Faimosul Tort ”Poveste” de la Franzeluța și riscurile pentru sănătate

Cine dintre noi nu cunoaște faimosul tort ”Poveste” de la Franzeluța și câți dintre noi nu a gustat măcar o dată în viață acest desert? Recunosc, și pentru mine o bună perioadă a fost tortul preferat.

Dar, de câțiva ani, de când sunt atentă la ceea ce scrie pe etichetele produselor alimentare, am renunțat la multe din alimentele care îmi plăceau odată. De ce? Fiindcă am decis să aleg ceea ce mănânc, pentru o viață sănătoasă și fără multe riscuri. În definitiv, suntem ceea ce mâncăm. Așa cum fumatul ucide, la fel și unele alimente consumate în exces pot ucide.

Există multă otravă în produsele pe care le mâncăm, otravă sub formă de aditivi (coloranți, antioxidanți, conservanți, agenți de îngroșare, îndulcitori etc.), cunoscuți sub denumirea de E urmat de trei sau patru cifre.

Revenind la tortul ”Poveste” de la Franzeluța, câți dintre voi ați citit ceea ce este trecut pe eticheta produsului? Ce aditivi (E-uri) comportă riscuri pentru sănătate și de ce este mai bine să-i evităm? Întâi de toate trebuie să știți că există aditivi (E-uri) autorizați pentru folosire în produsele alimentare, atât la nivel european, cât și la nivel național, dar care comportă riscuri de sănătate potrivit cercetărilor independente, realizate de-a lungul anilor. Aceste cercetări sunt făcute de oameni de știință, medici, nutriționiști, iar ONG-urile din domeniul protecției drepturilor consumatorilor luptă pentru că asemenea aditivi periculoși să fie interziși pentru utilizare. Uneori se reușește, alteori nu, pentru că industria alimentară are tentacule mult mai puternice, decât protecția sănătății consumatorului.

Ce este înscris pe eticheta tortului ”Poveste” de la Franzeluța

Așadar, să aruncăm o privire pe eticheta tortului ”Poveste” de la Franzeluța și să descifrăm ce ingrediente sunt bune și ce ingrediente comportă risc pentru sănătate, chiar dacă toate ingredientele pe care le găsiți pe etichetă sunt autorizate pentru utilizare în R. Moldova.

  • Uleiul de palmier hidrogenat

Uleiul de palmier este asociat cu beneficii pentru sănătate doar în măsura în care se consumă ulei de palmier natural, presat la rece. Acest tip de ulei conține vitamina E si beta-caroten (precursor al vitaminei A), ceea ce îi conferă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. De aici provin principalele beneficii ale uleiului de palmier brut, natural.

Dar uleiul de palmier hidrogenat are efecte dăunătoare asupra organismului. Acest tip de ulei îl găsim și pe eticheta tortului „Poveste„. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA) atrage atenția asupra efectelor dăunătoare pe care le au uleiurile de palmier obținute prin hidrogenare. Atunci când este supus unor temperaturi înalte (la prăjire), acest ulei eliberează esteri glicerici și alte substanțe care s-au dovedit cancerigene. Așadar, atunci când ajunge la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier devine nociv pentru sănătate, spune Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA).

  • E 102 este un colorant care are denumirea de tartrazina 

Potrivit Regulamentului CE Nr. 1333/2008 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, pe etichetă E 102 trebuie urmat obligatoriu de următorul text : ”Pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora„. Lucrul acesta este indicat corect pe ambalajul tortului ”Poveste”. Așadar, atenție la ce fel de produs alegeți pentru copiii voștri. 

De menționat că în mai multe țări din lume acest colorant E 102 este interzis (SUA, Austria, Norvegia), pentru efectele sale nocive asupra sănătății. A fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că acest colorant afectează ficatul, poate provoca tumori (cancer) și probleme grave ale celulei hepatice. De asemenea, E 102 este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii. Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele.

Recomandarea oamenilor de știință este să evităm acest aditiv E 102, mai ales pentru copii și persoanele astmatice. 

Alte alimente în care este prezentă tartrazina (E 102)

Tartrazina (E 102) se găsește în produsele alimentare procesate ce au o culoare galbenă sau verde.

În lista de mai jos găsiți alimentele ce pot conține E102:

– dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.

– băuturi – băuturi racoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.

– ronțăieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.

– condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.

Tartrazina (E 102) se găsește și în diferite medicamente. Pe etichetă sau pe prospectul medicamentului ce conține tartrazină ar trebui, conform regulilor impuse de CE, să fie specificat că acestea ”pot produce reacții alergice”. 

Datorită presiunilor făcute de diverse organizații și de media, doza maximă admisă a fost redusă semnificativ și se speră că în următorii ani tartrazina să fie interzisă în UE și în multe alte țări.

  • E 133 – colorant ce poartă denumirea de albastru briliant

Este un colorant sintetic obţinut din produse petroliere și face parte din categoria E-urilor suspecte. Actualmente interzis în mai multe țări din Uniunea Europeană precum Belgia sau Germania. Deși a fost interzis în Franța o perioadă, din 2018 este din nou autorizat pentru utilizare, însă trebuie să respecte normele din directiva 95/45/CE a Comisiei Europene, adică anumite limite de puritate. 

Potrivit cercetătorilor, E 133 sau albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii. Albastru briliant poate produce reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice. Este considerat de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit împreună cu alţi coloranţi. Datorită procesului de obţinere, E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu.

Unde poate fi întâlnit E 133 

E133 poate fi întâlnit în: vin aromatizat, cidru, băuturi fără alcool, băuturi alcoolice, suplimente alimentare lichide şi solide, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, produse de cofetărie, bomboane, jeleuri, îngheţată, produse lactate, ambalaje comestibile etc.

Albastru briliant poate fi găsit şi în săpun, pastă de dinţi, şampon şi apă de gură.

Concluzia experților este să evitați acest colorant, având în vedere că este interzis în multe țări pentru suspiciunea că ar fi cancerigen, provoacă hiperactivitate și alergii, mai ales dacă este consumat cu alți coloranți. 

  • E 1414 – un amidon modificat cu denumirea de fosfat de diamidon acetilat

E1414 sau fosfatul de diamidon acetilat este un amidon modificat, un agent artificial de îngroșare, glazurant, un agent de încărcare.

Studii recente au arătat existența, în rândul oamenilor, a unei creșteri a nivelului de fosfat în pereții vaselor sangvine. Acest lucru ar fi potențial dăunător, deoarece ar crește riscul de boli cardiovasculare, în special dacă persoana suferă de boli renale. 

Fosforul poate duce, de asemenea, la agravarea bolilor cronice de rinichi. În caz de insuficiență renală, tulburările de calciu și fosfor sunt frecvente. Consecințele acestor anomalii pot fi legate de fragilizarea oaselor (osteoporoză), iar la copii  –  semne apropiate de rahitism, întârziere în dezvoltare. Există o controversă globală cu privire la aditivii alimentari pe bază de fosfați. Acestea au fost reevaluate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AESA) în 2019, dar doza zilnică admisibilă nu ia în considerare expunerea la fosfat prin E1414.

  • Ceilalți aditivi E 471, E 500, E 450, E 341i

Iată și ceilalți aditivi care sunt incluși pe eticheta tortului ”Poveste” de la Franzeluța și care, potrivit autorităților în domeniu, nu sunt ofensivi: E 471, E 500, E 450, E 341i. 

E 471 Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi – Grăsimi sintetice, produse din glicerol şi acizi graşi naturali, în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Acestea provin, in general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate si din surse vegetale, precum soia sau canola.

Potrivit unor surse, se pot obține si din animale sau plante modificate genetic. 

Specialiştii din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA) au conchis, în urma unei evaluări, că nu există niciun risc pentru sănătate atunci când E471 este folosit în produse alimentare în limitele legale şi de aceea nu există necesitatea de a se specifica o doză zilnică admisă.

E 500 – carbonat de sodiu – cu rol de stabilizator, corector de aciditate, agent de afânare (creștere), antiaglomerant și bază obținut din sare sau apă de mare.

Cercetările realizate până în prezent nu au identificat un potențial pericol pentru sanatate în urma consumării acestui aditiv alimentar. Prin folosirea lui însă în doze mai mari, pot stimula hipersecreţia gastrică – poate irita tubul digestiv. 

E 450 – difosfați – stabilizatori de alimente – se formează prin sinteză chimică. Difosfații sunt considerați aditivi alimentari inofensivi. Cu toate acestea, sa observat că aportul ridicat de E 450 la copii poate determina tulburare de deficit de atenție (ADHD). Există, de asemenea, dovezi că consumul excesiv al acestui aditiv poate scădea nivelurile de calciu și poate crește nivelul hormonilor paratiroidieni, un regulator important al nivelului de calciu. Pe baza acestor observații, sa concluzionat că fosfații cu doze mari pot favoriza osteoporoza. Cu toate acestea, nici această corelație, nici cea cu ADHD nu este dovedită științific.

E 341i – fosfat monocalcic – cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare). Considerat un aditiv inofensiv. Însă cantităţile prea mari de fosfaţi pot cauza tulburări metabolice. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

În loc de concluzii 

După cum ați putut remarca mai sus, chiar dacă aditivii despre care am vorbit sunt autorizați pentru utilizare, înainte de a procura un produs alimentar, oricât de mult vă place gustul, asigurați-vă că este bun și pentru sănătatea voastră și a familiei voastre. Până când legislația cu privire la protecția consumatorului nu va fi racordată la legislația europeană, fiecare dintre noi este cumva obligat să fie  responsabil de propria sănătate. Nu vă așteptați ca autoritățile sau altcineva să facă acest lucru pentru voi. Din păcate, R. Moldova este încă departe de a avea o legislație care să protejeze cu adevărat sănătatea consumatorilor. 

P.S. Vă invit să lăsați în comentarii ce alte produse de tradiție consumați. Faceți o poză a etichetei produsului și împreună putem analiza ce ingrediente sunt bune și ce comportă risc pentru sănătate.

Articole similare
Comentarii