Mă tem că și cei de la Tiraspol vor dori Unirea

Una dintre personalitățile care a avut un rol important în proclamarea independenței R.Moldova, Vasile Nedelciuc, deputat în primul Parlament, mărturisește mai multe momente care au precedat votarea Declarației de Independență, dar și ce au urmat după pentru ca idealurile de atunci să nu fie realizate.

Pentru că promovăm mediocritatea și perpetuăm în mediocritate, pentru că nu ne uităm în oglindă să ne vedem adevărata valoare, pentru că prin șiretlicuri vrem să obținem lucrurile, anumite favoruri. Pentru că suntem invidioși și ne mâncăm unii pe alții.

Și acest șir de „pentru că” ar putea continua și continua.

Vedeți mai multe declarații pe care le-a făcut deputatul în primul Parlament, Vasile Nedelciuc în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

*Autorii Declarației de Independență nu putem spune că sunt niște persoane anumite, mai degrabă sunt redactorii acestei Declarații.

Iată aici mai multe explicații:
http://www.jc.md/autorii-si-redactorii-declaratiei-de-independenta/

*În momentele în care apar tentative de preluare a puterii de stat în mod nelegitim, nu este timp să urmezi toate procedurile. Am fost puși în situația să ne mișcăm rapid.

*Atunci în 1991 nu eram foarte siguri că Declarația de Independență va fi votată. Aveam temeri că se poate întâmpla orice. Nu știam care va fi comportamentul Moscovei, prin Transnistria. Era armată la Chișinău și la Prut.

*Nu știam până unde putem merge în demersul nostru. Acest petec de pământ ar fi fost bine să revină la trupul țării sale.

*E foarte frumos ce spun mulți tineri, intelectuali că s-a greșit atunci și trebuia de făcut Unirea. Și noi am fi vrut să facem unirea. Cine ne reprezenta pe noi? Șef de stat era Mircea Snegur care se sprijinea pe forțele agrarienilor, erau forțele din vechea nomenclatură. În Guvernul Lui Valeriu Muravschi cine era? Posturile cheie erau în mâna celor din vechea nomenclatură, ei nu aveau deschiderea spre România, spre Europa, pe care le aveam noi. Majoritatea din Parlament o constituia agrarienii, interfrontiștii, cei din nomenclatura comunistă și erau cei din Transnistria. Dacă puneai la vot o decizie de unire, trebuia cineva să voteze și în acel Parlament nu era susținută această idee.

*Ne amăgim mult cu gândul că toți atunci în august 1991 erau pentru unire și toți erau gata pentru o schimbare radicale. Sunt povești că 70% din populație își dorea unirea. Credeți-mă pe mine care am umblat prin sate înainte de proclamarea independenței. Decenii la rând după aceea s-a votat așa cum s-a votat și până acum nu am schimbat mentalitatea oamenilor vorbește despre moștenirea pe care am luat-o din trecut.

*Am crescut într-un mediu de oameni cu duplicitate în toate. Avem foarte mulți politicieni, miniștri, șefi de state care nici măcar pe Creangă nu l-au citit până la capăt. Nu au cultură generală, nu înțeleg fenomenul geopolitic și ei se duc ambasadori, miniștri de externe, ei habar nu au ce vorbesc. Dar ei ne-au reprezentat. Cu cine să dialogheze Occidentul?

*Când șefii de stat sunt doar din nomenclatura sovietică, ce trebuie să gândească americanii?

*Mulți factori contribuie ca persoane de primă mână să fie dați la o parte, să nu le ia în calcul. Și așa la putere răzbat cei care sunt împinși de interese oculte. Teama de concurență este extraordinară. Ajung sus cei care au pufușor pe botișor.

*Vina nu este în exclusivitate a cetățenilor, vina o poartă în ansambul societatea în foarte mare măsură.

*Toți știu că Shor este implicat direct în furtul miliardului, dar pentru că el a depus mărturii împotriva lui Filat, este ținut așa și nu este judecat, arestat. Acesta construiește de pe banii furați ceva la Orhei și ăștia-l elogiază în centrul Chișinăului și se vorbește despre cel mai important primar al acestei țări. Este o rușine strigătoare la cer, la ce am ajuns noi?

*Invidia, mâncăreala de tot felul și așa perpetuăm în mediocritate, promovăm mediocritatea și din cauza aceasta nici nu ne apropiem cum trebuie de frații noștri de peste Prut.

*Imediat trebuie făcută reforma în economie și proprietate, retrocedarea pământurilor foștilor proprietari. Așa am fi atras simpatia statelor occidentale. Dacă grăbeam privatizarea, investițiile străine, ne mișcam rapid în pas cu Balticii.

*Din prima zi de independență trebuia să facem cât mai multe lucruri în comun cu România. Trebuia în ambasadele României de peste hotare să avem reprezentanții noștri și să nu deschidem propriile ambasade. La Prut să punem puncte comune de trecere a frontierei.

*Voi spune niște lucruri care nu vor place multora, dar mărturisesc că eu astăzi nu văd niciun partid politic și niciun lider politic după care aș vota cu ambele mâini și aș merge după el.Sunt foarte pretențios, e adevărat. Mă aștept, aș vrea să văd în fruntea partidelor, în instituțiile statului, oameni foarte pregătiți și cu o ținută care să apere cu demnitate țara și interesele oamenilor. Dar asta nu se face așa peste noapte.

*Soluția mea ar fi să încercăm să ne schimbăm întâi pe noi înșine. Trebuie să mergem înainte cu cartea, cu pregătirea profesională, cu munca făcută cinstit, temeinic, să ne uităm în oglindă zilnic și să vedem adevărata noastră statură. Să nu ne amăgim. Să nu ne punem epoleți, medalii, titluri când nu merităm.

*Peste 10 ani: Va fi tot mai greu și mai greu încă 2-3 ani de zile. În cazul în care în Europa se găsește o soluție a crizei refugiaților, iar ceea ce se întâmplă între Turcia și Rusia să nu evolueze prea mult, iar în Ucraina se găsește o soluție temporară, atunci cred că în 2-3 ani am putea avea un mediu cu politicieni pe care îi așteptăm. Există tineri duși care ar vrea să vină. Dacă contextul geopolitic se ameliorează, avem o șansă. Dacă se agavează tot mai mult în plan regional, vom fi într-o situație tot mai grea și mă tem că și cei de la Tiraspol vor dori unirea.

 

Articole similare
Comentarii