Înainte de alegerile din Chișinău, mergeți pe la Muzeul Ocupației Sovietice

Pentru cei care sunt indeciși și nu știu cum să procedeze pe 3 iunie, la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului de Chișinău, le propun să viziteze Muzeul Ocupației Sovietice. Li se vor limpezi multe episoade din istorie și vor putea gândi mai lucid în cabinele de vot.

Muzeul Ocupației Sovietice (care se află în cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară din Chișinău) a fost deschis în 2016 și era de neconceput în perioada guvernării comuniste. Grație îndemnului colonelului în rezervă Andrei Covrig, cel care a fost un ghid extrem de informat în călătoria mea prin istorie, am descoperit și am trăit în 2017 o parte din teroarea prin care au fost impuși să treacă sute de mii de basarabeni.

Consider că Muzeul Ocupației Sovietice este un loc pe care ar trebui să îl vadă fiecare cetățean al R. Moldova, dar mai cu seamă cei pentru care perioada sovietică a fost cea mai frumoasă din viața lor. Este bine să meargă în acel subsol al terorii și cei care continuă să își vadă viitorul alături de Federația Rusă ( şi țările fostei Uniuni Sovietice), care a crescut călăi precum Stalin.

Cred că nu doar cei care au trăit în acea perioadă (și care sunt din ce în ce mai puțini), dar și tinerii ar trebui să cunoască adevărul istoric, care din păcate este atât de mult speculat de politicieni în interese înguste, personale sau de partid. Oamenii trebuie să cunoască și consecințele perioadei de ocupație sovietică, pentru că ceea ce suntem azi este în mare parte ceea ce au semănat sovieticii în mințile părinților noștri. Nici cele mai frumoase povești de succes dintr-o Europă înfloritoare încă nu au fost pe deplin suficiente ca să schimbe această mentalitate și să sădească acea semință de demnitate în mintea moldovenilor.

Bine a spus cine a spus că ”niciun cetățean care-și îndeplinește serviciul în cadrul armatei naționale nu trebuie să fie educat prin simboluri militare sovietice și cu o mentalitate de ”învins” în fața ocupanților”.

Mergeți și vizitați acest muzeu!  Prețul la bilete este de 10 lei pentru maturi și 3 lei pentru copii. Este chiar nimic pe lângă tot ce veți vedea acolo, pe lângă durerea pe care o simți în toate pozele, picturile sau obiectele expuse. E o suferință pentru întreg neamul, pentru toți cei care au fost deportați, pentru toți cei care au fost uciși.

Public mai jos câteva imagini pe care le-am făcut în 2017 la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, care găzduiește și Muzeul Ocupației Sovietice.

Arborele geanealogic al Mușatinilor. Iată rădăcinile domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și ale noastre!

Durerea războiului de pe Nistru

Eroii care au murit în războiul de la Nistru

Un perete al rudelor noastre deportate în Siberii de gheață

Vagoanele terorii…

Potrivit unor cifre, peste 1.5 milioane de basarabeni au fost deportați și uciși în perioada ocupației sovietice.

Ce aveți de câștigat vizitând acest muzeu? Aveți de câștigat respectul celor care s-au sacrificat pentru binele nostru.

Iată cum puteți găsi mai ușor muzeul:

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii