Oamenii de știință de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena (Germania) au efectuat un top al țărilor cu cele mai ridicate rate de mortalitate din cauza alimentației proaste. Primele 10 poziții din acest top sunt ocupate de țările fostei URSS, Republica Moldova fiind situată pe locul 5.
Cercetarea realizată la comanda Organizației Mondiale a Sănătății a analizat datele oferite de 51 de state de pe continentul european, în perioada 1990 – 2016.
Pe primul loc în top s-a clasat Uzbekistan, unde la fiecare 100.000 de oameni, 394 mor din cauza alimentației proaste.
Așa arată top 10 al acestei cercetări:
1. Uzbekistan (394 decese la 100.000 de oameni)
2. Turkmenistan (376)
3. Kîrgîzstan (350)
4. Ucraina (349)
5. Republica Moldova (328)
6. Azerbaidjan (319)
7. Belarus (313)
8. Tadjikistan (310)
9. Kazahstan (306)
10. Rusia (291)
Autorii studiului susțin că oamenii din aceste țări au suferit de boli cauzate de excesul de sare și consumul redus de legume, nuci și cereale integrale.
Situația din țările din Europa de Vest este mult mai bună decât în Asia și Europa de Est. Germania este singura țară din regiune în care peste 100.000 de oameni au murit din cauza bolilor legate de dietă în 2016. Cel mai bine, potrivit oamenilor de știință, se alimentează cetățenii Spaniei, Israelului și Franței. În aceste țări, rata deceselor din cauza alimentației proaste este între 43 – 46 de la 100 000 de locuitori.
Situația din R. Moldova
Cifrele nu sunt deloc surprinzătoare având în vedere cum au fost utilizate pesticidele în perioada sovietică și câte daune au provocat în rândul sănătății populației din R. Moldova depozitele de pesticide rămase din timpul URSS.
Le drept vorbind, sovieticii ne-au făcut un cadou extrem de otrăvit când ne-au transformat într-o grădină înfloritoare pe harta uniunii. Ei au utilizat pesticide, chimicale în exces pentru a avea roade bogate, pentru a îndeplini planuri cincinale și pentru a hrăni întreaga URSS. Aici, pe acest teritoriu al nostru, au făcut tot felul de experimente, cu bună știință au infectat solul într-atât de mult încât astăzi și încă secole vom suporta consecințele dramatice pentru sănătatea noastră.
Ce putem face este să ne interesăm de originea produselor atunci când le cumpărăm de la piață sau din magazine, să citim ce scrie pe ambalaj, să reducem din consumul de grăsimi, să excludem mezelurile și să consumăm cât mai multe fructe și legume.