Invenția istorică ce ar putea stopa încălzirea globală: Islandezii transformă dioxidul de carbon în rocă

Invenția istorică ce ar putea stopa încălzirea globală. Oamenii de ştiinţă care participă la proiectul CarbFix din Islanda, consideraţi veritabili alchimişti ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon (CO2), principalul vinovat pentru modificările climatice.

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care injectează dioxidul de carbon în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează AFP, preluată de Agerpres.
Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon, un gaz cu efect de seră, produs în masă pe această insulă de transporturi, industrie şi vulcani.
”Graţie acestei metode, vom schimba radical scala timpului„, a explicat experta în geologie Sandra Osk Snaebjornsdottir. Ea face parte din proiectul CarbFix, alături de cercetători şi ingineri de la compania energetică Reykjavik Energy, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Franţa, University of Island şi Columbia University.
Inconvenientul principal al sechestrării geologice a CO2-ului constă în faptul că procedura este mare consumatoare de apă, o resursă care există din abundenţă în Islanda, dar rară în alte zone de pe Terra: la o tonă de CO2 injectat, sunt necesare 25 de tone de apă desalinizată.
În virtutea Acordului de la Paris pentru climă, Islanda s-a angajat, la fel ca restul Uniunii Europene, să îşi reducă cu 40% până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră în raport cu 1990. Or, aceste emisii au crescut în Islanda cu 2,2% între 2016 şi 2017 şi cu 85% în raport cu 1990, potrivit al Agenţiei islandeze pentru mediu.
Articole similare
Comentarii