România donează R. Moldova un lot de 100.000 teste rapide antigen COVID-19 ca asistență umanitară internațională. Ceremonia specială de înmânare a donației a fost organizată la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică din Chișinău și a fost posibilă în baza Hotărârii nr.64 din 26 august 2021 a Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență al României.
Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță a subliniat cu acest prilej:
„Donația de astăzi este un nou prilej de bucurie pentru că iarăși asistăm la un gest de maximă generozitate și solidaritate pe care Guvernul României îl face pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, ea reprezintă onorarea unor promisiuni făcute de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia vizitei de lucru efectuate la Chișinău în luna iulie 2021.
Acest gest capătă valențe profunde având în vedere că este făcut în apropierea unor date importante care marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. În același timp vine să substanțieze caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova fundamentate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie.
În același timp, donația României de teste rapide antigen COVID-19 vine să satisfacă o necesitate stringentă a cetățenilor Republicii Moldova în condițiile în care asistăm la un nou val de creștere a infectărilor de COVID-19 atât în Republica Moldova, precum și în întreaga lume.
Aceste evoluții negative vin să confirme încă o dată necesitatea vaccinării populației pentru a se atinge un nivel ridicat de imunizare care să ne permită să revenim la un regim normal de viață.”
Ambasada menționează că ajungerea donației la Chișinău a fost posibilă prin efortul logistic și financiar al IGSU România.
Totodată, precizează că cele 100.000 de teste rapide antigen donate se adaugă celor 506.220 de doze de vaccin anticovid donate până acum de România tuturor cetățenilor Republicii Moldova indiferent de regiune, etnie, limbă vorbită sau afiliere politică, în cadrul sprijinului necondiționat pentru combaterea pandemiei de coronavirus.