Moldova văzută prin ochii unui jurnalist italian: Interviu cu Daniele Dei

Daniele Dei este jurnalist de profesie care a activat în diferite domenii ale media, începând cu anul 2001. În perioada 2014 -2016 a fost director responsabil al cotidianului web gonews.it, asta după ce a pus bazele acestui ziar în 2007.  În prezent, ca jurnalist colaborează cu ANSA în regiunea Toscana și ține cursuri de comunicare în agenții acreditate și în marketing. Îi place să călătorească și să descopere adevărul lumii prin turism.

În Moldova a ajuns grație unui prieten și el italian care a călătorit în aproape 90 de țări ale lumii și a fost intrigat să cunoască și țara noastră. Cele patru zile cât s-a aflat în Moldova au fost pline cu de toate: de la impresii frumoase despre mănăstirile și cetățile noastre, la reparații ale mașinii închiriate, care l-au costat sute de euro din cauza stării drumurilor noastre.

Daniele Dei a vizitat aproximativ 30 de state și spune că ceea ce a trăit în Moldova ar pune țara noastră în primele zece locuri, în topul său, datorită peisajelor naturii, faptului că totul este real, nu este umflat de turism.

Jurnalistul italian a acceptat să ofere un interviu pentru www.elenarobu.md în care a povestit cum a descoperit Moldova, ce impresii i-a lăsat. Totodată jurnalistul a plecat cu o mare nedumerire: cum să trăiești cu 200 de euro pe lună, atât cât este salariul mediu în R. Moldova, cum să reușești cu 5 euro pe zi să îți întreții familia?

1. Cum ați decis să vizitați Moldova? Care au fost motivele?
Faptul că am ajuns să vizitez Moldova se datorează unei persoane speciale, Ivan Marchisio care a călătorit în aproape 90 de țări din întreaga lume. A fost intrigat să vă cunoască republica. Ivan are un blog de călătorie numit Blogorroico http://blogorroico-viaggi-e-parole.blogspot.it/. Și eu, la rândul meu, am un blog www.girosognando.it. Sunt un jurnalist care iubește să descopere adevărurile lumii și uite așa am ajuns și la Chișinău.

2. Ce v-a impresionat cel mai mult în Moldova? Ce locuri ați vizitat?
Din punct de vedere turistic, am rămas impresionat de mănăstirile ortodoxe Curchi și Căpriana, dar și de cetățile Soroca și Bender (dacă privim regiunea transnistreana ca parte a Moldovei). Din păcate, vremea nu ne-a permis să vedem Orheiul Vechi, dar am admirat acest loc de la distanță. În rest, am avut un sejur incredibil, fiind ajutat de Cristina Rus de la Ways Travel, un ghid care vorbește o italiană perfectă și care ne-a făcut să ne îndrăgostim de țara dumneavoastră. De asemenea, am avut ocazia să vizităm locuri din Găgăuzia, regiunea transnistreana, Palanca, Cricova, dar și sate mici precum Cuhureștii de Sus și Butuceni.

3. Ce stiați despre Moldova înainte de vizită?
Știam foarte puține despre Moldova, înainte de a o vizita. M-am informat despre chestiunea politică ce ține de regiunea transnistreană. Am citit câte ceva despre țara Dvs din ziare, bloguri independente, Wikipedia, reportaje. În Italia se știe foarte puțin despre Moldova, acesta de fapt fiind și unul dintre motivele care m-a determinat să vin aici și să mă informez din prima sursă. De asemenea, multe lucruri mi le-a explicat Cristina Rus pe care am cunoscut-o în februarie anul trecut, la târgul internațional de turism din Milano.

4. Ați discutat cu oamenii, ce v-au spus, cum se descurcă cu 200 de euro pe lună?
Am discutat cu președintele unui colhoz din Copceac cu care de fapt am realizat un interviu. Apoi, am vorbit și cu oameni din sate și din orașe, cu persoane care se întorc în Italia la muncă. Cu un salariu de 200 de euro pe lună, din câte am înțeles, jumătate se duc pentru chiria locuinței. Cred că motorina care costă 90 de cenți/litru este foarte scumpă când o persoană câștigă 5 euro pe zi. Sau la supermarket: orice produs de primă necesitate costă ca o zi de muncă. Nu este posibil să cheltuiți venitul mediu pe zi pe două pachete de biscuți pentru propriii copii.

