Poate deveni Franța lui Macron prima putere mondială?

Președintele Franței, Emmanuel Macron a fost aplaudat minute în șir, în picioare, după discursul rostit, zilele acestea, la cel mai imporant forum economic mondial, care se desfășoară în perioada 23-26 ianuarie la Davos, în Elveția. La eveniment participă cei mai bogați și puternici oameni din lume.

Ce vrea să zică acest gest al elitei mondiale care l-a aclamat pe președintele Franței? Că Franța devine în felul acesta prima putere mondială în ceea ce privește diplomația? Fenomenul ”Macron” se pare că are asemenea ingrediente ca să obțină lucrul acesta. Iar situația pe plan internațional îl favorizează pe Emmanuel Macron.

SUA, prima putere economică mondială, pierde din influența sa diplomatică din cauza discursului neclar al președintelui american Donald Trump, dar și din cauza personalității acestuia. Atitudinea provocatoare pe scena internațională a liderului de la Casa Albă par să izoleze și mai mult prima putere economică mondială. Marea Britanie nu mai are influența pe care o avea ca membră a Uniunii Europene, brexitul încă își va face efectele. Germania, prima putere economică din UE, traversează și ea o criză politică fără precedent. Negocierile pentru formarea unui nou Guvern în frunte cu Angela Merkel durează deja de câteva luni. Astăzi, practic Franța este prima putere în UE, iar Emmanuel Macron este liderul european nr1 cu care se poate discuta, negocia în momentul de față.

”Franța se întoarce”, acesta a fost mesajul central al președintelui francez la Davos. Și are ambiții serioase să plaseze Franța pe primul lor în topul puterilor mondiale. Dar cu ce preț și dacă îi va reuși acest obiectiv?

La Formul Economic Mondial de la Davos, unii dintre marii investitori americani făceau haz și se întrebau dacă Emmanuel Macron poate fi clonat, povestea în cadrul unei emisiuni TV una dintre participantele la eveniment. L-am clona și noi, la o adică, dar nu cred că R. Moldova ca mentalitate este gata pentru un astfel de președinte.

Macron pare mult mai popular pe plan internațional, decât pe plan național. Și e firesc să fie așa, oamenii nu trebuie să se îmbete cu promisiuni și vorbe din partea celor care îi conduc. Presiunea fiscală de 45%  și cheltuielile publice sunt cele care îi sufocă pe francezi. Oamenii trebuie să analizeze faptele și cum reformele pot să contribuie la îmbunătățirea vieții lor. Asta e bine să învățăm de la francezi, să fim critici față de cei pe care îi alegem și le oferim puterea de a decide în locul nostru.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii