Deși sunt interzise în UE pentru că sunt extrem de toxice, zeci de tipuri de pesticide sunt utilizate pe larg în Ucraina. Zeci de mii de tone de produse agro-alimentare ajung ulterior pe rafturile magazinelor și piețelor din R. Moldova. De menționat că Ucraina figurează printre primii 10 principali importatori mondiali de pesticide interzise. La ce riscuri de sănătate este supusă populația? Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă oferă mai multe detalii la acest subiect.
În 2018, o anchetă realizată de jurnaliști francezi de la postul de televiziune France 2 scotea în vileag o gravă problemă legată de pesticidele interzise în UE, dar comercializate pe larg în țările în curs de dezvoltare. Pesticidele sunt fabricate pe teritoriul UE, dar vândute în afară. Unii jurnaliști din Franța au mers și mai departe, numind acest fenomen – o ipocrizie toxică a Uniunii Europene.
În ancheta realizată în 2018 de postul de televiziune France 2, o jurnalistă din Ucraina povestește cum a descoperit un depozit ilegal de reprocesare a bidoanelor de pesticide la periferiile Kievului. Imaginile sunt devastatoare, iar pericolele pentru sănătate – și mai mari.
„Depozitele ilegale de acest gen sunt create doar pentru a face bani. Există două modalități de refolosire a acestor bidoane : Prima – sunt spalate și umplute cu pesticide cu termenul de valabilitate expirat pentru a fi vândute pe piața neagră. A doua -sunt tăiate în bucății și furnizate copmaniilor ilegale care produc jucării pentru copii”, povestea atunci jurnalista din Ucraina.
Pesticide interzise în UE importate în Ucraina: Majoritatea sunt cancerigene
Organizația non-guvernamentala Public Eye din Elveția publică în septembrie 2020 o anchetă despre pesticidele interzise în UE, dar comercializate pe larg în alte țări ale lumii. Datele statistice furnizate de Agenția Europeană pentru produsele chimice pentru perioada 2018-2019 arată că Ucraina figurează printre primii 10 principali importatori mondiali de pesticide interzise ”Made în Europa”.
Urmează o listă lungă de otrăvuri
Așadar, cel puțin 8 tipuri de pesticide interzise în UE, sunt utilizate pe larg în Ucraina. Iată despre ce este vorba:
Atrazina – erbicid – folosit pentru a preveni buruienile în câmpurile de porumb. Este considerat un perturbator endocrin. Acestea sunt substanțe chimice străine de corpul uman care, după un anumit nivel de expunere, perturbă sistemele noastre endocrine – cunoscute și sub numele de hormonali. Tulburările endocrine pot provoca efecte negative asupra dezvoltării, reproducerii, neurologice și imune la oameni. De asemenea este suspectat de a fi cancerigen.
Isoproturon – erbicid – este toxic pentru organismele acvatice și poate avea efecte nefaste pe termen lung asupra mediului acvatic. Este foarte toxic pentru albine. Suspectat că ar avea efecte cancerigene, însă lipsesc date cu referire la impactul asupra organismului uman.
Fipronil – insecticid – pentru uz larg care aparține familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnițele, gărgărițele și alte insecte cu care ne întâlnim în mod obișnuit. Această substantă activa este clasificată drept “Posibil cancerigen uman” de către Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului. Bănuit că ar fi folosit la fermele avicole. Acest insecticid este interzis, prin legislația europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman.
Carbendazim – fungicid – folosit pentru protecția plantelor care împiedică apariția bolilor. Poate induce anomalii genetice. Foarte toxic pentru mediul acvatic, antrenează efecte nefaste pe termen lung.
Acetochlor – erbicid – folosit pentru a preveni buruienile în câmpurile de porumb. Posibil cancerigen.
Propargit – pesticid – folosit pentru uciderea acarienilor. Acaricidele sunt o clasă de combinații chimice insecticide folosite la combatere a tuturor formelor mobile de acarieni (larve, nimfe, aduiti) din culturile de câmp, pomi fructiferi și vița de vie. Posibil cancerigen. Suspectat că ar fi una din cauzele pandemiei care a decimat albinele în Europa.
Cyfluthrin– insecticid – Este foarte periculos, conform clasificatorului pesticidelor active al Organizației Mondiale a Sănătății. La fel ca majoritatea piretroizilor, este foarte toxic pentru pești și nevertebrate.
Republica Moldova, invadată de produse agroalimentare din Ucraina
Trebuie spus că în anul 2019, importurile din Ucraina în Republica Moldova au constituit 568,96 mln dolari SUA. Principalele mărfuri importate : untul și brânzeturile, făina de grâu, produsele de cofetărie, apa minerală, ulei de floarea soarelui, țigările și frunzele de tutun, energia electrică, medicamentele, materiale plastice, etc. De menționat că importurile din Ucraina sunt de peste șapte ori mai mari decât exporturile în această țară.
