Se face aproape o săptămână de când 7 cetățeni turci, profesori și persoane din administrația liceului „Orizont”, au fost expulzați din Moldova. Autoritățile de la Chișinău nu au putut spune clar dacă este vorba despre expulzare sau extrădare, s-au împotmolit în termeni.
Despre soarta celor 7 cetățeni turci încă nu se știe nimic. Absolut nimic. Nu se știe dacă au fost supuși torturilor, dacă mai sunt în viață. Nu se știe nici măcar unde sunt.
Între timp, NewsMaker.md, citat de unimedia.info, prezintă, pe scurt, cine sunt cei șapte profesori și persoane din administrația liceului „Orizont”.
Sarkis Airi este profesor de limbă turcă din cadrul liceului „Orizont”, filiala Bălți. Acesta a venit în Moldova din Turcia în urmă cu trei ani. Airi este căsătorit și are o fiică. Acesta nu a cerut azil politic în Moldova, considerând că nimic nu poate amenința un simplu profesor, scrie NewsMaker.
Numele acestuia este unicul care nu a fost menționat în nici una din declarațiile organizațiilor internaționale și a eurodeputaților. Airi a fost reținut în timp ce se întorcea din Bălți, iar rudele și prietenii au aflat abia seara că acesta se află printre persoanele declarate indezirabile.
Hüseyin Bayraktar este profesor de limbă turcă în liceu, filiala din sectorul Ciocana. În Moldova a venit cu trei ani în urmă, iar înainte trăia în Antalia, Turcia. În Moldova s-au născut cei doi copii ai săi, o fiică de doi ani și un fiu de două luni. Copiii au primit cetățenia Republicii Moldova. Bayraktar este cel mai tânăr dintre persoanele expulzate.
Rıza Doğan este directorul liceului „Orizont”, filiala Durlești. Are 44 de ani, dintre care 20 i-a trăit în Moldova. În 1998 a absolvit Universitatea de Stat din Comrat, specialitatea management. Dogan este căsătorit și are doi copii, ambii fiind născuți în Moldova. Riza Dogan este printre cei care au cerut azil politic în Republica Moldova.
Feridun Tüfekçi este directorul liceului „Orizont”, filiala din Ceadîr-Lunga. În Moldova a trăit 25 de ani și este singurul dintre cei expulzați care este căsătorit cu o cetățeanca a Republicii Moldova. Aceștia au doi copii. Potrivit soției, Tüfekçi nu a reușit să obțină cetățenia Republicii Moldova. Motivul de refuz din ultima perioadă ar fi fost testul la limba română. „Aceste teste au așa un nivel ridicat încât și un profesor de limba română l-ar trece cu greu, acest lucru a fost confirmat și de profesori”, a comentat soția. Pe pagina sa de Facebook, Tüfekçi posta deseori critici la adresa președintelui Turciei.
Sedat Hasan Karacaoğlu este directorul-adjunct al liceelor „Orizont”. S-a mutat în Moldova, împreună cu familia, circa 20 de ani în urmă. Acesta are doi copii. Fiica cea mare a absolvit liceul, iar apoi și Universitatea Pedagogică din Chișinău. Fiul a plecat la studii în SUA după absolvirea liceului. Karacaoğlu a cerut de curând azil politic în Republica Moldova, iar potrivit soției, ar fi trebuit să primească răspuns la sfârșitul lunii.
Yasin Özdil este directorul de PR al liceelor „Orizont”. A trăit în Moldova ultimii cinci ani. Este căsătorit și are doi copii. Özdil este unicul care a reușit să anunțe despre reținerea sa. Acesta a scris în Facebook: „Au intrat în casa mea. Poliția, ajutați-mă”. Sub postare au apărut imediat câteva comentarii în limba turcă, unde Özdil era numit „terorist”. Özdil, ca și alți colegi de ai săi, a cerut azil politic în Moldova.
Müjdat Çelebi este directorul finaniar al rețelei de licee.
În Moldova a venit acum cinci ani, împreună cu familia. Acesta are trei copii, cel mai mic învață în clasa a treia. Çelebi a cerut și el azil olitic în Moldova.
Acest caz grav, răsunător, controversat, ilegal (așa cum spun avocații din Moldova) de expolzare a cetățenilor turci a ajuns și în Parlamentul UE. Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip, prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, europarlamentarii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație. (sursa: unimedia.info)