În Moldova anului 2018, mii de copii îndură foame

Vrem să acceptăm sau nu, dar R. Molodva mai este încă o țară foarte săracă, iar ochii flămânzi de copil contrastează extrem de puternic cu ai celor care își permit să se scalde în vinuri spumante de 500 de euro sticla. Pe de o parte foamete, pe de alta lux. Acestea sunt două forme ale unei singure republici, cu o mare parte a oamenilor care sunt foarte săraci și o mână de oameni extrem de bogați, cu averi făcute în mare parte pe seama celor săraci.

Eram obișnuiți odată să credem că doar în țările din Africa copiii mor de foame și trăiesc într-o sărăcie de nedescris. Nu e așa. Și în Moldova sute sau chiar mii de copii se trezesc neștiind ce vor mânca astăzi. Sute de părinți nu sunt în stare să le asigure copiilor lor mâncare pe masă și o viața decentă.

Să vezi copii care nu au ce să mănânce, care nu au condiții normale de viață, care trăiesc în case unde acoperișul curge de fiecare dată când afară plouă, să descoperi copii care niciodată nu au văzut o piscină sau nu au gustat niciodată pizza este destul de greu, în condiițiile în care ne place să credem că Moldova nu este totuși o țară săraca.

Anul trecut am scris un articol în care vorbeam despre acești 6 copii (pe care îi vedeți în poză) ai unei familii social vulnerabile din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi de care avea grijă Victoria Morozov, tânăra care deja de mai bine de 10 ani face voluntariat și acțiuni de colectare de fonduri pentru Moldova, pentru familiile social-vulnerabile de la noi.

Datorită voluntarilor cum este Victoria Morozov, mii de copii au descoperit cât de frumoasă poate fi viața. Au descoperit gustul de pizza, pepene verde sau cum se pot distra într-o piscină.


Și pentru acest an, au fost planificate mai multe acțiuni. Lunile iulie și august sunt pline de activități și proiecte. ”Zilele acestea în Moldova au ajuns 7 irlandezi ca să organizeze animații pentru copiii cu dizabilități. Imediat dupa ei, alți 7 și apoi 16 englezi vin pentru 10 zile să reparăm casele cele mai deteriorate ale familiilor din raionul Anenii Noi”,  a declarat pentru www.elenarobu.md Victoria Morozov.

Iată câteva dintre proiectele pe care le desfășoară Victoria Morozov, deținătoarea Premiului Național pentru Tineret la categoria Activism Civic în anul 2013:

*Din 2008 pînă anul trecut a găzduit peste 900 de voluntari internaționali în RM pentru implementarea diverselor proiecte de susținere a copiilor vulnerabili și familiilor acestora
*Din 2008 a organizat sute de acțiuni de colectare de fonduri internaționale (colectati peste 600 000 euro) pentru implementarea proiectelor în RM (operații pentru copii, inetervenții medicale, crearea Ludotecilor, cumpărarea/ reparația caselor pentru familii vulnerabile etc.)
*În 2017 a finanțat în fiecare lună peste 50 de familii vulnerabile din raioanele Hâncești și Anenii Noi pentru a preveni abandonul copiilor și a asigura copiilor în dificultate o copilărie fericită
*Deja de câțiva ani organizează Summer Project, un proiect în care timp de 10 zile, în august sunt realizate activități de animație socio-educativă, distracții și activități la aqua parc. Beneficiarii proiectului sunt, anual, aproximativ 500 de copii vulnerabili.
*Tot de câțiva ani realizează și Building Project , proiect de presupune reparația caselor ale familiilor vulnerabile. Banii sunt colectați din donațiile voluntarilor internaționali.

Din păcate, fără susținerea financiară din exterior, fără astfel de donații, care în niciun caz nu înseamnă cerșetorie, fără voluntari care se implică, acești copii ar fi trăit în continuare în sărăcie și nu ar fi cunoscut ce înseamnă o copilărie cât de cât fericită. Aceasta este responsabilitatea autorităților – să asigure un trai decent tuturor cetățenilor acestei țări. Dar ce avem de fapt? Un sistem de ajutoare sociale ce crește paraziți sociali, care preferă să trăiască pe banii statului, decât să muncească și să își asigure un trai decent.

Articole similare
Comentarii