Promo-LEX cheamă toți participanții la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 să evite discursurile care promovează ura și intoleranța în societate

La 25 ianuarie 2019 a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Până în prezent, în cursa electorală au fost înregistrate mai multe formațiuni politice pe listele naționale și numeroși concurenți electorali pe listele uninominale.

Experiența monitorizării campaniilor electorale precedente a arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din Moldova. Aceasta este una dintre concluziile de bază ale monitorizării discursului de ură și instigării la discriminare în spațiul public, realizate în anul 2018, de către Asociația Promo-LEX.

Monitorizarea realizată de Promo-LEX, care a inclus și campania electorală pentru alegerile locale noi din luna mai 2018, a arătat că procesele electorale ar putea reprezenta un catalizator al răspândirii urii și intoleranței în spațiul public. Astfel, ținem să reamintim că potrivit Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, discursul de ură reprezintă toate formele de exprimare ce răspândesc, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură ce au la bază intoleranța, inclusiv: intoleranța exprimată printr-un naționalism și etnocentrism agresiv, prin discriminare și ostilitate împotriva minorităților, a imigranților și a persoanelor care provin din imigrație, se arată într-un apel public al Asociației Promo-LEX.

Potrivit articolului 2 al Legii nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității, instigarea la discriminare reprezintă orice comportament prin care o persoană aplică presiuni sau afișează o conduită intenționată în scopul discriminării unei terțe persoane pe baza criteriilor stipulate de prezenta lege.

Asociația Promo-LEX consideră că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic și nu contestă importanța acesteia pentru procesele politice și politicieni. Cu toate acestea, considerăm că prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Promovarea unui limbaj echilibrat, non violent și bazat pe respect nu doar va ridica calitatea discursului politic în campania electorală, dar va oferi alegătorilor posibilitatea de a-și concentra atenția pe problemele din societate și nu pe mesajele de ură sau discriminare. Pe de altă parte comportamentul civilizat va da dovada maturității clase politice, se mai arată în apelul public.

Din aceste motive, Asociația Promo-LEX invită toți concurenții electorali, politicienii și actorii implicați deja în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, dar și cei care urmează a fi înregistrați în cursa electorală, să dea dovadă de respect, să se exprime echilibrat și să aibă un comportament decent, în spiritul valorilor democratice.

De asemenea, Promo-LEX solicită autorităților competente (Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și Procuratura Generală) să fie atente la discursurile și mesajele exprimate de concurenții electorali și alți actori implicați în campania electorală și să intervină pentru documentarea și eventual sancționarea discursului de ură și al instigării la discriminare, dacă va fi necesar.

Promo LEX va continua monitorizarea discursului de ură în această campanie electorală și va prezenta rezultatele acesteia în rapoartele periodice ale misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Articole similare
Comentarii