Paralelă între Moldova și Belarus: De ce în Moldova protestele nu dau rezultate

Editorial Elena Robu

Este a noua zi de proteste în Belarus. Manifestanții contestă rezultatul votului pentru alegerile prezidențiale pe care le consideră falsificate.

Sute de muncitorii de la mai multe întreprinderi de stat participă astăzi la o grevă generală anunțată ieri. De dimineață, actualul președinte al Belarusului Alexandr Lukașenko a venit la una dintre uzinele din Minsk unde a fost huiduit de protestatari. Potrivit TASS, Lukașenko s-a deplasat la uzină cu elicopterul. ”Până nu mă veți ucide, alte alegeri nu vor fi”, a declarat astăzi Lukașenko.

Comunitatea internațională este cu ochii pe ce se întâmplă în Belarus. Cetățeni din diferite țări urmăresc cu îngrijorare, dar și cu fascinație protestele de la Minsk și din alte orașe din Belarus. Ce este fascinant în aceste proteste?!

Să facem o paralelă cu R. Moldova, unde la fel sunt organizate proteste periodic împotriva guvernării. Cel mai recent protest este cel al agricultorilor.

Ne întrebăm de ce în țara noastră protestele nu dau rezultatele scontate. Iată câteva diferențe între protestele din Belarus și protestele din R. Moldova.

1. Mobilizarea la protestele din Belarus este una generală. Manifestanților s-au alăturat și medicii. Când în R. Moldova am văzut ca medicii să se solidarizeze cu protestele organizate împotriva guvernării?

2. La proteste din Belarus participă muncitorii de la diferite uzine, întreprinderi de stat. Când în R. Moldova s-au solidarizat muncitorii de la întreprinderile de stat cu protestatarii care organizează proteste împotriva guvernării?

3. Circa un milion de cetățeni ai R. Moldova care reprezintă acea masă care să iasă la proteste este peste hotarele țării. Acești circa un milion de cetățeni din diaspora nu întotdeauna se solidarizează cu protestele de la Chișinău. Sunt câteva mii de oameni activi în diaspora și atât.

Așadar, concluzia este la suprafață. Ce este fascinant în protestele din Belarus? Este solidaritatea, coeziunea unei națiuni.

În R. Moldova, din păcate, nu există solidaritate. Fiecare este cu protestul său: agricultorii, profesorii, muncitorii, tinerii, veteranii, etc. Fiecare categorie socială protestează în felul său. Coeziunea societății este ceea ce ne lipsește pentru a reuși. Sunt lecții bune pe care putem să le învățăm din evenimentele care se întâmplă acum în Belarus.

Articole similare
Comentarii