Războiul în Ucraina: ce interes ar avea China în a ajuta militar Rusia?

Este multă speculație și confuzie în ceea ce privește relația dintre Rusia și China după ce armata lui Putin a invadat Ucraina. Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i vină în ajutor militar. Sunt informații care au fost lansate de mai multe mass-media americane, citând „oficiali” din administrația Biden. China ar fi „răspuns”, potrivit CNN, dar fără a preciza în ce direcție.

„Suntem foarte atenți la nivelul și forma de sprijin pe care China o oferă de fapt Rusiei”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA.

Potrivit celor mai recente declarații ale oficialilor chinezi China nu este parte a conflictului din Ucraina. Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă.

Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie telefonică purtată cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii astăzi dimineață. Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi.

El a calificat conflictul din Ucraina drept „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani”.

„Parteneriat fără limite” între China și Rusia?

„Am informat Beijingul în mod direct și privat că ar exista consecințe pentru orice țară care oferă sprijin Rusiei pentru a o ajuta să depășească sancțiunile impuse de comunitatea internațională”, a mai declarat consilierul pentru securitate națională al SUA.

După mai bine de cincisprezece zile de lupte, la sfârșitul cărora Rusia încă nu a reușit să preia controlul asupra Ucrainei, o întărire militară din China ar fi motiv de îngrijorare pentru aliații Kievului. La urma urmei, Beijingul și Moscova și-au consolidat, de-a lungul anilor, cooperarea militară până la punctul în care o „alianță” între cele două țări a fost discutată în toamna lui 2021, după exerciții militare comune în nordul Chinei.

Chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, China susținuse ideea unui „parteneriat fără limite” într-un document semnat cu Rusia, care era văzut ca un semnal că se formează un front anti-occidental în jurul acestor două puteri.

Citește și:

Pericolul utilizării armelor nucleare: Este oare suficient să fie apăsat un buton pentru a lansa o bombă nucleară?

Beijingul nu a omis să nege în mod categoric acuzațiile de apropiere militară. „Este dezinformarea americană”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, citat de Financial Times.

Dincolo de negările chineze, acuzațiile americane sunt „surprinzătoare”, afirmă Zeno Leoni, specialist în relații internaționale cu China la King’s College London. În primul rând pentru că tipul de sprijin pe care China l-ar putea oferi Rusiei trezește semne de întrebare. „Informațiile care circulă în acest moment nu sunt clare. Vorbim de sprijin operațional, livrări de arme sau chiar echipamente?”, subliniază Antoine Bondaz, specialist în probleme de securitate chineză la Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS) într-un interviu pentru France24.

În plus, Rusia este cea care livrează în mod tradițional arme și oferă Chinei know-how militar „și nu invers”, își amintește Zeno Leoni. Moscova și-a crescut semnificativ vânzările de arme către Beijing în ultimii ani.

Armata Populară Chineză de Eliberare „a căutat, de asemenea, să câștige experiență operațională în ultimii ani, făcând exerciții cu armata rusă”, își amintește Zeno Leoni.

Muniții sau drone?

Dar asta nu înseamnă că China nu ar avea absolut nimic de oferit Moscovei pentru a o ajuta. În primul rând, „Rusia începe să rămână fără rachete de croazieră și muniție pentru luptătorii săi”, spune Gustav Gressel, specialist în probleme militare rusești la Consiliul European pentru Relații Internaționale, contactat de France 24. Două domenii în care China ar putea, teoretic, interveni pentru a salva mașina de război rusă.

Beijingul a cheltuit, de asemenea, mult mai mult decât Rusia pentru a-și moderniza armata. Atât de mult încât armata chineză și-a depășit fratele mai mare rus în câteva zone. „Este vorba despre domeniul dronelor, navelor mici de luptă sau chiar tehnologiei rachetelor hipersonice”, enumeră Zeno Leoni.

Citește și:

Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam rupe orice legătură cu Patriarhia Moscovei. Cine îi va urma exemplul?

Nu sunt sigur că aceste arme sofisticate sunt ceea ce îi lipsește cel mai mult Rusiei în prezent. „Rusia pare să sufere mai puțin de o problemă de superioritate tehnologică sau de înarmare decât de o preocupare pentru organizare, stare de spirit și comunicare”, notează cercetătorul de la King’s College London.

La limită, dronele chineze ar putea „să fie folosite pentru a sprijini trupele terestre în timpul luptelor din oraș care se vor intensifica”, notează Zeno Leoni. Dar este totuși necesar „să avem piloți care să știe să manevreze aceste mașini”, nuanță Helena Legarda, specialist în probleme de apărare chineză la Institutul Mercator pentru Studii Chineze (Merics) din Berlin, contactat de France 24. Dacă soldații ruși au de învățat săptămâni bune cum să folosească aceste drone, ele nu vor fi de mare ajutor într-un război pe care Rusia încearcă să-l încheie rapid.

China pusă în situație jenantă

Chiar și pentru echipamente care sunt ușor de utilizat fără pregătire, precum camioane sau arme, „China nu are niciun interes să le trimită în Rusia”, crede Antoine Bondaz. „China a condamnat ferm livrarea de arme către Ucraina de către țările occidentale, nu văd Beijingul să se contrazică și să facă același lucru cu Rusia”, subliniază acest specialist din China.

„Beijingul a încercat încă de la începutul războiului din Ucraina să fie cât mai neutru posibil, încercând în același timp să-și mențină proximitatea diplomatică față de Rusia. Dar prin livrarea de arme, China s-ar poziționa imediat în acest război, ceea ce ar avea un cost politic important, în special prin degradarea relaţiilor sale cu Europa”, mai spun experții.

Trimiterea de echipamente militare în Rusia implică, de asemenea, un risc tehnologic pentru Beijing. „Dacă vorbim despre o dronă sau o rachetă, de exemplu, China sigur nu ar fi mulțumită de ideea că aceste arme avansate riscă să ajungă în mâinile Ucrainei sau Europei [care le va putea astfel studia]”, spune specialistul Merics.

Nu numai China nu are niciun interes să furnizeze arme Rusiei. Moscova ar avea, de asemenea, multe de pierdut în această afacere. „Ar fi o recunoaștere uriașă de slăbiciune pentru armata rusă pentru că înseamnă că nu este capabilă să depășească singura Ucraina”, notează Antoine Bondaz.

El nu ar fi surprins dacă Washingtonul ar lăsa în mod deliberat aceste informații să se„scurgă” pentru a „insufla îndoiala în mintea armatei ruse și a crea un sentiment de eșec”.

Această informație „de asemenea jenează Beijingul. Statele Unite ar putea încerca să-și folosească acuzațiile referitoare la o cerere rusă de asistență militară pentru a „forța China să spună oficial că nu furnizează arme Moscovei”, estimează Helena Legarda. Există apoi două scenarii: fie China furnizează în mod clandestin echipamente Rusiei și dacă va fi prinsă în flagrant, va fi discreditată pe scena internațională. Fie s-a gândit la asta și, fiind forțată să ia o poziție publică, va avea mai multe dificultăți decât să acționeze altfel.

Amintim aici că 75% din economia Chinei depinde de Occident. Dacă China decide să sprijine Rusia, atunci sancțiunile Occidentului vor urma imediat, produsele chinezești vor fi boicotate, iar economia Chinei are toate premisele să se prăbușească. Cine și-ar dori un astfel de scenariu pentru țara sa?

Articole similare
Comentarii