Primarul mun. Cahul, Nicolae Dandiș, într-un interviu pentru ER NEWS: ”Mi-aș dori acum după alegerile prezidențiale, să avem cât de cât o stabilitate politică la nivel național”

Mi-aș dori acum după alegerile prezidențiale, să avem cât de cât o stabilitate politică la nivel național, deși vedem contrariul și înțelegem provocările și disensiunile politice existente, iar acestea în mod sigur se vor repercuta și asupra autorităților locale”. Declarațiile au fost făcute de primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în cadrul unui interviu pentru ER NEWS. Primarul vorbește despre cum se descurcă municipiul pe timp de pandemie, despre proiectele în derulare susținute financiar de Uniunea Europeană și România, dar și despre relația cu guvernarea de la Chișinău.

ER NEWS: Dle primarm cum se descurcă municipiul Cahul pe timp de pandemie?

Nicolae Dandiș: Municipiul Cahul, ca și întreaga țară, este afectat de această pandemie. Fiind un centru raional, multe întreprinderi și agenți economici au fost afectați ca urmare a sistării activității economice sau chiar din cauza infectării cu virusul. Ce ține de instituțiile publice, acestea au activat conform hotărârilor comisiilor naționale și raionale de sănătate publică. De asemenea, în primăvară când a fost sistată activitatea majorității centrelor comerciale și întreprinderilor, în special piețele, mulți locuitori au rămas fără surse de venit, înaintând la Primărie mai multe demersuri prin care solicitau ajutor, din lipsa de resurse pentru existență.

De unde și dacă ați primit ajutoare în această perioadă pentru combaterea pandemiei?

Nicolae Dandiș: Odată cu provocările generate de această pandemie, fiecare instituție și autoritate a căutat să identifice surse suplimentare financiare pe lângă cele disponibile în buget. Vreau să remarc o cooperare foarte bună pe care o avem de la începutul pandemiei cu A.O. “Pro-Lumina” din Cahul, mai multe biserici și instituții religioase din localitate, în special Episcopia Basarabiei de Sud. Vorbim despre activități realizate în comun, de exemplu, asigurarea prânzului gratuit pentru medicii de la secția unde sunt internați pacienți cu Covid-19, activitate care este în desfășurare. De asemenea, au fost pregătite în comun pachete alimentare care au ajuns la sute de familii nevoiașe. Episcopia Basarabiei de Sud s-a implicat în identificarea de fonduri cca 350 mii lei, pentru dotarea laboratorului de la Centrul de Sănătate Publică din Cahul, care asigură prelevarea probelor din câteva raioane din sud. O altă conlucrare activă a fost cu diaspora noastră care a răspuns la inițiativele locale. Una dintre primele acțiuni a fost o campanie de colectare de fonduri cu suportul AdB ”Cahulenii reUniți”, în urma căreia au fost achiziționate un videolaringoscop și combinezoane de protecție donate Spitalului Raional Cahul. O altă campanie de colectare a fost „Fă din dorul tău de casă o faptă generoasă”, rezultatul căreia a fost procurarea de echipamente medicale pentru Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul.

Un ajutor important a fost din partea UE în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Municipiul Cahul a recepționat mii de măști, mănuși și cantități de dezinfectanți care au ajuns la instituțiile din subordine, instituții publice, din sectorul privat sau întreprinderile municipale. Un aspect la fel de important pentru perioada aceasta a fost echipa de medici din România, care veniți la Cahul au ajutat medicii noștri în implementarea diverselor protocoale de tratate a pacienților. La fel de materiale de protecție am beneficiat din partea proiectului EVA implementat de UN Woman din sursele UE.

Municipalitatea a încercat să susțină sectorul privat prin scutirea de anumite taxe locale, mă refer la piețe, transport public și, în continuare, vom depune eforturi pentru a susține în măsura în care ne permitem. Toate aceste ajutoare, au fost acordate inclusiv instituțiilor preșcolare, pentru a putea asigura condițiile necesare de protecție pentru a activa pentru  și acestea să poată activa.

Cum este organizat procesul de învățământ pentru anul de studii 2020-2021?

Nicolae Dandiș: Unul dintre sectoarele care va fi influențat cel mai mult, din punctul meu de vedere este sectorul educațional. La moment, instituțiile activează, unele ore se țin la distanță, dar fiecare instituție educațională are reguli clare ce trebuie respectate, precum păstrarea distanței între elevi, studii pe schimburi, igienizarea spațiilor etc. Practic, instituțiile încearcă să găsească soluții, inclusiv cu implicarea și consultarea părinților, pentru continuarea procesului educațional pentru anul  2020-2021. Din păcate, în ultima perioadă în municipiul Cahul, dar și în raionul Cahul există mai multe cazuri de infectare în rândul elevilor și profesorilor, dar măsurile de prevenire/răspândire sunt urmate. Vom vedea și cerințele din partea autorităților centrale, instituțiilor de sănătate publică pentru a minimaliza riscurile de răspândire a virusului în instituțiile de învățământ.

Două grădinițe din orașul Cahul sunt incluse în lista grădinițelor renovate cu suportul financiar al României. La ce etapă sunteți cu lucrările?

Nicolae Dandiș: Municipiul Cahul, în acest an, a beneficiat de un suport financiar pentru 2 grădinițe din localitate, o sumă de cca 200 mii lei, una beneficiind de 50 mii lei, iar cealaltă de cei 150 mii lei. Acești bani au venit ca suport în cadrul Programului de asistență din partea României pentru sectorul instituțiilor preșcolare.

Din păcate, prea puțin se vorbește despre modul cum se implementează acest Program, anume că zonele urbane cum este mun. Cahul, nu sunt eligibile pentru a beneficia de un astfel de suport. Municipiul Cahul a beneficiat de această asistență, doar pentru că autoritățile de la Chișinău, au decis ca urmare a unei intervenții politice, această repartizare. Consider că nu este gândit bine acest program, în special mecanismul de selectare a beneficiarilor, în care obligatoriu trebuie să participe și reprezentanții României, iar criteriile de selectare trebuie revizuite pentru a conta numărul de copii sau impactul, nu doar mediul rural sau urban. Totodată, aducem mulțumiri Guvernului României pentru acest program, reușind să reparăm câteva blocuri sanitare și amenajarea unui spațiu de odihnă și agrement la aceste două instituții.

În ce alte proiecte vă sprijină România?

Nicolae Dandiș: Cel mai mare proiect care este susținut de către guvernul România (800 mii euro) în perioada recentă în municipiul Cahul este construcția noului sediu al Teatrului „B.P Hașdeu”, care încă, din păcate, nu este finalizat din mai multe motive, parvenite din partea Guvernului R. Moldova: aspecte și întrebări la documentația tehnică etc, amânări la partea de executare a lucrărilor ș.a. Pentru municipiu, desigur, mai multe activități sunt realizate și în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul  – o instuție foarte importantă pentru municipiul nostru și pentru întreaga regiune de sud.

În ce relație sunteți cu guvernarea de la Chișinău?

Nicolae Dandiș: Am fost ales primar independent al municipiului Cahul în anul 2015, tot de atunci pot spune că, cooperarea dintre municipiu și autoritățile centrale s-a rezumat la anumite demersuri și scrisori cu privire la anumite solicitări către autoritățile centrale. Au mai fost câteva tentative de a avea întâlniri de lucru, care din diferite motive nu s-au realizat. De fiecare dată am spus că imaginea și relația pe care o are o autoritate locală cu serviciile desconcentrate definește, practic, relația între autoritatea locală și un minister sau Guvern, pentru că instituțiile desconcentrate prezintă acele autorități administrative centrale. Activitatea noastră zilnică și interacțiunea cu aceste servicii ne determină să înțelegem unde este vorba despre o anumită politică publică sau unde este vorba despre aplicarea unei hotărâri de Guvern care depinde de persoana ce se află la conducerea acelei instituții.

Ca primar al „Capitalei de sud” , îmi doresc să existe un dialog instituționalizat cu factorii-cheie și localitățile-cheie din țară, pentru că există proiecte de importanță regională sau chiar națională, iar acest lucru trebuie cunoscut din prima sursă, nu doar din demersuri sau presă. Adică, aș caracteriza această relație nesatisfăcătoare și bineînțeles, sper ca pe viitor să existe o relație mai constructivă. Poate că un aspect important este și faptul că sunt primar independent. De aceea, consider că autoritățile centrale trebuie să privească localitățile nu prin prisma culorii politice, ci prim prisma importanței proiectelor și impactului pe care îl au acestea.

