Forța protestelor

12

Mii de oameni au ieșit și astăzi în centrul Chișinăului pentru a protesta față de acțiunile tandemului PD-PSRM, dar și pentru a cere abrogarea legii cu privire la sistemul mixt de vot. A fost o mobilizare mult mai mare decât la protestele anterioare și asta înseamnă că oamenii mai au speranța, mai este un nucleu, deși destul de mic, care a rămas acasă și își cere drepturile.

http://unimedia.info/stiri/video-un-nou-protest-fata-de-modificarea-sistemului-electoral-oamenii-au-scandat-pd-psrm–aceeasi-mafie-si-nu-votul-mixt-137167.html

În întreaga lume, protestele sunt o formă de a cere respectarea drepturilor omului, a voinței cetățenilor. Oamenii pot să iasă la proteste ori de câte ori sunt nemulțumiți de cum se desfășoară lucrurile în țară. Oamenii pot manifesta și împotriva unor legi care nu reprezintă intesul țării sau al cetățeanului și pot cere abrogarea acestora.

În Islanda, este bine cunoscută Revoluția islandeză din 2009-2011, Revoluția din Bucătărie sau Protestele islandeze împotriva crizei financiare reprezintă o serie de protese din Islanda în care mii de oameni au manifestat în fața Parlamentului (Althing) din Reykjavik. Ca urmare a acestor proteste marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda din cauza politicii lor financiare rău intenționate și s-a creat un grup apolitic din oamenii de pe stradă pentru a rescrie Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup de civili din „stradă” , alți oameni putând pune întrebări sau sugera propuneri. Ca urmare a acestei revoluții pentru prima oară este judecat primul-ministrul unei țări pentru modul în care a gestionat criza economică. Geir Haarde afirmă că este nevinovat și că totul este o „comandă politică”. Haarde mai promite de asemenea că se va răzbuna în cadrul procesului. (sursa: wikipedia.org)

În România, protestele din ianuarie – februarie 2017 față de intențiile guvernului de grațiere si de modificare a Codului Penal au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13. Protestele au devenit cunoscute, neoficial, și sub numele de Tineriada sau protestele #rezist, hashtag cu care mulți utilizatori de Facebook s-au identificat.Protestele din România au inspirat și alte manifestații anticorupție, precum cele din Albania sau Franța. Anterior, proteste din România după tragedia de la Colectiv au dus la demisia Guvernului Ponta. ((sursa: wikipedia.org)

În Ungaria, în octombrie 2014 aproximativ 100.000 de maghiari au ieşit în stradă, la Budapesta, în cel mai mare protest cu care s-a confruntat premierul Viktor Orban de la venirea la putere, în 2010. În urma acestor proteste, premierul maghiar a fost nevoit să retragă proiectul taxei pe internet, care i-a scos pe oameni la proteste. (sursa: digi24.ro)

Sunt doar câteva exemple care demonstrează cât de mare poate fi forța protestelor, dacă oamenii sunt determinați să meargă până la capat pentru a obține ceea ce își doresc.

Protestele pot lua diferite forme, fie ieși în stradă, fie exprimi o opinie, fie ții discursurii, vorbești, protestezi la locul de muncă dacă nu ești de acord cu anumite obligații impuse în afara fișei de post.

Aici găsiți un articol bun despre Cum pot protestele sa îmbunătățească democrația reprezentativă? 

”Participarea cetățenilor rămâne singura sursă importantă a schimbării, însă formele de participare și, mai ales, țintele urmărite ar trebui reevaluate. Astfel, un prim pas este ca tot mai mulți cetățeni să se implice în forme de participare politică diverse, în plus față de participarea prin proteste. În ce fel? Prin susținerea asociațiilor civice, incluzându-le pe cele care țin în viață jurnalismul de investigație, prin participarea la dezbateri publice, prin monitorizarea și contactarea parlamentarilor. Desigur, prin participare la vot. Toate acestea, dublate de efortul de a lua decizii informate, într-un context în care este tot mai dificil să selectăm informație relevantă și să o „curățăm” de distorsiuni.”, se arată în acest material.

