Moldova, fabrică de diplome false: Cazul medicilor din Israel

Cazul medicilor din Israel: Zeci de medici activau în Israel în baza unor diplome false, obținute în R. Moldova și Armenia. Pe 2 decembrie 2018, 40 de medici și farmaciști au fost reținuți de oamenii legii, fiind cercetați pentru „falsificarea locului de studii, numărului de cursuri finalizate, lista cursurilor la care au fost instruiți și notele obținute”. Toți cei reținuți sunt cetățeni ai Israelului, scrie unimedia.info cu referire la www.vesty.co.il.


Fiecare dintre studenții care a vrut să obțină o diplomă a plătit 15.000 de euro, pentru a intra în posesia documentului precum că a absolvit o universitate din Armenia. Presa din Israel nu scrie cât ar fi plătit studenții pentru a obține o diplomă de absolvire de la una din universitățile din Moldova.

Potrivit www.maariv.co.il, ar fi vorba despre 217 diplome false, iar 57 dintre acestea ar fi în stomatologie.

În Israel, un medic cu o vechime în muncă de peste 10 ani are un salariu mediu lunar de aproape 16 mii de euro

Ceea ce precizează însă www.vesty.co.il este că în fruntea acestui grup criminal s-ar fi aflat un tânăr sirian. Acesta era în contact permanent cu persoane din Chișinău și din Erevan, dar a avut și un complice în Fâșia Gaza, care a murit acum câteva zile în circumstanțe neclare.

Așadar, se pare că Moldova are reputația de a fi o fabrică de diplome false

Să ne amintim cazul fostul ministru al Justiției din România, actualmente deputat PSD în Parlament, Florin Iordache care a reușit să se facă doctor în economie, datorită unei universități din R. Moldova – ULIM. Florin Iordache și-a susținut teza de doctorat în octombrie 2007.

Acum aproape 2 ani, scriam pe blog ce spunea despre Florin Iordache coordonatoarea tezei sale de doctorat, Svetlana Gorobievschi. Profesorul universitar a avut doar cuvinte de laudă pentru elevul său, a spus că a fost unul exemplar, destul de ascultător, de condiție, care și-a scris teza de doctorat timp de 4 ani, iar în această perioadă de studii venea de 2-3 ori pe an la Chișinău.

La întrebarea de ce Florin Iordache a venit la Chișinău pentru studii de doctorat, Svetlana Gorobievschi a ținut să precizeze că au fost destul de ușoare condițiile de înmatriculare la ULIM. În România erau condiții foarte dure de înmatriculare la studii de doctorat, iar în R. Moldova, mai cu seamă la ULIM, era destul de ușor, pentru că plăteai taxa de intrare.

Ce spune despre Florin Iordache îndrumătorul tezei sale de doctorat

Apoi să nu uităm și despre cazul diplomei de studii a ministrului Economiei, Chiril Gaburici, care a ajuns în vizorul poliției acum câțiva ani. Atunci presa scria că expertiza Ministerului de Interne ar fi arătat că diploma lui Chiril Gaburici era falsă. Doar că, la scurtă vreme, dosarul a fost clasat, procurorii anunțând încheierea urmăririi penale în acest caz.

Ceea ce este grav în aceste cazuri este că în baza unor diplome false, ușor de obținut, a unui sistem de educație corupt, studenți din străinătate pot obține o profesie și pot avea beneficii materiale. În cazul medicilor este și mai grav, pentru că este pusă în joc sănătatea oamenilor. Dar în cazul de față, cui îi mai pasă dacă pacientul va rămâne cu sechele pe viață sau și mai grav – va muri? Cînd banii și corupția face regula, aproape nimic nu mai contează.

Articole similare
Comentarii