Despre atitudine, sigur este nevoie de a înțelege și necesitatea unei reforme teritorial-administrative, chiar dacă unii încearcă să politizeze sau să meargă pe anumite extreme, de aceea este important ca autoritățile centrale să respecte autoritățile locale. De exemplu, consider că atunci când președintele, prim-ministrul are o vizită în localitatea ta acest lucru trebuie aflat nu din presă.

Care sunt cele mai mari provocări pentru Dvs. în calitate de primar în perioada care urmează?

Nicolae Dandiș: Primarul este responsabil de cum se execută legislația în localitate și, evident, este responsabil de modul cum sunt gestionate serviciile publice, banii publici, proiectele de dezvoltare în infrastructură, domeniul social și cultural, deci o gamă largă de domenii. Planificarea resurselor din bugetul local sau identificarea unor surse alternative pentru acoperirea nevoilor sunt aspecte prioritare pe agenda de lucru. Pentru următoarea perioadă provocările țin de sănătatea publică, sperăm că vom putea trece  peste această perioadă fără mari consecințe economice, umane și vom reuși să luăm măsurile adecvate în interesul localității pe termen scurt, mediu și lung.

Având în vedere că mun. Cahul implementează niște proiecte mari de infrastructură, fiind beneficiarul asistenței din partea UE – Programul UE4Cahul, care vizează proiecte soft, investiții în partea de transparență, relația cu cetățenii, buna guvernare, cât și proiecte de infrastructură precum reparația în acest moment a Parcului Central „Grigore Vieru”, proiectarea sistemului inteligent de iluminat public, renovarea unor grădinițe, planuri și proiecte pentru investiții infrastructura sportivă și de agrement. Toate aceste proiecte, au menirea de a dezvolta localitatea noastră. O provocare pentru municipiul nostru este ca prin resursele umane de care dispunem să implementăm cât mai calitativ și într-o manieră transparentă aceste proiecte, pentru a oferi credibilitate și de a demonstra capacitate de implementare a proiectelor majore și de a reuși să atragem noi fonduri. Îmi doresc și sper ca cetățenii să fie cât mai responsabili, nu doar atunci când se fac apeluri, dar și din proprie inițiativă. Mi-aș dori acum după alegerile prezidențiale, să avem cât de cât o stabilitate politică la nivel național, deși vedem contrariul și înțelegem provocările și disensiunile politice existente, iar acestea în mod sigur se vor repercuta și asupra autorităților locale.

Ce mesaj aveți pentru locuitorii mun. Cahul?

Nicolae Dandiș: Municipiul Cahul, așa cum spuneam, este un oraș cu un potențial mare, fiind un centru socio-cultural, educațional, universitar cu un potențial intelectual și de dezvoltare a diferitor proiecte, inclusiv pentru a crea locuri de muncă atât în cadrul subzonei economice libere, cât și pe alte platforme. Mesajul meu, pentru cahulenii din oraș, cât și cei din toată lumea este că prin implicarea fiecăruia putem transforma municipiul într-un oraș prosper. Eu cred în acest lucru și depun eforturi în acest sens, de aceea toți concetățenii noștri trebuie să știe că se muncește mult și că există rezultate concrete pentru a îmbunătăți condițiile de viață, iar treptat desigur, vom oferi sper și o perspectivă de creștere graduală a salariilor. Sper, că la nivel local, cetățenii văd un prieten și o echipă dedicată în administrația locală, care depun eforturi, administrează orașul transparent și luptă cu corupția. Mulțumesc tuturor concetățenilor receptivi la proiectele noastre, atât cahulenilor de acasă și celor din diasporă care se implică, deseori,  financiar sau cu idei de dezvoltare. Mulțumim pentru mesajele de încurajare și apreciere ale activității Primăriei. Mă rog la Dumnezeu pentru sănătate, pace în fiecare familie, în țară și localitatea noastră, iar ceea ce ne propunem, să fie realizat cât mai curând.

Vă mulțumesc pentru acest interviu

 

Articole similare
Comentarii