De Ziua Independenței R. Moldova, deputatul Blocului ACUM, istoricul Octavian Țîcu amintește despre cele două declarații de independență ale acestei palme de pământ: 24 ianuarie 1918 când a fost proclamată independența Republicii Democratice Moldovenești și 27 august 1991 când Parlamentul proclamă independența Republicii Moldova.
Iată mesajul istoricului Octavian Țîcu șpostat pe rețelele de socializare cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova:
”La 24 ianuarie 1918 era proclamată independența Republicii Democratice Moldovenești. Declarația de Independență, elaborată de o comisie alcătuită din 15 deputați ai Sfatului Țării (Erhan, Halippa, Crihan, Chiorescu, Buzdugan, Costin, Alexandri, Groppa, Starenki, Kurdinovski, Botnariuc, Dudkevici, Misirkov, von Leosh și Codreanu), proclama „Respublica Democratică Moldovenească slobodă, de sine stătătoare și neatârnată, având ea singură dreptul de a hotărî soarta în viitor”. Prin acest gest simbolic, dar și prin adoptarea drapelului tricolor ca drapel de stat și a cântecului „Deșteaptă-te, române” ca imn național, se stabileau principiile de unitate românească ale Republicii. Independență RDM a durat 61 de zile, până la 27 martie 1918, când Sfatul Țării vota unirea Basarabiei cu România.
La 27 august 1991, ședința sesiunii extraordinare a Parlamentului, luând act și de decizia Marei Adunări Național convocată în aceeași zi, proclama independența Republicii Moldova. Supusă votului nominal, Declarația a fost votată unanim, fără dezbateri, de toți cei 277 de deputați prezenți la ședință, între care circa 40 de deputați (14%) reprezentau minoritățile etnice conlocuitoare. În calitate de Act Fondator, unic, suprem și consensual al Republicii Moldova, Declarația plasa independența statului moldovean în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale, cu Transnistria parte componentă, fapt ce sublinia unitatea identitară și de destin a moldovenilor din acest areal cu întreg spațiul românesc. Această apropiere de România s-a reflectat în adoptarea tricolorului românesc ca drapel de stat, a stemei, a valutei naţionale (leul) şi a imnului „Deşteaptă-te române” ca imn naţional al Republicii Moldova.
La Mulți Ani, cel de-al doilea stat românesc, sperăm să învățăm din înțelepciunea înaintașilor și să devenim cât mai curând, alături de restul poporului român, parte a marii familii europene!!!”