Limba română continuă să fie străină de Constituția R. Moldova. Modificarea articolului 13 din Constituție care stipulează că ”Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” nu este o prioritate pentru actuala guvernare PAS. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni pe cotidianul.md.
”Îmi vine greu să spun, chiar dacă sunt Președintele Parlamentului, când va fi momentul acesta (n.r. de modificare a articolului 13). La moment noi avem o agendă foarte fierbinte legată de reforma justiției și combaterea corupției. Aici trebuie să ne concentrăm. Acesta a fost angajamentul din campania electorală. Eu mi-aș dori acum să ne concentrăm pe acele angajamente pe care le-am făcut în campanie, pentru că lumea așteaptă acțiuni foarte concrete”, a declarat Igor Grosu.
Pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a 67 de deputați, fracțiunea PAS din Parlament având în momentul de față 63 de deputați. Ar mai fi nevoie de votul a 4 deputați ca articolul 13 din Constituție să fie modificat. Dar cum nici pentru PAS acest subiect nu este o prioritate, cum să fie găsite 67 de voturi pentru ca limba română să fie inclusă în Constituția R. Moldova?
Citește și:
”Limba română, unica stăpână” în R. Moldova. Ce avem însă în realitate?
Iată cum de mai bine de 30 de ani se bate pasul pe loc. Unele guvernări pro-ruse au fost departe de acest subiect, iar alte guvernări – proeuropene invocă alte priorități. Așa se face că istoria, limba, valorile/pilonii unui popor sunt pur și simplu ignorate. Noi, cei care gândim și simțim românește, suntem ignorați.
Iar de Ziua Limbii Române, marcată în R. Moldova pe 31 august, deputații din nou se vor da în spectacol, declarând cât de mult iubesc ei limba română, cât de mult o respectă, vor depune jerbe de flori, vor recita poezii din clasicii noștri și cu asta toate acțiunile vor fi declarate închise.
E trist că și peste trei decenii, subiectul limbii române este mai actual ca niciodată.