Totodată, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ucraina, în perioada ianuarie-iulie 2021 a înregistrat suma de 395,29 mln USD (+ 27,45 % sau +85,16 mln USD în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020), potrivit Biroului Național de Statistică. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Ucraina se situează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel Mondial.
Exportul – 43,62 mln USD (+29,35% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020) locul 8.
Importul – 351,67 mln USD (+27,22% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020), locul 4.
De asemenea, Republica Moldova ocupă locul doi la importul de brânză din Ucraina. În 2020, Ucraina a exportat în țara noastră brânzeturi în sumă de 7,5 milioane de dolari.
Atenție și la porumb sau făina de porumb importată din Ucraina. Multe câmpuri de porumb sunt tratate în Ucraina cu pesticide interzise și posibil cancerigene.
Citește și:
Pesticidul interzis în UE și importat în Moldova
Potrivit datelor Agenției Europene a Produselor Chimice, R. Moldova a importat în anul 2018 un singur pesticid care este interzis pentru utilizare în UE. Este vorba de zineb, o substanță activă cu efect de fungicid. Pesticidul zineb se găsește în produsul Perozin 75% WP și Cuprozin Super ale companiei exportatoare AGRIA din Bulgaria. În 2018 au fost importate în R. Moldova 100 000 de kg de Perozin 75% WP și alte 100 000 de kg de Cuprozin Super. Despre acest pesticid se presupune că este cancerigen, însă potrivit clasificatorului pesticidelor active al Organizației Mondiale a Sănătății această substanță activă este puțin probabil să prezinte un pericol acut în procesul de utilizare.
Potrivit Academiei americane de științe, majoritatea tipurilor de cancer care vor fi dezvoltate în viitor din cauza pesticidelor sunt legate de mai multe molecule precum: captafol, captan, folpel, linuron, zineb, maneb, mancozeb, permethrin, metiran, benomyl, chlordimeform, chlorothalonyl.
Peste 81 000 de tone de pesticide interzise, exportate în lume în 2018
În 2018, țările membre ale UE au aprobat exportul a 81 615 tone de pesticide care conțin substanțe interzise pe teritoriul lor, din cauza riscurilor inacceptabile pentru sănătate sau mediu. Marea Britanie, Italia, Olanda, Germania, Franța, Belgia, Spania acoperă mai bine de 90% dina ceste volume.
Destinația ? 85 de țări, dintre care trei sferturi sunt țări în curs de dezvoltare sau emergente, unde utilizarea unor astfel de substanțe prezintă riscuri foarte mari. Brazilia, Ucraina, Maroc, Mexic, Africa de Sud figurează printre primii 10 principali importatori de pesticide interzise ”Made în Europa”.
În prezent sistemul legislativ European permite societăților agrochimice să continue să inunde țările în curs de dezvoltare cu substanțe considerate foarte periculoase pentru a fi utilizate în UE. Gigantul din Basel Syngenta deține întâietatea în comerțul cu pesticide.
Ironia sorții face că principalele țări care aprovizionează UE cu produse agricole de import (Statele Unite, Brazilia și Ucraina) se numără printre destinațiile preferate pentru exporturile de pesticide interzise din UE. Aceste substanțe periculoase ajung totuși în farfuriile consumatorilor europeni sub formă de reziduuri de pesticide.
Și în farfuriile consumatorilor moldoveni ajung reziduuri de pesticide. Importurile de produse agro-alimentare din Ucraina sunt impresionante și în permanentă creștere.
Potrivit informațiilor ONU, mai bine de 200 000 de persoane mor anual în țările în curs de dezvoltare ca urmare a unei intoxicații cu pesticide.
În loc de concluzii:
Pentru marile companii producătoare de pesticide acesta nu este nimic altceva decât business și profit foarte mare. Este naiv să credem că cineva dintre ei se gândește la sănătatea consumatorilor. De acest aspect trebuie să avem în primul rând grijă noi, dacă statului nu îi pasă. De aceea, așa cum spuneam și cu alte ocazii, în alte articole, când alegem produse alimentare, este bine să ținem cont și de țara producătoare. Dacă este din Uniunea Europeană sau din CSI. Fiindcă diferența de standarde și calitatea oferită consumatorilor este foarte mare. În Uniunea Europeană sunt reguli mult mai stricte, controale mult mai dese, amenzi mult mai mari. În UE există politici europene și naționale privind asigurarea securității alimentare a populației care sunt implementate și de care se ține cont. De aceea, între un produs ucrainesc și altul românesc, aș alege produsul românesc, pentru că România face parte din UE și e obligată să respecte normele europene. Desigur, există și excepții. De aceea citiți ce scrie pe etichetă, informați-vă din surse credibile și faceți alegerea bună pentru sănătatea voastră.
Sănătate tuturor!
P.S. În lista țărilor care utilizează pesticide interzise în UE figurează și Federația Rusă, de unde R. Moldova importă în cantități semnificative produse agroalimentare. Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS va continua subiectul într-un alt articol.