5. Ați vorbit că din cauza guvernării, Moldova nu progresează. Ce v-a făcut să credeți așa?
Ca jurnalst, știu foarte bine că politica italiană are multe lucruri negative: și ea suferă de clientelism, corupție, favoritism. Dar când îmi spun că în ultimii ani au falimentat bănci în Moldova, când văd starea drumurilor din Moldova și înțelegi atâtea mecanisme prin care oamenii încearcă să ajungă la sfârșitul lunii, îți dai seama că statul pur și simplu nu este prezent în ceea ce privește bunăstarea Moldovei. Mult mai puțin decât în Italia, deși și aici există multe lucruri de spus.

6. Cât de atractivă poate fi Moldova pentru turiștii din Europa? Dar pentru cei din Italia?
Cu siguranță poate fi atractivă. Noi, italienii, avem prezumția de a fi singura țară frumoasă din lume. Maxim ce facem e să mergem în locuri exotice sau în marile capitale europene sau americane. Dar în opinia mea, asta este o greșeală. Moldova are atât de multe comori, iar în patru zile am văzut doar o mică parte din toate obiectivele principale. Nu aveți Turnul Eiffel, dar aveți multe lucruri frumoase care împreună fac o țară mare.

7. Ce ar trebui să facă statul R. Moldova pentru a atrage turiștii din Europa?
Deja am văzut publicitate despre Moldova în revistele de călătorie, inclusiv la standul de la târgul din Milano, unde am întâlnit-o pe Cristina Rus. Calea este una corectă, dar evident contează foarte mult banii pe care îi cheltui pe marketing. Dacă italienii ar auzi că în Moldova sunt locuri fascinante de văzut, cu siguranță vor veni și mai mulți oameni la voi. Dacă ar vedea imaginile cu Soroca sau Curchi, de exemplu, s-ar porni imediat la drum.

8. Cum vi s-au părut drumurile în Moldova?
Foarte rele. Am făcut o greșeală că am închiriat o mașină Toyota Aygo care nu e cea mai potrivită pentru drumurile voastre. În 4 zile am pierdut două capace de roată și am deteriorat o jantă, a trebuit să plătesc prejudiciu de 250 de euro la Sixt. Drumurile sunt groaznice chiar și în centrul capitalei. Ați avea nevoie de un plan Marshall pentru a renova toate străzile. Acum am înțeles de ce în Moldova există atât de multe „vulcanizări”.

9. Dar mâncarea și vinurile tradiționale moldovenești cum au fost?
Aș zice că le-am savurat cu adâncă dragoste. În Moldova se mănâncă la fel de bine ca și în Italia, supele voastre și carnea sunt specialități superbe. Bucătăria este simplă așa cum este și poporul vostru, mie însă îmi place simplitatea. Vinul de casă este dulce și fructos, foarte plăcut, mai puțin acid decât multe din vinurile italiene.

10. La ce mai avem de lucrat pentru ca Moldova să poată fi comparată cu Italia?
Moldova nu are mare, nu exportă petrol, nu e mare ca stat. Dar are vin bun, coline, câmpie, comparabile cu cele din Toscana, adevărate atracții turistice. Desigur, o creștere a turismului ar fi un prim pas pentru augmentarea resurselor Republicii Moldova.

11. Când vă gândiți să reveniți în Moldova?
Sper să revin în curând în Moldova. Poate deja în noiembrie dacă mă voi putea organiza. Problema este că în Italia, ca întotdeauna, se lucrează mult, la fel și eu, pentru a avea un salariu mediu italian, muncesc din greu ore întregi, chiar și sâmbăta și duminica. Când voi găsi timpul potrivit, voi reveni cu siguranță și cred că și Ivan Marchisio va face la fel.

Vă mulțumesc pentru interviu!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii