Incendiul dezastruos la Catedrala Notre-Dame din Paris: Ce a fost mistuit de flăcări și ce a fost salvat

Cel mai vizitat monument istoric din Europa, Catedrala Notre-Dame din Paris a ars timp de 16 ore. O imagine dezolantă, un sentiment de mare tristețe și durere simțit nu doar de parizieni, de francezi, dar și de întreaga lume.

Publicația franceză Le monde a făcut un inventar a ceea ce a fost mistuit de flăcări în timpul incendiului și ceea ce a reușit să fie salvat din interiorul Catedralei.

1. ”Pădurea” sau acoperișul Catedralei a fost pierdut

”Pădurea”, un nume dat acoperișului Catedralei, format în totalitate din ștejar și având o vechime de opt secole. Această bogăție a Catedralei nu era vizibilă vizitatorilor. Acoperișul avea 10 metri în înălțime, instalat către anul 1220, era compus din grinzi fiecare provenind de la un copac diferit. Mai bine de 21 de hectare de pădure au fost necesare pentru construcția acoperișului. Unele grinzi au fost schimbate în timpul renovărilor de la mijlocul secolului XIX, altele însă datează din secolul XIII.

2. ”Săgeata” de 93 de metri înălțime a fost pierdută

”Săgeata” reprezenta o formă de turn care se înălța în mijlocul Catedralei, înaltă de 93 de metri. A fost ridicată în 1859 cu ocazia renovărilor realizate de către arhitectul Viollet-le-Duc. Turnul din stejar era într-o stare uzată, iar importante lucrări de renovare au fost începute în 2018.

3. Structura, fațada, turnurile au fost salvate

Potrivit ministrului Culturii din Franța, Franck Riester, structura principală a Catedralei a fost salvată din incendiu, chiar dacă pompierii continuă să evalueze rezistența clădirii, pentru a preveni eventuale prăbușiri. Cele două turnuri ale Notre-Dame, dar și fațada au supraviețuit flăcărilor devastatoare.

4. Clopotul – salvat

Cel mai mare clopot al Catedralei, având o vechime de mai bine de 300 de ani, cântărește 13 tone. Acesta răsună în timpul sărbătorilor catolice, dar și în timpul marilor evenimente. Clopotul a supraviețuit incendiului.

5. Coroana de spini a lui Isus Hristos a fost salvată

Sfânta coroană de spini a lui Isus Hristos este cea mai prețioasă relicvă a Catedralei. Potrivit religiei catolice, coroana a fost pusă pe capul lui Isus Hristos înainte de a fi răstignit. Păstrată începând cu anul 1896 într-un tub de cristal și din aur, coroana este prezentată credincioșilor în prima vineri a fiecărei luni.

6. Tunica Sfântului Louis – salvată

Sfânta tunică este o piesă vestimentară simplă care aparținea regelului Franței Louis al IX, în 1239 cu care a fost îmbrăcat la ceremonia de găduire a sfintei coroane. Este un simbol al modestiei regelui.

7. Tezaurul Catedralei – salvat

În acest loc, situat în partea de sud a corului edificiului, sunt conservate și expuse principalele obiecte sacre și relicve ale Catedralei
De asemenea, importante tablouri religioase au fost salvate.

8. Altarul principal – probabil salvat

Altarul principal al Catedralei a fost instalat în 1856, ca urmare a renovărilor din acea perioadă. Potrivit primelor constatări, altarul principal nu pare a fi distrus de incendiu. Crucea din interiorul altarului este în continuare în picioare.

9. Marea orgă a Catedralei este în incertitudine

Ministrul francez al Culturii a declarat că este prea devreme pentru a face un diagnostic complet în ceea ce privește starea în care se află marea orgă a Catedralei.

10. Vitraliile – în incertitudine

Notre-Dame numără mai multe vitralii, dintre care trei datând din secolul XIII care reprezintă florile paradisului. Acestea măsoară 13 metri în diametru. Nu se cunoaște deocamdată în ce stare sunt acestea după incendiu.

 

Articole similare
Comentarii