de România. A fost în exil din 1948 până în 1997, când și-a primit înapoi cetățenia română.
Viața regelui a fost una destul de zbuciumată. A devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Apoi Mihai revine la tron în timpul celui de-al doilea război mondial, începând cu 6 septembrie 1940. În urma unei lovituri de stat din 30 decembrie 1947, o acțiune ilegală, de forță, prin care comuniștii români, sprijiniți de ocupanții militari sovietici, au impus Regelui Mihai, prin șantaj și amenințare, semnarea unui act de abdicare au silit Familia Regală să părăsească țara într-un exil forțat care a durat până în anul 1997. Comuniștii români de atunci au proclamat Republica Populară Română, prin încălcarea Constituției în vigoare la acea dată.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_I_al_Rom%C3%A2niei
Regele Mihai a fost legat puternic și de Basarabia, chiar dacă puțină lume a înțeles și a apreciat acest lucru. Fotografiile memorabile din 1942, când Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Mamă Elena participă la inaugurarea Catedralei Mitropolitane din Chișinău refăcută, pot fi admirate și astăzi.
Apoi, în 2006, regele Mihai vizitează pentru prima dată R. Moldova, participând la inaugurarea şi sfinţirea Cimitirului Românesc de Onoare din sudul Republicii Moldova, de lângă localitatea Ţiganca, locul în care în iunie-iulie 1941, în lupte grele cu Armata Roşie, şi-au pierdut viaţa numeroşi soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Armatei Române.
„N-am mai călcat pe acest pământ din 1941. Mulţumesc foarte mult autorităţilor care au făcut acest cimitir. Nu este deloc prea devreme că în fine se recunosc anumite lucruri, din trecut, bineînţeles, dar care au cel puţin un impact moral oricând în lumea asta. Aşa trebuie să fie. Şi sunt foarte mulţumit şi emoţionat în acelaşi timp că am putut să vin aici”, a declarat atunci vizibil emoţionat Regele Mihai.
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/06/060601_rege_ceremonie_basarabia.shtml
În 2016, Regele Mihai I al României a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău, cu ocazia unei vizite pe care i-a făcut-o primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, la reședința sa din Aubonne, Elveția.
Îi spunea odată bunicii sale: ”Am învățat să nu spun ce simt și să le zâmbesc celor pe care-i urăsc cel mai mult.
Apoi, după tragedia din Colectiv, regele Mihai spunea: “Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ”mâine”.
Să ținem minte și să pătrundem în aceste cuvinte rostite de Rege. Să îl păstrăm în sufletele noastre pe cel care rămâne a fi ultimul rege al României, regele Mihai, o personalitate de excepție, un om extrem de curajos și cu o nemărginită dragoste de neam.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu!