Lista mea de ONG-uri pe care le puteți susține prin legea 2%. Nu vă costă nimic!

Începând cu anul 2017 este pus în aplicare un mecanism prin care salariații pot dona asociațiilor non-guvernamentale și cultelor religioase 2% din impozitul lor pe venit. Anul trecut numărul persoanelor care au decis să aloce aceste 2% a fost atât de infim, încât îmi pun întrebarea: sau oamenii nu au înțeles importanța acestui mecanism, nu au fost informați suficient sau pur și simplu sunt indiferenți și nu le pasă. Pentru a nu se repeta situația de anul trecut, am decis să explic, o dată în plus, importanța acestui mecanism.

Sunt o mulțime de organizații non-guvernamentale, apolitice, care se implică activ în societate prin expertiză la proiectele de legi, prin luări de atitudine atunci când guvernarea o ia pe drum greșit, prin informarea partenerilor din exterior despre ce se întâmplă acasă, în Moldova. Mai sunt și Asociații care susțin familiile social-vulnerabile, copiii cu deficiențe, cu probleme de sănătate unde statul nu vrea să se implice, deși este pur și simplu obligat.

Cum puteți direcționa cele 2%? Orice persoană care dorește să facă acest lucru trebuie să depună declarația pe venit la FISC (formularul CET15), chiar dacă, potrivit Codului fiscal, nu are această obligație, adică este angajată într-un singur loc de muncă și nu are alte venituri. Mai multe detalii despre cum funcționează mecanismul 2% găsiți aici, inclusiv lista ONG-urilor și a cultelor religioase către care puteți să transmiteți banii voștri.
http://2procente.info/index.php

De-a lungul celor 15 ani de activitate în jurnalism, am colaborat și continui să colaborez cu multe asociații care merită să fie susținute prin acest mecanism de 2%. Am consultat lista celor 511 ONG-uri către care putem direcționa cele 2% și cu siguranță putem găsi cel puțin o Asociație pe care să o susținem. Ați putea să vă opriți asupra ONG-urilor locale, care, de obicei, nu prea au acces la donatori și nici granturi nu au. Sunt ONG-uri care se ocupă de drepturile copiilor, drepturile persoanelor cu dizabilități, protecția animalelor fără stăpân, mediul înconjurător, dreptul la educație, etc.

Las aici lista mea proprie a cel puțin 15 ONG-uri care au demonstrat că sunt în serviciul societății, au spirit civic și este bine să fie susținute (ordinea este aliatorie).

1. Centrul pentru Resurse Juridice
2. Centrul pentru Jurnalism Independent
3. Asociația Promo-Lex
4. Asociația Presei Independente
5. Asociația SOS Autism
6. Institutul de Politici Publice
7. Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii
8. Asociaţia „TINERII MOLDOVEI”
9. Asociația „ONOARE, DEMNITATE şi PATRIE”
10.Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „LA STRADA”
11. Fundaţia AGAPEDIA din Moldova
12. Mișcarea Ecologistă din Moldova
13. OWH TV Studio
14. Asociaţia Obștească „MOTIVAŢIE” din Moldova
15. Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT

Nu vă costă nimic să susțineți ONG-urile sau cultele religioase pe care le considerați utile socității. Nu e vorba de sume suplimentare pe care să le distribuiți, e vorba despre același impozit pe care oricum îl plătiți statului, iar din acest impozit puteți decide ca 2% să meargă către ONG-ul sau biserica despre care știți cu siguranță că are atitudine civică și este necesară societății.

Soluția pe care o ofer este ca, în primul rând, să beneficiați de dreptul pe care îl aveți și să direcționați cele 2% din impozitul pe venit. În al doilea rând, să cântăriți bine cui vreți să dați banii voștri. La biserică sau la un ONG? Porniți de la analiza faptelor. Cine și ce a făcut pentru comunitatea în care trăiți? Cine și cât s-a implicat? Cine și ce interese a avut sau ale cui interese a promovat? Sunt sigură că, răspunzând la aceste întrebări, veți face alegerea corectă!

Grăbiți-vă, termenul limită este 2 mai 2018!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii