Putin testează limitele NATO, atacând o bază militară ucraineană la frontiera cu Polonia: Până unde poate să meargă?

Știrea din această dimineață care relatează despre faptul că în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, armata lui Putin a atacat cu 30 de rachete o bază militară ucraineană la hotar cu Polonia, provocând moartea a 35 de persoane ne dă din nou de gândit până unde poate merge invazia declanșată de către Vladimir Putin pe data de 24 februarie 2022, ziua când a atacat o țară independentă – Ucraina.

Baza militară Yavoriv, lovită de armata lui Putin este ​​cunoscută și sub numele de „Centrul internațional de menținere a păcii și securității”. Este situată la mai puțin de 20 km de granița poloneză. Înainte de începerea invaziei ruse asupra Ucrainei, aici au avut loc exerciții militare comune între forțele de la Kiev și cele ale NATO.

„Atacurile aeriene au fost efectuate din Marea Neagră și Marea Azov. În total, ocupanții au lansat peste 30 de rachete. Sistemul de apărare aeriană ucraineană a funcționat. Am doborât unele dintre rachetele din aer”, a indicat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, după atacul din această noapte.

De ce este îngrijorător acest atac?

Pe lângă provocarea a 35 de decese, conform ultimului bilanț al autorităților ucrainene, îngrijorător este faptul că acest atac a fost efectuat la porțile NATO. Orașul polonez Budomierz este la doar aproximativ 40 de minute de mers cu mașina.

Trebuie de spus că, în caz de agresiune, în calitate de membru al comandamentului integrat al NATO, Polonia trebuie, conform articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, să primească asistență din partea tuturor membrilor Organizației. „Apărarea colectivă presupune că un atac împotriva unui membru al Alianței este considerat un atac îndreptat împotriva tuturor Aliaților”, scrie NATO pe site-ul său.

Ce se întâmplă dacă o rachetă rusească cade accidental în Polonia, România sau în una din Țările Baltice?

NATO în repetate rânduri și-a manifestat poziția de a nu participa direct în acest război pe care Rusia îl duce contra Ucrainei. Dar trebuie să ne așteptăm cumva la o generalizare a războiului, dacă, din întâmplare o rachetă rusă cade pe sol polonez? Manevrele armatei ruse din jurul Lvov-ului, oraș care până acum a fost cumva în afara bombardamentelor, înseamnă oare că stăpânul de la Kremlin își manifestă voința de a-și extinde ofensiva în Polonia sau Țările Baltice, care sunt de asemenea membre NATO?

Este aproape evident că Putin testează în felul acesta limitele europenilor, limitele NATO. Până unde se poate merge? Vor spune oare liderii europeni că armele rusești nu sunt foarte precise, dacă din întâmplare o rachetă rusească ajunge în Polonia, România sau în una din Țările Baltice?

Putin testează constant aceste limite sau linii roșii

De altfel, Putin testează constant aceste limite sau linii roșii. Rușii au parcurs spațiul aerian suedez cu bombardierele lor de mai multe ori. Există nave civile care au fost urmărite în Marea Neagră. Amintim că pe data de 2 martie statul major suedez a indicat că patru avioane de luptă rusești au încălcat pentru scurt timp spațiul aerian al insulei Gotland din Marea Baltică, atașată regatului scandinav. Este o multiplicare de provocări, care ar putea duce la un incident real cu implicarea unei țări NATO.

Faptul că rușii au ales să înceapă bombardarea împrejurimilor Lvov-ului, marele oraș din vestul Ucrainei, nu este întâmplătoare. Deja de trei zile, armata lui Putin a multiplicat loviturile din vestul Ucrainei, zonă care până acum a fost relativ calmă. Trebuie să amintim și faptul că la Lvov s-au mutat și majoritatea ambasadelor occidentale care au părăsit Kievul.

Experți militari francezi consideră că bombardarea bazei militare Yavoriv poate fi interpretată și ca o consecință a remarcilor făcute sâmbătă de ministrul adjunct de externe rus. Într-un interviu acordat presei din Rusia, aceasta din urmă a precizat că livrările de arme din Occident către Ucraina ar putea fi considerate „ținte militare legitime”.

O armată rusă blocată

Cu o armată rusă blocată care până acum nu a obținut nicio victorie remarcabilă în Ucraina, decât că a lăsat în urmă mii de victime civile, inclusiv peste 80 de copii uciși, nu ar fi în interesul Moscovei ca războiul să fie extins către țările NATO.

Experții militari occidentali spun că este greu de imaginat că Moscova ar deschide un front suplimentar, când vedem că, de la declanșarea războiului, armata rusă are mari probleme de aprovizionare și logistică.

Articole similare
Comentarii