Ce vreau să spun cu aceste exemple? Fiecare dintre noi poate găsi diferite forme de protest pentru a cere respectarea drepturilor sale. Nimeni nu poate veni să ne facă ordine la noi acasa, decât noi înșine.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.

12 comentarii

 1. Ce avem acum e rezultatul votului pe liste. PD + PSRM + Deputatii PLDM, da au fost votati pe lista PLDM, dar ei de fapt s-au dovedit niste cameleoni.

  1. Trebuie sa putem sa-i schimbam cum ii si punem
  2. Trebuie sa putem sa abrogam legi, sau sa le reconfirmam, cum se face in USA si Elvetia.
  3. Daca esti doctor, e bine sa te concentrezi pe medicina in loc sa protestezi in sala de operatii. Ar trebui ca doctor sa urmaresti dezbaterile pe tv, internet, sa te informezi sa gandesti un pic, si sa poti prin referendum sa zici da sau ba. Asa e in elvetia, sua. Mie mi se pare ca avem anumite meserii care nu isi fac treaba cum trebuie, politicieni, judecatori, economisti, si lista poate continua.

 2. daca peste 55% dintre alegatorii prutonistreni vor langa mama Rassia atunci de ce se vrea o realitate paralela? de aici toate inconsecventele actuale. De abia astept rezultatele alegerilor din 2018 pentru a puncta incompetenta si naivitatea politicienilor romani in relatiile cu Republica Moldova. aaaals buna vedere!

 3. La romani nu au avut succes, legea grațierii mascate e pe drum de acum, inclusiv legea prin care practic se desființează conflictul de interese a fost înlocuită de cu o varianta mult îndulcită si ineficienta. Au facut ce si-au propus.
  Protestatarii n-au câștigat. Ca protestele sa fie eficiente e nevoie de doua chestiuni, de o majoritate conștientă de ceea se face, si de o clasa politica adecvata.

  • Pai au revenit la votul pe liste, autoarea si acei impotriva votului uninominal dadeau exemplu romania. Ca uite ce bine e cu votul pe liste ca au revenit inapoi. Dar au uitat sa spuna ca rezultatul e PSD cu dragnea & Co care fac prapad. Uita sa spuna ca votul uninominal a fost introdus de basescu cu mare greu, tocmai ca sa distruga sistemul care era inainte, care a trait acele vremuri stie, isi aduce aminte si de BIR, Bancorex, caritas, banca albina, etc.

   Trebuie sa stim pe cine votam, sa le tocam oasele inca din campania electorala. Trebuie sa putem sa-i schimbam cand calca gresit. Trebuie sa putem sa anulam legile proaste pe care le fac. Exact ca in USA, Elvetia.

   Dar trebuie si populatia sa fie educata, suntem in sec. 21 nu 16 cu stefan cel mare si alti monstri.

   • 1 din Romania on

    Cateva precizari:
    1) Actiunile lui Dragnea si ale PSD sunt incoerente, inadecvate, oscilante, cu iz comunist, ridicole, etc, dar nu este vorba de prapad. PIB-u Romaniei creste semnificativ de cativa ani, pensiile si salariile au crescut si ele seminficativ, desigur, in conditiile de la noi, cu multe gafe, ezitari, scandaluri, etc. Ratingul financiar al Romaniei este stabil, institutiile financiare mondiale (FMI, BM) nu sunt necesare pentru sustinerea politicilor monetare ale Romaniei, imprumuturile pe care le-ar putea lua statul roman se pot face la cele mai avantajoase dobanzi din ultimii 50 de ani;
    2) Votul uninominal varianta romaneasca a fost rezultatul gandirii lui Basescu si s-a facut la presiunile lui Basescu. „Marele strateg” Basescu a fost aproape de a ne duce catre o situatie pe care nu am avut-o pe vremea socialismului/comunismului, unanimitatea (PSD-uli);
    3) Basescu a intrat in politica fiind activist de prim rang al PCR, apoi a intrat in partidul lui Iliescu, a fost in echipa vechilor comunisti care au condus Romania intre 1990 si 1996. In acei ani, Basescu a fost secretar de stat, apoi ministrul Transporturilor. Comunistul si securistul Basescu, in calitate de de secretar de stat, apoi ministru al transporturilor, impreuna cu alti comunisti si securisti, organiza aducerea minerilor la Bucuresti cu trenurile, pentru inabusirea manifestatiilor anticomuniste. Sunt multe de spus…
    4) Basescu ce distruge „sistemul care era inainte” e o gluma buna…Ca vechi om al serviciilor secrete, promovat de Elena Ceausescu, pentru a reprezenta interesele financiare ale familiei Ceausescu la Antwerpen/Anvers_Belgia, Basescu a fost in anii 90 politician de stanga, apoi, odata cu serviciile secrete romanesti care au abandonat estul si au ales vestul, a devenit de dreapta, trecand PD-ul, al carui sef era, din Internationala Socialista, in Alianta PPE. Basescu a fost, este si va fi un personal al structurilor comunisto-securiste din Romania care a reprezentat si reprezinta interesele structurilor securisto-mafiote din Romania, preocupate de a-si spori puterea si influenta financiara. Cat despre „lupta” lui Basescu cu mafia financiar-bancara, in urma prabusirii unor importante banci romanesti… Exemplul Ioanei Basescu, fiica cea mare a lui Basescu, ce a luat imprumut peste 1 milion de euro cu dobanda preferentiala de la CEC Bank, singura banca de stat din Romania, a fost si este unic in Romania. Exemplul Elenei Udrea ce a luat sute de mii de euro imprumut de la BRD fara o garantie corespunzatoare, avand ca principal girant un cetatean ce avea singurul venit salariul minim pe economie de atunci (200 Euro), ei bine, multe alte exemple cu rude si apropiati ai lui Basescu il plaseaza pe Basescu in randul oamenilor de nimic din Romania…
    Meritele lui Basescu sunt minime daca ne gandim la progresele din ultimele decenii ale Romaniei. La fel, meritele celorlalti politicieni romani. Lucrurile pozitive din Romania s-au intamplat datorita presiunilor politico-financiare ale UE si SUA, si, nu in ultimul rand, datorita presiunii cetatenilor romani.

  • Nu sunt de acord cu dumneata. La romani prin proteste s-a cazut la un acord care implementeaza exact varianta europeana (ce initial era mult indulcita in asa zisa OUG 13 adoptata peste noapte ce si a scos in fapt atata lume in strada). Asta nu este cazul la siuatia din RM unde s-a reusit sa se mentina votul mixt ma gandesc asa cum a fost gandit. Mare grija ca nu esti informat. Presa romaneasca a dezbatut pe larg ce si cum s-a reusit. In fapt si de drept protestele au reusit foarte bine in RO aducand ceea ce este european ceea ce – repet – nu este cazul in RM (recomandarea de la Venetia nu a fost satisfacuta).

 4. moldovlahul on

  pentru a fi ales un candidat trebuie:- sa fie cunoscut de primarii localitatilor care apartin de circumscriptia electorala unde candideaza(acesti primari sint membrii de partid si ei pot influienta rezultatul votului);-sa fie sponsorizat puternic,in caz ca nu are bani pentru a da alegatorilor pungi cu faina,zahar,malai,pui sau sticle cu ulei,galeti de plastic,umbrele, etc;-sa fie sustinut de posturi de televiziune si ziare care sa spele la creier pe alegatori,pentru ca sint mai putini alegatori cu discernamint si fara sa poata sa fie influientati. Concluzia este ca majoritatea alesilor ajung in Parlament prin frauda,ei reprezentind in Parlament pe cei care i-au sponsorizat(cum e cazul psihopatului dodon,cind a candidat la presidentie),iar oamenii cinstiti,bine intentionati,cu viziune europeana au sanse putine;Absenteismul la vot e decisiv,pentru ca alegatorii informati,neinfluientati de propaganda bolsevic fsb-ista dodonista ,dar satui de coruptie,fac greseala sa nu se prezinte la vot; Sa speram ca basarabenii se vor mobiliza atunci cind va fi cazul,altfel o sa fie iar scuipati in casa lor de slavi si mancurti.

Lasă un răspuns