Dacă încă vă mai întrebați ce sunt acei E-uri trecuți fără număr pe lista de ingrediente dintr-un aliment ambalat… ei bine, ele sunt substanțe realizate în laborator. Odată adăugate în alimente sau băuturi, gustul acestora se schimbă, devine mai pregnant, îmbunătățit, iar culoarea, stabilitatea și rezistenţa la alterare a alimentelor crește.
De zeci de ani, în întreaga lume, se fac cercetări cu privire la impactul pe care îl au aceste substanțe asupra sănătății umane. Unele dintre ele au efecte cancerigene, altele afectează ficatul, rinichii, pot provoca accidente vasculare, distrugeri cromozomiale, iar șirul efectelor nocive asupra organismului uman poate continua.
Și tot de zeci de ani, în întreaga lume, cercetători, medici, asociații de protecție a consumatorilor luptă, cer, fac presiuni ca acești aditivi periculoși să fie interziși. Uneori se reușește, alteori mai puțin, pentru că industria alimentară, dar și cei care fac bani ca urmare a producerii acestor substanțe se opun acestor interziceri.
În Republica Moldova, din păcate, nu are cine să lupte pentru ca aditivii periculoși sănătății să fie interziși în alimentație.
Portalul Nr. al Diasporei ER NEWS a studiat subiectul și vă prezintă lista E-urilor (a aditivilor) autorizați de legislație în R. Moldova, dar interziși deja în alte țări ale lumii, pentru efectele lor dezastruoase asupra sănătății umane. Dacă îi descoperiți pe eticheta produselor alimentare, mai bine să evitați acele produse.
Atenție, lista este lungă:
Tartrazina – E 102: În Austria, Norvegia, SUA acest colorant este interzis. El se găsește în acadele, bomboane, băuturi răcoritoare cu aromă diverse. Afectează ficatul, putând provoca tumori și probleme grave ale celulei hepatice.
Galben FCF – E 110: Acest aditiv se găsește în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, în îngheţată şi în multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie. Poate produce probleme respiratorii grave, distrugeri cromozomiale, accidente vasculare, blocarea enzimelor digestive sau tumori renale.
Azorubina – E 122: Este un aditiv roşu, pe care îl vedem din plin în dulciuri, jeleuri, budinci. Nu se recomandă celor care suferă de tulburări astmatiforme. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria şi Norvegia.
Amarant – E 123: Colorant roşu ce poate fi găsit în vinurile roşii de masă (slabe) sau lichioruri şi icre. Și acest aditiv este interzis în multe țări europene, dar și în Rusia sau Statele Unite sau Japonia. Poate produce cancer, moarte fetală, astm În Franța este încă autorizat cu respectarea anumitor limite de dozaj.
Citește și:
Faimosul Tort ”Poveste” de la Franzeluța și riscurile pentru sănătate
Roşu ponceau 4R – E 124: Acest aditiv este interzis în multe state, inclusiv în Franța din cauza potențialului crescut cancerigen. Specialiștii spun că prin ingerarea lui creşte cantitatea de aluminiu din organism. A fost incriminat în apariția ADHD-ului la copii (Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate). În anumite țări este interzis în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, alimente semipreparate.
Albastru patent – E 131: Acest colorant a fost și el incriminat ca fiind responsabil cu apariția sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare la copii (ADHD), iar la adulţi poate produce vertij, ameţeli, probleme respiratorii, tensiune arterială scăzută şi alergii. Se spune că E131 poate produce şi cancer. Acest aditiv este interzis în multe țări precum SUA, Australia, Canada.
Verde S – E 142: Un colorant alimentar ce oferă nuanțe de verde alimentelor și băuturilor. Poate produce alergii, insomnii, hiperactivitate şi astm. Nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda şi Norvegia.
Brun HT – E 155 : Este un colorant sintetic. Poate produce reacții adverse la persoanele alergice la aspirină și la cele astmatice. Se cunoaște, de asemenea, că poate produce sensibilitate dermică. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria, SUA, Norvegia.
Dioxidul de titan – E 171: Este utilizat pe larg în calitate de colorant în numeroase alimente, cel mai des îl găsim în deserturi, produse de patiserie, bomboane, înghețată sau suplimente alimentare. Trebuie de precizat că acest aditiv alimentar nu prezintă niciun aport nutrițional sau funcțional pentru produsele alimentare. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat recent că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat un aditiv alimentar sigur. În Franța acest aditiv E 171 este interzis în produsele alimentare începând cu 1 ianuarie 2020. Comisia Europeană a propus, în luna mai 2021, tuturor țărilor membre UE să interzică acest aditiv, după ani și ani de tergiversări și politici divergente în interiorul UE.
Citește și:
Aluminiu – E 173 : Este un colorant argintiu, artificial, mineral. Este permisă utilizarea doar pentru decorarea unor produse de cofetărie. Persoanele bolnave de rinichi pot acumula aluminiu. Unele cercetări îl asociază cu boala Alzheimer și Parkinson. Este neurotoxic, fiind asociat și cu osteoporoza. Este interzis în Australia.
Sorbitolul – E 420: Este un îndulcitor sintetic complet interzis sugarilor şi copiilor. E420 se găseşte în guma de mestecat, în sucuri îmbuteliate și în dulciuri. Provoacă disfuncții digestive.Este interzis în SUA și unele țări din UE.
Aspartamul – E 951: Este un îndulcitor folosit pe scară largă. Se introduce în toate dulciurile din comerț și în sucurile răcoritoare. Provoacă stări de oboseală, amețeli sau dureri de cap. Joacă un rol important în declanșarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformațiilor și diabetului.
Ciclamat – E 952: Este complet interzis în SUA, Marea Britanie, Germania din cauza unor teste de laborator care au demonstrat faptul că poate produce cancer. Se introduce în băuturi, biscuiți, napolitane, gemuri și conserve, produse de patiserie și cofetărie.
Nitrit de potasiu – E 249: Este utilizat ca stabilizator de culoare în produsele din pește, carne și în murături. De multe ori este utilizat împreună cu nitritul de sodiu și cu nitrații de sodiu și potasiu. Testele de laborator au arătat că nitritul de potasiu poate produce mutații în cazul tuturor categoriilor de persoane și malformații în cazul fătului. Nitriții sunt precursori ai nitrozaminelor, substanțe posibil cancerigene. În plus, aceștia pot interacționa cu hemoglobina și pot diminua capacitatea sângelui de a transporta oxigen. Cei mai expuși sunt copiii pentru că sângele lor interacționează mult mai puternic cu nitriții. Printre posibilele efecte ale nitritului de potasiu (pe lângă cele de mai sus) se numără respirația greoaie, amețeala, durerile de cap, greața, vărsăturile etc.E 249 poate afecta și rinichii.
Nitrit de sodiu – E 250: Este un conservant artificial. Se foloseşte în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a mezelurilor scumpe şi a produselor din carne afumată). Este este o substanță ce poate produce cancer din cauza interacţiunii acestuia cu proteinele din alimente. Această reacţie duce la formarea de nitrozamine. Nitrozaminele sunt considerate ca fiind compuşi cancerigeni. E250 este interzis în Norvegia, Suedia, Canada şi parţial în Germania
Nitrat de sodiu – E 251: Este un conservant alimentar ce se poate obţine prin extragere din minerale sau prin sinteză chimică. Se foloseste nitrat de sodiu atunci când se doreşte inhibarea bacteriei Clostridium Botulinum (de multe ori împreună cu alți conservanți precum E 249 și E 252). Nitratul de sodiu se mai foloseşte şi pentru fixarea culorii produselor din carne şi peşte, făcându-le să pară mai proaspete. Nitratul de sodiu este toxic prin faptul că în alimente o mică parte se transformă în nitrit de sodiu. Nitritul de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine.
Multe studii leagă aceste substanţe de creşterea incidenţei cancerului, în special în cazul cancerului la stomac. Consecinţele consumului de alimente şi apă cu un conţinut ridicat de nitrat de sodiu pot fi urmatoarele: albăstrirea buzelor şi pielii, oboseală, dureri de cap, ritm cardiac crescut, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2, etc.
Ca şi în cazul nitriţilor, copiii sunt mult mai sensibili la acţiunea nitratului de sodiu şi trebuie feriţi de alimentele ce conţin acest aditiv alimentar. Femeile însărcinate nu trebuie să consume alimente ce conţin nitrat de sodiu pentru că nitriţii formati pot traversa placenta şi astfel methemoglobina formată în sângele copilului poate duce la oxigenarea ineficientă a acestuia.
Nitratul de sodiu se găseşte în alimente ca: bacon, salam, carne afumată, cârnati, salata verde, spanac, morcovi, cartofi etc.
Pentru a reduce aportul de nitrat de sodiu trebuie să reduceţi consumul de mezeluri şi să le înlocuiţi cu carne proaspată de pui, curcan şi vită.
Nitrat de potasiu – E 252 : Rolul principal al acestui aditiv este de conservant pentru produsele din carne, împiedicând dezvoltarea C. botulinum. Mai poate fi găsit și în anumite tipuri de brânză. În bucătăria africană este utilizat ca agent de îngroșare în supe și ciorbe tradiționale. Este utilizat și pentru reducerea timpului de fierbere în cazul leguminoaselor sau cărnii tari. Mai este utilizat și în paste de dinți pentru tratarea dinților sensibili. E 252 poate provoca hiperactivitate, inflamarea rinichilor, anemie, dureri abdominale, vărsături, puls neregulat și a fost legat de creșterea riscului de apariție a cancerului.
În anumite condiții poate fi transformat de salivă și în stomac în nitrit de potasiu (E249), ce poate diminua capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen. Acest efect este foarte periculos în cazul copiilor.
În privința acestor 4 aditivi – E 249, E 250, E 251 și E 252 – de câțiva ani la nivel mondial sunt inițiate nenumărate petiții pentru a fi interziși, din cauza toxicității lor. Portalul Nr. al Diasporei ER NEWS va dedica un articol aparte acestui subiect.
În loc de concluzii :
Pentru că de obicei nu se găsesc în natură, acești aditivi alimentari nu ar trebui să existe în alimentația oamenilor. Sunt dăunători pentru că organismul nu îi recunoaște, iar efectul lor de respingere este unul imediat. Aceștia nu sunt necesari organismului și nici nu oferă un plus de calitate din punct de vedere nutrițional pentru produsele în care se folosesc, atrag atenția medicii.
Având în vedere că acești aditivi sunt foarte periculoși încercați să evitați produsele ce îi conțin (în special mezelurile). Dacă dumneavoastră nu reușiți, măcar nu permiteți copiilor să consume astfel de produse.
Consumați cât mai rar produse care sunt puternic colorate, evitați pe cât posibil mezelurile, încercați să evitați pe cât de mult posibil alimentele care au o listă lungă de ingrediente, consumați cât mai multe fructe și legume proaspete și evitați conservele indiferent de compoziția lor.
Este responsabilitatea dumneavoastră să fiți cât mai atenți la ceea ce consumați și să aveți grijă de sănătate în orice moment, nu numai atunci când simțiți că ceva vă doare sau aveți un disconfort.