Într-o țară în care copiii merg desculț pe timp de iarnă pentru că nu au cu ce se încălța, unde mii de bătrâni așteaptă înfrigurați o bucată de pâine, unde zeci de mii de copii cresc departe de părinții plecați peste hotare să le asigure existența și studiile, unde corupția atinge cote de nedescris, ”vânzoleala” în jurul unui brad de Crăciun este de-a dreptul ridicolă și fără sens.
În toți acești ani am avut adevărate telenovele în jurul bradului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale. Anul acesta este mai absurdă ca niciodată această ambiție de a avea un brad mare și frumos în centrul Chișinăului. De unde vine această ambiție? Ce vrem să demonstrăm și mai ales cui? Copiilor care mor de foame?! Sau familiilor care sunt pe cale de dispariție în Moldova?
Am citit că primarul interimar al capitalei Silvia Radu le va face un ditamai cadou chișinăuenilor și din banii proprii va cumpăra un nou brad (ceea ce a fost de dimineață instalat în PMAN numai brad nu se poate numi, e o adevărată bătaie de joc de ceea ce natura a crescut timp de zeci de ani), unul mult mai frumos și mult mai arătos. I-aș sugera noului primar interimar (neales de chișinăueni) ca din acești bani să ajute copiii care nu au ce mânca în zilele obișnuite. Să nu ne amintim de ei doar de sărbători când le ducem niște dulciuri. Dar de exemplu, să ia în grija ei 10 copii din familii defavorizate și să le asigure timp de un an existența. Cred că ar fi un gest mult mai necesar decât un ditamai brad natural în PMAN.
Și mai este o situație legată de cumpăratul din bani proprii a unor bunuri pentru municipalitate. Astăzi cumpără un brad, mâine un coș de gunoi, poimâine un troleibuz? Asta înseamnă gestionarea unui buget public?
Ridicolul situației face ca această ”chestiune” a bradului să fie utilizată, în mod clar, în scopuri politice. Pomul de Crăciun a devenit deja de ani buni un instrument politic, de parcă toate voturile în alegeri sunt oferite pentru imensitatea unui pom de Crăciun. Toate aceste probleme s-ar rezolva imediat dacă municipalitatea ar renunța la brazii naturali și ar instala în PMAN un brad artificial, așa cum se întâmplă în majoritatea orașelor europene. Mai ecologic și mai puțin costisitor.
Idei cu siguranță sunt multe (avem atâția studenți la UTM), investiția se face în primul an, iar ulterior sunt suportate mici cheltuieli de întreținere. Și așa, în ajunul Sărbătorilor de Iarnă, municipalitatea ar avea alte priorități în agendă decât să taie copaci pentru Crăciun. Pentru că în esență nu forma contează, dar conținutul. Dar când nu ai conținut, oferi formă, pentru că e mai simplu și pentru că adună mai multe LIKE-uri pe Facebook, iar ulterior mai multe voturi în alegeri.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu