Iată cum protestează judecătorii în Polonia. Cine prinde la curaj și în R. Moldova?

În Polonia are loc un protest fără precedent împotriva reformei Curții Supreme de Justiție, reformă neagreată la Bruxelles. Zeci de judecători îmbrăcaţi în toga oficială a însoţit-o miercuri, 4 iulie, pe preşedinta Curții Supreme din Polonia. Aceasta a venit la birou, deși o lege o forțează să se pensioneze înainte de expirarea mandatului, transmite digi24.ro.

Judecătoarea poloneză Malgorzata Gersdorf a intrat în clădirea Curţii Supreme din Varşovia, ignorând astfel noua lege care o forţează să se pensioneze din postul său de preşedintă a curţii.

„Prezenţa mea aici nu este despre politică, sunt aici pentru a proteja statul de drept”, a declarat ea la intrarea în sediul Curţii, înconjurată de susţinători şi politicieni ai opoziţiei.

Aseară, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi se adunaseră în faţa sediului Curţii Supreme pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedinta acesteia.

Despre R. Moldova, instituțiile internaționale vorbesc despre o deficiență a justiției, despre încălcarea principiilor democrației, a statului de drept, despre invalidarea alegerilor de către magistrați, lucru care nu s-a mai produs nicăieri în spațiul post-sovietic, nemaivorbind de UE. Și cu toate acestea, nimeni din judecători nu se simte în măsură să iasă în stradă și să ceară justiție corectă, independentă pentru cetățeni. Evident, nu pentru partide politice sau politicieni, dar pentru cetățenii R. Moldova, care au tot dreptul la o justiție imparțială. În afară de magistrata de la Curtea de Apel, Domnica Manole, exclusă din sistem de către CSM, nu am văzut alți judecători să iasă la proteste pentru o justiție corectă.

Și în România, magistrații au ieșit de mai multe ori în stradă, să apere justiția.

Ce ar fi să prindă la curaj și judecătorii din R. Moldova? Nu pentru politicieni, așa cum a declarat și președinta CSJ din Polonia, dar pentru a proteja statul de drept.

Dacă vă doriți ca blogul www.elenarobu.md să vă informeze în continuare liber și echidistant, îl puteți susține făcând o donație aici.

https://www.paypal.com/donate/?token=E0mAqm2dh15fCTaEJ4wxpFK0iFpaGItTsTPI6_xywcaowbTWD2gYRnPrAIJPai_fw7uVEm&country.x=FR&locale.x=

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

 

Articole similare
Comentarii