Actuala guvernare inventează tot felul de sintagme pentru a induce în eroare oamenii de acasă, dar și pe partenerii europeni. Aflat într-o vizită la Bruxelles unde are loc a 4-a reuniune a Consiliului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, premierul Pavel Filip a utilizat o nouă noțiune pentru a masca consecințele nefaste ale ”furtului miliardului” din sistemul bancar și anume ”creditul de urgență”. Acest ”credit de urgență” de fapt înseamnă această datorie de stat pe care o plătim fiecare dintre noi. Asta a decis Guvernul Filip în octombrie 2016, prin asumare de răspundere și prin trecerea acestui credit de urgență de la BNM cu garanția statului în datorie de stat internă.
Mai mult, premierul Filip a declarat la Bruxelles că: „Este adevărat că noi am trecut creditul de urgență la datorie publică și aceasta a fost o chestiune agreată cu toți partenerii noștri de dezvoltare”.
I-am solicitat opinia fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, despre aceste declarații ale premierului și când anume partenerii noștri de dezvoltare au dat acceptul ca acest credit de urgență să fie trecut la datorie publică pe care să o suporte cetățenii R. Moldova.
”Ce ține de „chestiune agreată de toți partenerii noștri”, depinde pe cine îi are în vedere. Dacă e vorba de acei „90% de absolut onești din raportul Kroll” – probabil acești parteneri așa au gândit să fie de la bun început. Pe de altă parte, FMI a zis că problema trebuie fixată, dar cum anume să fie fixată este alegerea conducerii de la Chișinău. Din opțiunile existente, guvernarea a ales exact cea la care a muncit – cu punerea pe seama cetățenilor a poverii și găurilor create de acei 90% ”onești” + alții direct vizați de Raportul Kroll, dar și cei care au orchestrat spectacolul”, a comentat Veaceslav Negruța.
Potrivit fostului ministru al Finanțelor, alți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova cum ar fi Banca Mondială, UE, SUA sau alte ambasade nu s-au dat cu părerea sau nu au fost consultați când Guvernul Filip și-a asumat răspundere pe acea lege injustă și ilegală.
”Cei de la guvernare s-au rătacit în propriile minciuni. Iar la toamnă, în campanie elctorală vor da vina pe transpunerea poverii peste contribuabili pe europeni, care le-ar fi indicat așa să convertească găurile săpate de alții peste oamenii care nu au nicio treabă cu băncile, furturile sau datoriile”, a mai declarat Veaceslav Negruța pentru blogul elenarobu.md.
Așadar, oameni buni, fiți atenți la noțiunile pe care le folosesc guvernanții pentru a ne ”aburi” sau a ne induce în eroare. Problema gravă a rămas, fiecare contribuabil din Moldova plătește pentru furtul miliardului din bănci.
În același timp, banii promiși de UE, adică cei 100 de milioane de euro, așa și nu au venit în R. Moldova, în pofida tuturor declarațiilor făcute de autoritățile de la Chișinău. Europenii așteaptă fapte concrete de la actuala guvernare, dar în schimb primesc doar declarații. Cu declarații sterile nu poți hrăni o țară și nici nu poți duce de nas partenerii europeni.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu