Moldoveni în Italia: Certificatele de vaccinare străine recunoscute pe teritoriul Italiei

La 23 septembrie curent Ministerul Sănătății al Italiei a emis o circulară care reglementează recunoașterea ciclului de vaccinare pentru prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 efectuat peste hotarele Italiei. Circulara poate fi gasita accesând următorul link: https://www.trovanorme.salute.gov.it/norme/renderNormsanPdf?anno=2021&codLeg=82920&parte=1%20&serie=null
Potrivit actului normativ menționat, pe teritoriul Italiei sunt recunoscute certificatele de vaccinare emise de autoritățile naționale de sănătate străine, inclusiv cele eliberate de Republica Moldova, pentru persoanele vaccinate cu preparate autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), informează Ambasada R. Moldova în Italia. Este vorba despre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen și AstraZeneca.
Valabilitatea certificatelor de vaccinare obținute peste hotare este aceeași ca și a certificatului verde (GrenPass) emis de statul italian.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, la moment, cetățenilor Republicii Moldova care se află pe teritoriul Italiei pe motiv de muncă sau studii, indiferent dacă sunt înscriși la Serviciul Național de Sănătate, le este recunoscută vaccinarea efectuată în Republica Moldova, daca aceasta a fost efectuată cu vaccinuri autorizate de EMA.
Este necesar ca certificatele respective să cuprindă următoarele informații:
* numele de familie, prenumele și data nașterii,
* date referitoare la vaccin (denumirea/lotul),
* data administrării vaccinului,
* date referitoare la autoritatea care a eliberat certificatul (statul/autoritatea sanitară).
Certificatele urmează să fie eliberate/prezentate pe format de hârtie sau digital în una din următoarele limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă sau germană.
Amintim că Guvernul italian a introdus, începând cu 15 octombrie 2021 și până la încetarea stării de urgență (31 decembrie 2021), obligativitatea deținerii Certificatului verde Covid-19 (Green Pass) pentru accesul la locul de muncă, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat. Accesul angajaților la locul de muncă cu încălcarea prevederilor privind obligativitatea certificatului verde este sancționată cu o amendă cuprinsă între 600 și 1500 de euro.
Angajatul care comunică faptul că nu deține certificatul verde sau cel care nu îl poate prezenta la momentul accesului la locul de muncă este considerat absent nemotivat, până la momentul prezentării certificatului verde, totuși fără a depăși data de 31 decembrie 2021. Nu există consecințe disciplinare și își menține dreptul la păstrarea raportului de muncă. În zilele de absență nejustificată, lucrătorul nu are dreptul la salariu.
Articole similare
Comentarii